spot_imgspot_img
5.8 C
Vaslui
20-apr.-2024

Mirela Anton de la ALOFM Husi, „motorul” afacerii cu someri, si-a dat demisia!

- Advertisement -

SE STRÂNGE LATUL! Scandalul „Afacerea cu someri” a ajuns pe masa DNA-ului, dupã ce procurorii Biroul Teritorial Vaslui al DIICOT si-au dat seama cã au de-a face cu marea coruptie, extinsã la persoane cu influentã în sistem. Functionara de la ALOFM Husi, Mirela Anton, si-a dat demisia, dupã ce a vãzut cã, la acest nivel, este greu sã minti anchetatorii! Vestea proastã pentru mai multe persoane influente din sistem, cu care aceasta a pus la cale reteaua angajãrilor fictive, este cã Mirela Anton a început sã colaboreze cu procurorii si nu este exclus sã iasã la ivealã nume-suprizã în dosar. Prejudiciul estimat pânã acum de anchetatori, desi cazul este departe de a fi finalizat, se apropie de suma de 16 miliarde de lei vechi, bani furati de la stat, prin eludarea Legii Somajului.

Nu mai putin de 506 persoane, fosti beneficiari de somaj, suspicionati cã au primit acest drept, dupã o angajare fictivã, au fost chemate pânã acum sã dea explicatii în acest dosar! Un adevãrat maraton al audierilor, spun anchetatorii, care însã este departe de a se încheia. Prejudiciul estimat pânã acum este în jurul sumei de 16 miliarde de lei vechi, dupã ce încã din 2005, Legea 76/2002 a fost fraudatã de persoane din interiorul sistemului. Metoda era simplã: patroni care aveau deschisã o societate comercialã (de regulã cu profil confectii), fãceau angajãri fictive din rândul persoanelor de peste 45 de ani, iar, dupã 11 luni, acestea, desi fãrã sã munceascã efectiv nicio zi, erau trimise în somaj. De hârtii se ocupau patronii, cu larga sustinere a pesoanelor importante din AJOFM , precum Mirela Anton, si din ITM. Sefa ITM Husi, Emilia Escu a fost încã de la început în vizorul anchetatorilor, întrucât este bãnuitã nu doar cã a sustinut fenomenul, dar ea însãsi a fãcut, prin firma familiei sale, astfel de angajãri. Trebuie spus cã Emilia Escu a negat cã ar fi comis fapte ilicite prin prisma functiei sale, însã au dat-o de gol mai multe persoane audiate, care au mãrturisit anchetatorilor cum Escu i-a ajutat sã ia somaj, fãrã sã munceascã nicãieri.

Functionara AJOFM, Mirela Anton, si-a dat demisia!

Husencele Mirela Anton si Emilia Escu, au fost în centrul atentiei, încã de la începutul scandalului. Dacã Escu si-a sustinut initial nevinovãtia, Anton a încercat sã se eschiveze, dar fãrã succes. S-a internat chiar si în spitalul Husi, însã medicii, stiind de existenta anchetei, au externat-o rapid, ca sã nu complice lucrurile. Astfel, Anton a fost nevoitã sã stea de vorbã c anchetatorii, care au convins-o cã probele din dosar nu pot fi tãgãduite. Demisia sa a fost urmãtorul pas, desi gurile rele sustin cã, mai mult, i s-ar fi sugera de cãtre colegi sã recurgã la acest gest, ca sã scape, pe cât posibil, institutia de rusinea punerii „lupului, paznic la oi”. AJOFM-ul a confirmat sec acest aspect, mentinând cã, dupã declansarea scandalului, s-au intensificat o serie de controale atât la agenti economici, beneficiari de subventii în baza Legii 76, dar si în propria institutie. „Doamna Mirela Anton si-a depus demisia din cadrul institutiei. Încetarea raporturilor de munca va avea loc la data expirarii perioadei prevazuta de legislatia in vigoare. Au fost demarate si intensificate controalele inopinate la agentii economici beneficiari de subventii conform prevederilor legale, actiune care se afla in plina desfasurare. Deasemenea, au fost initiate o serie de verificari asupra unor documente din institutia noastra”, a precizat Daniela Cîmpianu, reprezentanta AJOFM. Gurile rele sustin însã cã în vizorul anchetatorilor ar fi si Silviu Calancia, fostul director executiv al AJOFM, care, împreunã cu secretara sa, ar fi avut stiintã de „rocadele” cu someri, fãcute la Husi si, se pare, nu numai. Conducerea AJOFM nu confirmã aspectul, dar nici nu infirmã în termeni clari. Spune doar atât: ” Nu avem niciun element care sa confirme acest aspect”. Se pare însã cã DNA-ul are!

Somerii încoltiti de DNA au de gând sã meargã si ei la judecatã!

Cei mai speriati de toatã ancheta în acest caz sunt patronii, care, au recunoscut chiar ei, în cercurile apropiate, cã aproape toti din domeniul confectiilor, au recurs la „rotirea somerilor”, ca sã poatã beneficia de cei 500 de lei, cât este subventia datã de stat, pentru angajarea de persoane peste 45 de ani. Acestia se tem pentru faptul cã procurorii au descoperit o multime de hârtii false, state de platã semnate în fals, ceea ce s-ar putea sã se lase cu urmtãri grave, dacã probatoriul va fi unul pe mãsura acuzatiilor. Somerii, în schimb, se asteaptã ca statul sã îi oblige sã dea banii înapoi. Multi dintre ei au recunoscut totul la audieri, mai ales dupã ce oamenii legii le-au demonstrat cã semnãturile lor sunt altele decât cele de pe statele de platã, iar, în fotografii, somerii nu erau în stare sã îsi recunoascã proprii patroni. „Ne-au arãtat niste poze si ne-au pus sã spunem care este patronul la care am, fost angajat. Si nu am stiut, pentru cã eu nu am lucrat la nimeni. Semnãtura nu era a mea. Mi-au spus politistii cã dacã voi colabora, nu mi se întâmplã nimic si eu am spus tot adevãrul”, a povestit Maria, 47 de ani, una dintre persoanele audiate. De altfel, multe dintre ele sunt decise sã se adreseze si ele instantei, dacã vor fi pusi sã dea banii înapoi. „Ne unim cu totii si îi dãm si noi în judecatã pe cei care ne-au amãgit cã ne dau somaj, folosindu-se de actele noastre, de tot, ca sã ia bani de la stat. Noi suntem oameni simpli, cu câteva clase, nu am stiut ce fac ei. Dacã ei sunt sefi mari si sunt angajati la Somaj, la Inspectoratul de Muncã, ei stiu Legea si tiu ce fac. Dacã ne-au amãgit, acum noi vom recupera banii de la ei”, au spus somerii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.