Ministrul Finanţelor speră să convingă deputaţii să revizuiască legea privind TVA de 5% la alimentele de bază

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, va încerca să-i convingă pe deputaţi să revizuiască legea privind aplicarea unei cote de TVA de 5% la alimentele de bază, deoarece măsura nu va ieftini alimentele, dar va pune în pericol cheltuielile bugetare.

Legea privind aplicarea unei cote reduse de TVA la alimentele de bază a fost adoptată în Parlament pe 19 octombrie 2010, inclusiv cu votul parlamentarilor din partidele aflate la guvernare şi chiar al ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, ca parlamentar. A doua zi, grupul parlamentar PDL a susţinut că votul favorabil a fost o eroare din cauza comunicării defectuoase în cadrul şedinţei.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii, care a fost respinsă miercuri, 23 martie, de Senat.

Legea prevede nivelul de aplicare a unei cote reduse a TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de pâine, carne proaspătă, lapte de consum, ulei vegetal, zahăr şi produse expandate din cereale.

Parlamentul este suveran să decidă modificarea cotei de TVA la alimente, dar această măsură nu este cuprinsă în Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional şi nici nu va duce automat la reducerea preţurilor, a declarat miercuri pentru Agerpres reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

‘Programul actual al României cu Fondul Monetar Internaţional, ca şi viitorul program, au la bază stabilitatea politicii fiscale. Nu a fost luată în calcul modificarea politicii fiscale. Sigur, în cazul în care Parlamentul, care este suveran, aprobă o asemenea modificare, datele programului urmează să fie rediscutate, în funcţie de acest lucru. Până atunci, însă, trebuie să aşteptăm decizia finală a Camerei Deputaţilor şi apoi vom putea face o evaluare, dacă va fi necesară’, a spus Mihai Tănăsescu.

AGERPRES.ro
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ