spot_img
25.2 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Militarii români, victimele răzbunării talibanilor

- Advertisement -

Cei doi militari români au fost omorâţi de o bombă artizanală, creată de membrii unei grupări al cărei lider fusese capturat cu o zi înainte.

Încă doi militari români s-au alăturat ieri celor 15 care alcătuiesc, deja, „plutonul” căzut la datorie în Afganistan. Sergentul-major Marius Florin Sfecheş, de 25 de ani, şi soldatul Cristian-Petru Filip, de 26 de ani – care făceau parte din Batalionul 812 Manevră „Şoimii Carpaţilor” – au fost ucişi în timpul unei misiuni în sudul Afganistanului.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), tragedia a avut loc în jurul orei 10.30, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Qalat, după ce autovehiculul blindat Humvee, de fabricaţie americană, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma „atacului”, un alt militar român, caporalul Vasile Zbâncă, a fost rănit şi se află acum la spitalul militar din Baza Lagman.

Incidentul a survenit la o zi după ce NATO a declanşat operaţiunea „Dragon Strike”, în urma căruia a fost capturat liderul unei reţele teroriste care are legătură cu Al-Qaida. Potrivit NATO, dispozitivele artizanale de tipul celui care i-a ucis pe militarii români erau create de membrii grupării conduse de afganul arestat.

Trataţi ca doi eroi

Cei doi militari căzuţi la datorie au fost avansaţi în grad şi vor fi decoraţi de şeful statului cu Ordinul Steaua României în grad de cavaler.

„Ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent postmortem a celor doi militari care şi-au sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional. Ministrul şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, îşi exprimă profundul regret pentru pierderea vieţii celor doi camarazi şi sunt alături de familiile greu încercate”, au transmis, ieri, oficialii MApN.

Şi preşedintele Traian Băsescu le-a transmis condoleanţe familiilor îndoliate, dar şi un mesaj de încurajare caporalului rănit. „Vor rămâne în amintirea noastră datorită curajului dovedit şi abnegaţiei cu care şi-au îndeplinit angajamentul în serviciul păcii şi al securităţii”, a precizat şeful statului.

OFENSIVĂ NATO

Omorâţi în timpul „Dragon Strike”

Cei doi militarii români şi-au pierdut viaţa la doar o zi după ce forţele Alianţei Nord-Atlantice şi cele afgane au capturat un important lider taliban în districtul Panjwai, din Kandahar, au comunicat ieri oficialii NATO, citaţi de presa internaţională.

Potrivit acestora, în regiune este în curs de desfăşurare o amplă operaţiune militară denumită “Dragon Strike” („Lovitura Dragonului”), în cadrul căreia a fost capturat şi liderul taliban care i-a ajutat pe militanţi să obţină arme şi componente explozive improvizate de genul celor care i-a ucis pe militarii români.

În plus, tot joi au fost arestaţi în Pakistan membrii reţelei teroriste Haqqani, implicată în atacuri cu dipozitive explozive de acest gen pe teritoriul Afganistanului. Aceştia ofereau suport talibanilor şi se presupune că au legătură cu reţeaua teroristă al-Qaida. În acest moment, în Afganistan sunt dislocaţi 1.663 de militari români, dintre care 1.655 în cadrul misiunii NATO, care poartă denumirea Isaf.

Numărul militarilor români morţi în Afganistan se ridică, după tragedia de ieri, la 17, iar cel al răniţilor la 55.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.