spot_imgspot_img
14.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

Ministerul Sãnãtãtii amânã distribuirea pastilelor de iodurã de potasiu

- Advertisement -

CU ÎNTÂRZIERE…Alexandru Rafila s-a sucit si nu mai distribuie pastilele de iodurã de potasiu de luni, 4 aprilie, asa cum anuntase. Guvernul si Ministerul Sãnãtãtii vor demara, sãptãmâna viitoare, o campanie de informare a populatiei referitoare la modul de administrare si de pãstrare a comprimatelor de iodurã de potasiu, aratã un comunicat de presã al MS.

În momentul de fatã, nu existã niciun pericol care sã facã necesarã administrarea acestor pastile, mai aratã sursa citatã. „Campania de informare publicã, distributia si dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populatiei sunt în responsabilitatea Mnisterului Sãnãtãtii. În perioada imediat urmãtoare, Ministerul Sãnãtãtii si Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate vor stabili procedura legalã pentru distribuirea pastilelor de iodurã de potasiu pentru populatia cu vârsta între 0 si 40 de ani. Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumãtate a lunii aprilie”, mai indicã sursa mentionatã.

Medicii de familie nu vor sã distribuie pastilele

Ministrul si reprezentantii Societãtii Nationale de  Medicina Familiei (SNMF) au discutat, joi, pe aceastã temã, dar pozitia medicilor nu s-a schimbat. Medicii de familie refuzã sã distribuie pastilele de iodurã de potasiu. Dupã discutiile de joi, SNMF a transmis cãtre filialele din tarã un mesaj conform cãruia refuzã sã îndeplineascã orice sarcinã birocraticã asa cum considerã cã este distribuirea acestor pastile. Totodatã, medicii de familie sustin cã este periculos ca aceste pastile sã ajungã la populatie, în contextul în care românii iau medicamente fãrã sã se consulte cu medicii, iar iodura de potasiu poate avea consecinte grave asupra sãnãtãtii, mai ales dacã ajunge la îndemâna copiilor. „Federatia Nationalã a Patronatelor Medicilor de Familie nu sustine planul Ministerului Sãnãtãtii de distribuire a pastilelor de iodurã de potasiu prin intermediul cabinetelor de medicinã de familie. Considerãm cã primãriile existente în fiecare localitate urbanã si ruralã din România, farmaciile sau chiar Inspectoratele pentru Situatii de Urgentã detin capacitatea logisticã pentru a distribui pastilele populatiei eligibile într-un timp scurt, de 2-3 sãptãmâni, ca pregãtire pentru un eventual accident sau atac nuclear, dacã autoritãtile române considerã necesar. În aceste unitãti si institutii sunt angajati sute de mii de bugetari, de zeci de ori mai multi decât cei nici mãcar 10.000 de medici de familie. Pregãtirea situatiilor de urgentã nu intrã în atributiile medicilor de familie, ci ale ISU si autoritãtilor publice locale, judetene si nationale. Distribuirea mãstilor de gaze, mãstilor chirurgicale, pastilelor de iodurã de potasiu nu reprezintã servicii de sãnãtate publicã, ci actiuni de pregãtire si rãspuns la situatii de urgentã si dezastre”, au transmis patronatele.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.