11.6 C
Vaslui
20-mai-2022

Ministerul Sănătății ia în calcul să nu mai acorde tichete de masă vaccinaților, medicii de familie se opun

PROPUNERE… Numărul persoanelor care aleg să se vaccineze împotriva COVID-19 scade de la o zi la alta, chiar și cu stimulentele acordate de autorități. Pentru că nu mai produc efecte, Ministerul Sănătății ia în calcul să renunțe la acordarea tichetelor de masă de la 1 ianuarie, anul viitor. Medicii de familie spun că măsura ar fi una greșită pentru că tichetele de masă sunt, în acest moment, printre puținele motive care îi determină pe români să se mai adreseze centrelor de vaccinare.  Potrivit legii, tichetele se acordă persoanelor care se vaccinează cu schema inițială (primele două doze Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca sau doza unică Johnson&Johnson), nu și pentru doza booster (doza 3), până la data de 31 decembrie 2021.

Bate vântul în centrele de vaccinare din județul Vaslui după ce rata de infectare a scăzut sub un caz la mia de locuitori. Trendul se păstrează în toate județele din țară, România fiind în acest moment în scenariul verde. Aradul este singurul județ în care rata de infectare este de peste 2 cazuri la mia de locuitori, însă și aici se înregistrează o descreștere a cazurilor de COVID-19. Pentru că tichetele de masă nu mai motivează oamenii să se vaccineze , ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că ia în calcul să renunțe la acordarea lor, însă a subliniat că discuția cu medicii de familie, în timpul căreia a vorbit despre această posibilitate, ”a fost informală și nu a presupus luarea unor decizii”. “Am avut discuții cu reprezentanții medicilor de familie privind măsurile care trebuie luate urgent în această perioadă pentru creșterea acoperirii vaccinale și testării, evaluării și tratamentului pacientilor COVID în ambulator. A fost o discuție care s-a referit la necesitatea plății restanțelor pentru serviciile de vaccinare către medicii de familie și despre scăderea interesului pentru vaccinare, în ciuda acordării voucherelor de 100 de lei. Probabil trebuie căutate alte soluții care să impulsioneze vaccinarea, dacă stimulentele financiare nu mai produc efecte. Discuția a fost informală și nu a presupus luarea unor decizii”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Medicii de familie spun că tichetele de masă ajută campania de vaccinare 

De cealaltă parte, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Raluca Zoițanu, unul dintre medicii care au participat la întâlnirea cu Alexandru Rafila, a declarat că “pentru o parte dintre pacienți aceste tichete funcționează, este ceea ce îi atrage la vaccinare”. “Noi, medicii de familie care am fost în sală, chiar am spus: ‘Nu știm dacă nu merg, pentru că atunci când am avut bonuri, oamenii chiar au venit la vaccinare.’ Eu chiar am avut o situație – a venit o pacientă să se vaccineze, iar în aceeași zi au venit încă vreo 7 oameni de pe aceeași stradă, care aflaseră că avem tichete. Iar în ziua aceea am terminat toate tichetele pe care le aveam. Adică pentru o parte dintre pacienți funcționează, este ceea ce îi atrage la vaccinare”, a explicat medicul Raluca Zoițanu.

Tichetele de masă, acordate cu luni de zile întârziere

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 3 septembrie pot primi vouchere în valoare de 100 de lei începând de la acea dată. Voucherele se acordă sub forma a 5 tichete de masă în valoare de 20 de lei fiecare. Tichetele au fost o măsură gândită în timpul mandatului fostului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, în încercarea de a stimula campania de vaccinare, într-un moment în care aceasta era în cădere liberă. De vouchere beneficiază toți cei care s-au vaccinat cu schema completă – două doze Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca sau o doză Johnson&Johnson – după momentul publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență ce stabilește beneficiarii, adică data de 3 septembrie, clarifica, în luna octombrie, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Conform legii, românii care fac acum doza 3 de vaccin, așadar au făcut primele două doze în urmă cu cel puțin 6 luni, înainte de apariția Ordonanței de Urgență, nu pot beneficia de aceste vouchere.

Apelul DSP Vaslui: “persoanele sunt așteptate pentru a ridica tichetele de masă”

Până să renunțe la acordarea tichetelor de masă, Ministerul Sănătății trebuie să le dea pe cele care deja au fost tipărite. În acest sens, Direcția de Sănătate Publică Vaslui face apel către vasluienii care s-au vaccinat. “Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă în perioada 03.09.2021-30.09.2021 sunt așteptate la unitatea la care s-au imunizat pentru a ridica aceste tichete ce au termen de valabilitate data de 31 decembrie 2021. Menționăm că tichetele de masă pentru persoanele vaccinate în perioada mai sus amintită au fost distribuite către centrele de vaccinare și cabinetele medicilor de familie, începând cu data de 15 octombrie 2021. Tichetele de masă pentru persoanele vaccinate cu schema completă de vaccinare în perioada 01.10.2021-31.10.2021 au fost distribuite către centrele de vaccinare în limita fondurilor alocate de Ministerul Sănătății, urmând ca în cel mai scurt timp să fie acoperit întregul necesar. De asemenea, ne aflăm în curs de distribuire a tichetelor alocate lunii octombrie către cabinetele medicilor de familie și ambulatorii de specialitate, în aceleași condiții (distribuție în tranșe). Tichetele de masă se ridică personal de către beneficiar, în baza cărții de identitate”, precizează conducerea DSP Vaslui.

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. La centrul de pe donici de ce nu mai sunt tichete? Când le vor da și celor vaccinați în octombrie? De ce nu suntem anunțați printr-un mesaj/e-mail când găsim bonurile?

  2. Ati vazut ca s-a meritat sa asteptati? Cei care s-au intepat inainte de septembre, sugiuc! Ceilalti, care au asteptat, au rabdat, baga la matz de un bulion! Haï cu boosterul neamule!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here