spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
20-apr.-2024

Minunea de la Husi

- Advertisement -

Noul spital husean s-a construit datoritã muncii si pasiunii mai multor generatii

SENTIMENTAL „Când vãd cât de frumos este noul spital al orasului, nu pot sã nu simt bucurie si împlinire, amintindu-mi însã de vremurile grele în care am îndurat la un loc cu pacientii, eu si toti colegii mei, conditii dintre cele mai nenorocite: frig si lipsuri de tot felul“, povesteste unul dintre medicii de carierã ai Husului, Tudor Stafie, acum, când impresionanta investitie începutã în urmã cu 20 de ani a fost finalizatã. „Acest spital înseamnã mai ales oameni! Oameni de azi, dar cu sigurantã si oameni de ieri! Când am vãzut în ziare imaginea elegantã a clãdirii noi, mi-am amintit fãrã sã vreau de toti fostii medici, buni profesionisti, pe umerii cãrora s-a clãdit istoria acestei institutii. Si m-am bucurat si m-am întristat în acelasi timp, gândind cã unii din ei, cum e cazul ftiziologului Victor Hariton, initiatorul acestui proiect, nu mai sunt printre noi!“, spune si Aurel Chirea, reputat ginecolog, în prezent aflat la pensie. Directorul Nelu Tãtaru, impresionat de sentimentalismul „înaintasilor“ sãi, anuntã cã în primãvarã intentioneazã sã inaugureze cu fastul cuvenit noua clãdire a spitalului, iar un loc de cinste pe lista invitatilor îl vor avea veteranii sistemului sanitar husean.

Tudor Stafie, unul dintre medicii care si-a petrecut zeci de ani din viatã în saloanele vechiului spital, rememoreazã momente inedite din activitatea sa de medic, asezate în contrast cu modernizãrile de acum. „S-a finalizat spitalul nou si mãrturisesc faptul cã am simtit o bucurie mare când am aflat. Recunosc acum cã acesta a fost visul meu ca primar: sã dau în folosintã spitalul nou. N-am reusit sã îl împlinesc. E greu sã împlinesti vise atât de mari, pentru care trebuie atât de multi bani. Dar eforturi s-au fãcut si poate putin a contat si ceea ce s-a fãcut între anii 2004 – 2008 la acest spital. Nu pot sã nu îmi amintesc de anii grei pe care i-am trãit în vremurile anterioare. Erau probleme cu încãlzirea, cu mâncarea si au fost timpuri când nici medicamente nu aveam câte ar fi trebuit pentru bolnavi. Saloanele erau reci si lipsite de confort, mai ales dupã cutremurul din 1976, când ne-am mutat într-o clãdire din zona industrialã. A fost foarte greu. Si noi medicii, cu tot cu pacienti, înduram frigul si lipsurile de tot felul. Ce compensa însã si fãcea ca totul sã meargã înainte era devotamentul pentru meserie si compasiunea pentru bolnavi. Azi mã bucur cã tânãra generatie are conditii decente de lucru. Eu m-am pensionat în 2003 si mai lucrez doar la cabinetul meu, dar pot sã vã asigur cã Husul are medici foarte buni. Îi cunosc pe toti. Sunt profesionisti si suntem norocosi din punctul acesta de vedere“, crede doctorul Tudor Stafie.

„Greul acesta a fost dus pe umerii unor oameni, pe care nu cred cã ar fi bine sã îi uitãm vreodatã“!

RECUNOSTINTÃ „Pentru mine, spitalul a însemnat si înseamnã… oameni, mai înainte de toate! Pacienti, cadre medicale… M-am bucurat de finalizarea noului spital ca de o realizare personalã, mai ales cã prin anii 1990, îl însoteam pe ambitiosul meu coleg Victor Hariton, un foarte bun medic ftiziolog, la Bucuresti, pentru tot felul de cereri si aprobãri pentru noul spital. Atunci s-a pus temelia a ceea ce vedem azi. El a lupta enorm sã facã un spital nou. Dar atunci sansele erau putine, în schimb sperantele erau mari. S-a stins si nu a mai apucat sã îsi vadã înfãptuit visul. Zeci de ani am muncit în acest spital, pe vremea când era greu. Iar chiar dacã acum sunt pensionari. Spitalul acesta a avut profesionisti deosebiti: internisti precum doctorul Penisoarã, doctorul Toma, doamna Puiu Lucia, doctorul Puiu Viorel sau Vesely Eugen, doctorul Bourceanu, neurolog, Grigore Cioarec, chirurgul Constantin Holicov sau doctorul Teodorescu; Schrotter Aurel (a fost si director al spitalului), doctorita Schrotter Lili, sotia dânsului sau medicul Chirea Silvia – sunt doar câtiva din cei care au muncit zile si nopti în acest spital, cu dãruire si drag de meseria asta. Cu totii se bucurã cã acum acest loc atât de important pentru mii de oameni are astãzi o altã fatã si, cred eu, un viitor mai bun“, a spus si medicul Aurel Chirea, unul dintre cei mai cunoscuti si mai apreciati ginecologi ai zonei.

,,Vor fi invitati de onoare, pentru ca fiecare din ei are propriul merit in sistemul sanitar local’’

APRECIERE „Peste douã sau trei luni vom organza inaugurarea noului spital. Vrem sã fie un moment deosebit si puteti fi siguri cã eu nu as avea cum sã uit de marii medici ai institutiei noastre, pensionati în prezent. Vor fi invitati de onoare cu totii, pentru cã fiecare dintre ei are propriul merit în sistemul sanitar local. Fiecare din ei a salvat mãcar o viatã si de la ei avem ce învãta. Eu sper ca peste douã sau trei luni, probabil prin luna mai, vom organiza inaugurarea spitalul nou. Se împlinesc anul acesta 147 de ani de la prima inaugurare a unei unitati spitalicesti în Husi, care avea doar 15 paturi în anul 1863. Acum vorbim despre un spital modern, poate unic la nivel de judet, cu 309 paturi care deserveste peste 15.000 de pacienti“, a anuntat chirurgul Nelu Tãtaru, directorul spitalului municipal „Dimitrie Castroian“.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.