Ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, explicã ce trebuie sã facem dupã data de 15 mai

PRUDENTÃ… Nelu Tãtaru, ministrul Sãnãtãtii, avertizeazã cã precautiile trebuie pãstrate si dupã data de 15 mai deoarece va mai exista o transmitere în comunitate, chiar dacã va fi o perioadã de scãdere a numãrului de cazuri. Oficialul a declarat cã peste 100 de milioane de mãsti sunt pregãtite pentru a acoperi cererea pietei.

Potrivit ministrului Sãnãtãtii, România se apropie de platou, urmând ca în perioada viitoare, dacã recomadãrile vor fi respectate în continuare, numãrul cazurilor sã scadã. “În acest moment, la nivelul tãrii noastre suntem pe acea pantã ascendentã spre platou. Dupã cum specifica astãzi si Centrul European de Control al Bolilor, în Europa sunt patru tãri care sunt spre stabilizare: Polonia, România, Anglia si Suedia, Bulgaria care este încã într-un numãr crescut de cazuri, celelalte state având o scãdere a numãrului de cazuri. Suntem de o sãptãmânã pe un platou. Dacã la început a fost în dinti de fierãstrãu, acum suntem pe un platou înspre stabilizare, fãrã a avea un numãr scãzut de cazuri, dar avem un numãr constant”, a transmis ministrul Sãnãtãtii.

Precautie, cuvântul de ordine în perioada urmãtoare

“Rãmân la acea indicatie de precautie tocmai prin faptul cã la ultimele evaluãri în teritoriu am putut vedea si focarele care sunt în desfãsurare si care sunt, multe dintre ele, majoritatea, în personalul medical, în personalul institutionalizat si în persoanele institutionalizate. Dacã noi reusim sã controlãm aceste focare, nemaiavând o transmitere în comunitate, transmiterea în comunitate putându-se realiza doar prin nerespectarea regulilor de 1, 2 si 3 mai, atunci putem merge spre o scãdere a numãrului de cazuri noi. Noi trebuie sã realizãm cã în aceastã perioadã, chiar dacã va fi o perioadã de scãdere a numãrului de cazuri, va mai exista o transmitere în comunitate, micã, dar va exista, nu va dispãrea deodatã. Nu va mai fi la amploarea la care am trãit-o, dar va urma o perioadã de câteva luni în care aceste transmiteri se vor face”, a mai explicat Nelu Tãtaru. Potrivit acestuia, rãmâne ca în sãptãmânile viitoare sã nu stricãm ceea ce am fãcut bine pânã acum. “Trebuie sã întelegem cã este o primã etapã de relaxare dupã o perioadã lungã în care atât rãbdarea, cât si constiinciozitatea noastrã au fost puse la încercare. A fost un moment prin care am trecut împreunã, a fost un moment pe care l-am gestionat bine împreunã cu populatia, rãmâne sã nu stricãm acum la urmã ce am realizat pânã acuma si sã ne gândim cã ce facem acum va cântãri foarte mult în ce se va întâmpla dupã aceastã varã”, a mai precizat ministrul Sãnãtãtii.

România va avea un stoc suficient de mãsti de protectie

Nelu Tãtaru a dat asigurãri cã România va avea suficiente stocuri de mãsti dupã data de 15 mai, declarând cã ministerul de resort s-a ocupat în mod special de acest lucru. Nelu Tãtaru a spus cã peste 100 de milioane de mãsti sunt pregãtite pentru a fi date acolo unde este nevoie. “Discutiile au mers pânã la 100 de milioane de mãsti care se vor afla pe piatã, dar vor fi si distribuite de cãtre autoritãtile locale persoanelor aflate în nevoie. (…) Am avansat aceastã sumã ca necesar în perioada urmãtoare.(…) Aceste mãsti se vor gãsi de cumpãrat si în magazine, dar si în farmacii. Vom fi dependenti si de import. Nu putem asigura independent acest plafon. Nu preconizãm un cost mai crescut decât îl avem acum la mãsti”, a mai declarat ministrul Sãnãtãții, Nelu Tãtaru.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ