spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Ministrul de Finante, în „patria vinurilor” si a „oamenilor deosebiti”

- Advertisement -

IMPLICATI… La Husi, forumul oamenilor de afaceri, un proiect al Camerei de Comert Vaslui a avut un impact mai mare fatã de Bârlad

DIALOG… „Am venit cu mare plãcere la Husi, pentru cã aici am cunoscut oameni deosebiti”, i-a lãudat pe huseni ministrul de Finante, Gheorghe Ialomiteanu, prezent în „orasul dintre vii” la o întâlnire cu oamenii de afaceri, initiatã de primarul Ioan Ciupilan, deputatul Dan Marian, dar si conducerea CCIA Vaslui. Pentru mai bine de douã ore, reprezentantul Guvernului si oamenii de afaceri au purtat o serie de discutii extrem de interesante, în care patronii de firme, i-au spus ministrului de Finante, fãrã ocolisuri, problemele cu care se confruntã, dovedind cã au venit la întâlnire cu… lectiile bine fãcute. Gheorghe Ialomiteanu i-a asigurat pe oamenii de afaceri cã va tine cont de initiativele lor atunci când se vor elabora noi politici guvernamentale, anuntându-i totodatã cã statul este actionar acum atât la CEC, cât si la EximBank, douã bãnci pe care ei se vor putea baza, atunci când au nevoie de credite pentru bunul mers al societãtilor pe care le conduc. „Este o onoare si un beneficiu pentru noi cã un ministru de Finante vine, personal, sã stea de vorbã, sã ne asculte problemele si sã ne ajute sã gãsim solutii care sã sustinã mediul de afaceri local”, s-a exprimat deputatul de Husi, Dan Marian.

ATITUDINE Cei mai multi oameni de afaceri din Husi si nu numai au rãspuns invitatiei de a participa la un dialog eficient cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomiteanu. Au fost prezenti, de asemenea, Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui, subprefectul Ciprian Iftimoae, dar si Ioan Valeriu Ciupilan, viceprimarul municipiului Husi. Primarul Ioan Ciupilan, gazda evenimentului, a fost cel care a deschis discutiile, încurajându-i pe oamenii de afaceri locali sã îsi spunã pãrerile deschis, fãrã ezitare. „Responsabilitate oamenilor de afaceri constã în aceea cã tot timpul trebuie sã facã totul pentru a oferi noi locuri de muncã. Omul, care la sfârsitul lunii ia salariu, trebuie sã fie sigur cã îl va mai lua si luna viitoare si anul urmãtor si, de ce nu, pentru o perioadã cât mai sigurã. Dar pentru aceasta, din punctual meu de vedere, si stiti foarte bine cã vin si eu din mediul de afaceri, este nevoie de o constientizare atât a patronilor, cât si a angajatilor, pentru a recâstiga cultura de muncã, care ne-a caracterizat cu multi ani în urmã. Îi rog pe toti cei prezenti sã îsi exprime ideile si pãrerile pe care le au, problemele cu care se confrontã zi de zi, profitând de prezenta domnului minitru de Finante, Ialomitianu. Îmi exprim speranta cã de aceste idei, se va tine cont într-o elaborare viitoare a strategiei fiscale a Ministerului de Finante. Ne intereseazã o strategiei pe termen lung, o strategie pe care oamenii de afaceri sã îsi poatã fixa un program bine definit, care sã nu fie schimbat foarte des”, a punctat primarul Husului, Ioan Ciupilan.

„Ce ne facem, domnule ministru?! Avem o mie de juristi si niciun instalator”

„Am venit cu plãcere în judetul Vaslui, este a doua oarã, am fost si la Bârlad. Le-am promis anterior domnului primar Ciupilan si domnului deputat Dan Marian, cã voi veni si la Husi si iatã cã s-a întâmplat”, a spus ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu. Acesta si-a început discursul, explicând o parte din mãsurile Guvernului ce nu întotdeauna au fost usor de suportat, dar, a spus el, s-au dovedit în timp strict necesare si „salvatoare” pentru viitorul economiei, iar apoi i-a invitat pe oamenii de afaceri sã puncteze concret ceea ce îi nemultumeste în activitatea lor. În mod suprinzãtor, husenii au dat dovadã nu doar cã stiu bine economie, dar si cã stiu sã îsi sustinã convingãtor punctele de vedere. Inginerul Cornel Rotariu a fost primul care a luat cuvântul. „Sunt trei mari probleme pe care as vrea sã vi le expun. Prima problemã ar fi portofoliu de comenzi, care a scãzut spectaculos începând din 2008, evident ca urmare a lipsei investitiilor în majoritatea domeniilor de activitate. A doua problemã, foarte importantã, este decapitalizarea societãtilor comerciale, care a avut la bazã, pe lângã aceastã reducere a portofoliului de comenzi, sI aceastã fiscalitate exageratã care încã îsi mai spune cuvântul la noi. Apoi e vorba si de scumpirea creditelor bancare. Am ajuns în situatia în care, a face un credit la o bancã commercialã , este o adevãratã aventurã. Si sunt situatii în care sã contractãm contracte foarte mari, însã din lipsa banilor, suntem nevoiti sã facem comenzi mici si sã încasãm putin, dar mai repede. Si-ar mai fi o problemã: mâna de lucru! Din cauza unei politici defectuoase la nivel national, nu mai avem acele scoli profesionale, care scoteau oameni ce putea fi meseriasi la un moment dat. Am înlocuit acum cu un simulacru de „scoli de arte si meserii”. Nu mai avem instalatori, frezori, lãcãtusi, strungari. Cãutati un instalator în Husi, vã asigur cã nu mai e de gãsit. Ce ne facem, domnule ministru? Avem o mie de juristi si niciun instalator”, a punctat inginerul Cornel Rotariu, în aplauzele audientei care i-a apreciat atitudinea.

Profesorul Valeriu Toma: „încercati sã remunerati mai bine valorile”!

SFAT Pentru cã venit vorba despre elevi, reputatul profesor husean, Valeriu Toma, prezent în salã în calitate de om de afaceri, a intervenit la timp, creând o emotie neasteptatã în rândul celor din prezidiu, când a început sã îi enumere pe discipolii cu care se mândreste. „Lasã de dorit ca cei mai multi absolventi sunt nepregãtiti din punct de vedere practic. Domnul inginer Rotariu are dreptate, nu avem instalatori, un sudor, nimic… Gradatie de merit acum ia acum toatã lumea, dar oare e corect?! Este dovada unor deficinete în sistemul de învãtãmânt. Lângã dumneavoastrã aveti – si mã pot mândri cu ei – fostii mei elevi. Si deputatul Marian, si primarul Ciupilan, si subprefectul Iftimoaei, si viciprimarul Ciupilan si chiar domnul inginer Rotariu, care a vorbit mai înainte, toti sunt elevii mei”, a spus profesorul Toma, în ropote de aplauze, în timp ce din salã se mai auzeau câteva glasuri strigând: „Si prin salã aveti elevi, dom’ profesor”! „Dumneavoastrã aveti o grilã de salarizare. Dar încercati sã remunerati mai bine valorile”, a mai adãugat profesorul Valeriu Toma, cu subinteles… Au mai luat cuvântul si omul de afaceri Ioan Nechifor, pentru probleme privind agricultura, dar si patroni de firme de transport, societãti din industria usoarã, cu totii ridicând probleme pertinente, pe care ministrul si le-a notat si a promis cã va tine cont de ele.

Ministrul de Finante vrea sã le faciliteze husenilor un dialog cu presedintele CEC!

SOLUTII De departe, cea mai spinoasã problemã a oamenilor de afaceri s-a dovedit a fi imposibilitatea de contracta credite de la bãncile comerciale, extrem de exigente în ultima perioadã. Fatã de aceastã situatie, ministrul de Finante a precizat cã este în discutii cu douã bãnci care sã initieze posibilitãti mai flexibile pentru oamenii de afaceri, precizând cã, împreunã cu deputatul Dan Marian, va cãua sã aibã discutii chiar cu presedintele CEC-ului, tot pe aceastã temã a acodãrilor de credinte. „Si eu îmi doresc sã avem de la buget investitii mult mai mari. Dar în ceea ce priveste creditele, noi încercãm sã majorãm fondul de garantare chiar si CEC, cât si la Exim Bank (cã acum sI Exim Bank-ul are statul ca actionar, dar responsabilitatea este a Ministerului de Finante). Eu am avut întâlnire cu cei doi presedinti si le-am spus „domnule, cum putem da credite pentru economie si garantii?”. O sã-mi prezinte un program în acest sens. Noi am privatizat toate bãncile mari, iar bãncile nu fac întotdeuna politica tãrii unde-si desfãsoarã activitatea, stim cu totii asta. Dar poate reusim cu cele douã bãnci (CEC si EximBank) sã ajutãm mediul de afaceri. Dorim sã le majorãm capitalul social, avem însã probleme la comisia Europeanã, poate totusi reupim sã facem acest lucru”, a spus ministrul Gheorghe Ialomitianu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.