Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, le-a cerut reprezentanţilor instituţiilor financiare internaţionale să intervină pentru a obliga Guvernul să limiteze cheltuielile discreţionare, mai ales în condiţiile în care urmează un an electoral.
Mircea Geoană s-a întâlnit joi cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, condusă de Jeffrey Franks, care se află în această perioadă într-o misiune de evaluare în România, în cadrul acordului stand-by de tip preventiv care a demarat în acest an la finele lunii martie.
„E clar că nu se va autodomestici actuala putere. Sunt nărăviţi la bani, aşa fac bani şi pentru campanie, aşa doresc, eventual, să facă rost de voturi şi data viitoare şi nu se opresc şi nu se dau în lături de la nimic în aceasta situaţie. (…) Am rugat Fondul Monetar şi am insistat şi la Comisia Europeană, pentru că şi dânşii au nişte „instrumente de tortură”, între ghilimele, prin care pot să forţeze un stat membru şi un guvern aflat într-o relaţie contractuală cu dânşii să se autodisciplineze. Deci, atâta vreme cât o să ai în pixul unui ministru – întâmplător, sunt miniştrii ăştia, mâine or fi alţii, şi ei pot să decidă fără absolut niciun fel de analiză prealabilă, niciun fel de element de eficacitate, unde doreşte dânsul sau dânsa să pună banii respectivi, vom avea acest tip de situaţii”, a declarat Geoană, joi seara, la Antena 3.
El a subliniat că este momentul să se facă mai multă disciplină în cheltuirea banului public: „Întrebarea este dacă reuşim să corectăm maniera asta putredă în care se alocă banul public în România”.
Totodată, preşedintele Senatului a avansat în discuţiile cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale ideea ca din zecile de mii de proiecte de investiţii care figurează în prezent ca fiind active să fie agreate câteva proiecte majore, care să fie finanţate indiferent de cine se află la guvernare.
„În acest moment, în România sunt deschise peste 43.000 de şantiere de investiţii, 43.000. Unele au început din anii ’70 şi care figurează ca fiind active, le conservi, bagi bani şi în chestia respectivă. 43.000 de obiective de investiţii, la care se adaugă această formă de politizare a banului public şi de dirijare a banului public către clientela politică. Dacă ar fi să învăţăm ceva din perioada asta dificilă şi care nu s-a terminat încă, ai putea să te gândeşti, să propui: Domne’, dacă avem în ţara asta, să spunem, 20 de mari proiecte naţionale (…), dacă am putea să agreăm între noi 20 de mari proiecte (…) şi acelea să ne angajăm că le finanţăm indiferent de cine vine la guvernare şi indiferent cum îl cheamă pe domnul prim-ministru sau pe doamna ministru, sau pe domnul ministru de finanţe”, a spus Mircea Geoană.
Liderul social-democrat a punctat că şi reprezentanţii FMI au fost de acord că pe fondul unei scăderi abrupte a puterii de cumpărare a populaţiei nu se poate considera că programul cu Fondul este un succes. În acelaşi timp, Geoană a criticat atitudinea guvernanţilor care „prosperă” în timp ce românii au salariile tăiate şi veniturile reduse.
„Trebuie să spunem şi celor care sunt partenerii noştri internaţionali, şi Comisia Europeană – că şi de acolo vin bani europeni, nu? – şi Banca Mondială – că şi de acolo vin împrumuturi – şi la Fondul Monetar – că de acolo am luat împrumutul cel mai important, că este insuficient şi este şi imoral, din punct de vedere al publicului românesc, să spui: măi, sacrificaţi-vă voi, ăştia, fraierii, în timp ce cei care se află la putere prosperă, ei şi cu neamurile lor şi în familia lor”, a afirmat Mircea Geoană.
AGERPRES.ro