spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean, premiat de Academia Românã! (FOTO )

- Advertisement -

RECUNOASTERE… O veste extraordinarã a ajuns în aceste zile la Bârlad: directorul Muzeului, dr. Mircea Mamalaucã, a fost distins de Academia Românã cu Premiul „Vasile Pârvan”, la categoria „Stiinte Istorice si Arheologice”, pe anul 2018, pentru lucrarea „Descoperiri din perioada antichitãtii târzii în Podisul Central Moldovenesc”. Premiul este cu atât mai important cu cât dr. Mircea Mamaluacã este singurul vasluian detinãtor al unei asemenea distinctii. 30 de ani de activitate sustinutã în cercetãri arheologice, se vãd astãzi rãsplãtiti cu o recunoastere de care un întreg judet se bucurã. În cele trei decenii de muncã, Mircea Mamalaucã a reusit lucruri absolut remarcabile, pe care însã putini le cunosc: expozitii, cercetãri arheologice în teren care au dus la descoperiri semnificative, publicarea de studii si articole, dar cel mai important, a transformat muzeul bârlãdean într-o adevãratã bijuterie culturalã a întregului judet si a tãrii. Premierea are loc pe 3 decembrie, online, la orele 10.00, în Aula Academiei Române si va fi transmisã live pe pagina institutiei.

Dr. Mircea Malaucã este, din 2004, directorul muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Acesta a venit la muzeul bârlãdean din 1990, fiind angajat ca muzeograf, functie detinutã pânã în 2004, când a fost numit în functia de conducere. Specializarea sa este arheologia. În 2005 a primit Premiul National „Constantin si Hadrian Daicoviciu” pentru proiectul (expozitie si catalog) „Obiceiuri de port în aria Culturii Sântana de Mures, sec. IV D. H.”. În anul 2014, când s-au aniversat 100 de ani de existentã a Muzeului „Vasile Pârvan”, a primit titlul de „Cetãtean de Onoare al Municipiului Bârlad”, iar în anul 2018 a obtinut titlul de doctor în istorie, având conducãtor de doctorat pe Cercetãtorul Stiintific Ion Ionitã, cu lucrarea „Descoperiri arheologice inedite referitoare la perioada Antichitãtii Târzii (sec. IV d.Hr) în Podisul Central Moldovenesc”, lucrare premiatã acum de Academia Românã.

Iatã, în continuare, interviul acordat de dr. Mircea Mamalaucã, în exclusivitate ziarului Vremea NOUÃ, la scurt timp dupã aflarea vestii cã a primit Premiul „Vasile Pârvan”, oferit de Academia Românã, premiu ce îl situeazã printre istoricii de valoare ai tãrii.

R:Felicitãri pentru acest premiu important din cariera de peste 30 de ani ca arheolog. Ce înseamnã de fapt Premiul Academiei Române? Ca sã înteleagã toti cititorii nostri de ce este si cel mai important pentru un cercetãtor.

M.M.: Este maximum ce îl poate obtine un cercetãtor, un om de stiintã sau de culturã, în ceea ce priveste manifestarea lui profesionalã. Mai mult decât atât nu se mai poate. Se acordã doar o singurã datã de-a lungul întregii cariere profesionale. Lucrarea care face obiectul acestui premiu a fost verificatã timp de doi ani, de cãtre oameni de stiintã, academicieni si de aceea, fiind minutios analizatã, acum se acordã premiul pentru anul 2018, anul în care mi-am sustinut cu lucrarea respectivã si doctoratul. Eu sunt mândru cã am obtinut premiul „Vasile Pârvan”, având în vedere cã lucrarea mea este una arheologicã, cã muzeul pe care îl conduc poartã numele pãrintelui arheologiei moderne românesti, Vasile Pârvan. Este mai mult decât onorant sã primesti acest premiu care poartã numele acestui mare arheolog. Este încântãtor! Mai mult de atât nu se poate, de aceea i se mai spune si Premiul Nobel al Stiintei Românesti.

R: Vasile Pârvan are legãturi deosebite cu Bârladul, din câte stim

M.M: Fãrã îndoialã. Anii de început ai scolii i-a petrecut la Bârlad. De aceea s-a decis în 1957 ca numele institutiei muzeale sã fie Vasile Pârvan. La Bârlad s-au pus bazele practic arheologiei moderne românesti, fiind locul unde cel care a fost primul cercetãtor arheolog si-a început cariera.

R: Ce cuprinde lucrarea pentru care ati primit Premiul Academiei Române?

M.M.: În spatele acestei cãrti stau zeci de ani de studii, zeci de articole si zeci de ani de cercetãri arheologice, privind necropolele de la Bogdãnesti (Fãlciu), Pogonesti si Polocin. An de an, din 1990, am tot cercetat, am adunat materiale, informatii si am ajuns sã scriu o lucrare de peste 700 de pagini unde se gãsesc lucruri interesante privind perioada Antichitãtii Târzii (sec. IV d.Hr) în Podisul Central Moldovenesc. Trebuie sã spun cã am beneficiat si de materialele pe care le-a descoperit arheologul Vasile Palade, care au stat în muzeul nostru timp de 40 de ani, fãrã sã fie valorificate.

R: Pentru cititori, dacã puteti preciza, pe scurt, cam în ce constau aceste descoperiri din lucrarea premiatã de Academia Românã?

M.M.: Este vorba, în primul rând, la Bogdãnesti de Fãlciu, de 3 necropole ale culturii Sântana de Mures, reprezentantã în acest areal. Au fost descoperite sute de obiecte care ne-au ajutat sã întelegem ce s-a întâmplat în acele vremuri privind cultura dacilor liberi, cu influentele altor culturi: sarmantice, romane etc. Liantul acestei culturi au fost popoarele migratoare care au influentat cultura din Imperiul Roman. Îi asteptãm pe cititorii dumneavoastrã sã vinã la muzeu, unde vor vedea lucruri absolut fabuloase, despre istoria acestor meleaguri.

R: Stiati cã veti primi acest premiu?:

M.M.: Stiam doar cã sunt nominalizat si mi s-a cerut la un moment dat un CV si lucrarea. Academicienii s-au pronuntat într-un final: mi-au acordat acest fabulos premiu. Am simtit realmente o bucurie enormã, pentru cã practic orice cercetãtor îsi doreste, la începutul carierei, ca la un moment dat sã primeascã acest premiu, pentru cã este maximum din ce poti obtine în carierã. Eu am mai primit o datã un premiu valoros, si sunt singurul din judetul Vaslui care l-a obtinut, premiul „Constantin si Hadrian Daicoviciu” obtinut pentru activitatea muzeograficã, în 1985. Pentru mine, acest premiu al Academiei Române este o împlinire a carierei mele de cercetãtor stiintific în arheologie si datorez acest lucru orasului Bârlad, unde îmi desfãsor activitatea, sper eu, încã mult timp de acum încolo.

A consemnat: Cezara MIRONICÃ, redactor sef sectie Bârlad al cotidianului Vremea NOUÃ Vaslui premiile-Academiei-Romane-pe-2018

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.