spot_img
38.5 C
Vaslui
13-iul.-2024
spot_img

Miruna de la LMK, absolventa de aur a Vasluiului. Cu media 9.98, a fost prima în topul judetean de la Bacalaureat

- Advertisement -

REZULTATE…Cea mai mare medie de la examenul de Bacalaureat apartine unei absolvente de la Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”, specializarea Stiinte Sociale. Miruna Cristiana Grigoras se claseazã pe locul I în ierarhia judeteanã cu media 9,98, doar o diferentã de douã sutimi despãrtind-o de nota 10. Aceasta a luat nota 9,95 la Limba si literatura românã, 10 la Istorie si 10 la Logicã, argumentare si comunicare. Este mândrã de performanta obtinutã, chiar dacã la Limba si Literatura Românã a obtinut 9,95, asta însemnând cã un corector i-a pus nota 10, iar cel de-al doilea corector, 9,90. „Atât timp cât un profesor îmi considerã teza de 10, eu nu îmi pot reprosa nimic. Diferenta dintre 10 si 9.98 este infimã, chiar nesemnificativã. Totodatã, deosebirea dintre nota obtinutã de mine si alte note mari din judet este la rându-i neglijabilã, iar toate celelalte rezultate bune reflectã seriozitatea elevilor vasluieni, care ar trebui sã se bucure de aceeasi recunoastere si apreciere”, a spus Miruna. Aceasta vrea sã se facã avocat si îsi doreste sã studieze Dreptul la Universitatea din Bucuresti. Cât priveste nota de la Limba si Literatura Românã, Miruna a decis sã o conteste si sperã cã va lua cele cinci sutimi furate de unul din corectori.

Nu mai suntem pe ultimul loc, ca judet, la Bacalaureat, dar nici nu strãlucim. Vasluiul este pe locul 24 în ierarhia pe tarã, dupã ce ani în urmã am fost în top 10. Niciodatã nu am fost surclasati de judete precum Neamt, Bacãu sau Botosani, dar acum, din pãcate, am încheiat competitia clasându-ne în cealaltã jumãtate a clasamentului. Am rãmas doar cu mândria cã avem absolventi de liceu remarcabili, cum este si cazul Mirunei, care a avut media cea mai mare la Bacalaureat în judetul Vaslui. Iatã cã din nou, LMK-ul este „fruncea”! Primii doi absolventi de liceu, cu cele mai mari medii din judet sunt de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui. Miruna Cristiana Grigoras (Stiinte Sociale) are media 9,98, în timp ce cu Alexandru Amitricioaiei (Matematicã-Informaticã) cu media 9,93, este pe locul II. Miruna a luat 10 la Istorie si la Logicã, iar la Românã a luat 9,95. Modestã, aceasta ne vorbeste despre performanta ei si nu ne ascunde cã simte o frustrare cã nu a avut media 10: „Sunt mândrã, dar nu mã pot abtine sã nu simt si frustrare. Prima reactie la vederea notelor a fost una cel putin neobisnuitã, nu m-am putut bucura de nota mare din cauza asteptãrilor pe care mi le creasem”. Având în vedere cã nota obtinutã la Limba si Literatura Românã este 9,95, înseamnã cã lucrarea sa a fost evaluatã cu 10 de un corector si cu 9,90 de un al doilea corector. Miruna spune cã în momentul în care nota diferã, existã un grad de subiectivitate: „Existã un grad de subiectivitate, dar atât timp cât un profesor îmi considerã teza de 10 la Limba si Literatura Românã, eu nu îmi pot reprosa nimic”, a mai spus Miruna.

Gramatica, o disciplinã ignoratã în liceu

Ca multi alti absolventi de liceu, Miruna nu se poate relaxa încã. Urmeazã sã sustinã examenul de admitere la facultate si încã nu si-a luat vacantã. În vederea sustinerii acestui examen, a fost nevoitã sã facã pregãtire la Gramaticã si Economie, aceasta spunând cã Gramatica este ignoratã în liceu, ceea ce este o gresealã: „Pentru examenul de admitere la facultate m-am pregãtit la douã materii: Gramatica Limbii Române si Economie. Desi cea de-a doua materie mentionatã este predatã în liceu, Gramatica este ignoratã în clasele IX-XII, studierea acesteia se realizeazã doar în cadrul Scolii Generale. Din punctul meu de vedere, lipsa Gramaticii în liceu este o eroare. Din cauza acestui lucru, familiile sunt nevoite sã sustinã procesul educational al tinerilor care doresc sã urmeze o facultate de drept în privat”, a povestit Miruna. Îsi doreste sã intre la Facultatea de Drept la Universitatea din Bucuresti. „E un examen deosebit de dificil si din acest motiv, în clasa a XII-a, mi-am concentrat eforturile si energia în vederea sustinerii acestei probe. Mi-as dori sã devin avocat, mã regãsesc în aceastã profesie”, a mai spus aceasta.

„Pregãtirea pentru BAC nu începe cu o lunã înainte, ci odatã cu intrarea în sistemul de învãtãmânt”

MÃRTURISIRE…Datoritã studiului si devotamentului de care a dat dovadã, Miruna Cristiana Grigoras se bucurã de cea mai bunã medie la examenul de Bacalaureat. Aceasta spune cã meritul nu este doar al ei, dar si al profesorilor care au pregãtit-o, începând cu învãtãtoarea sa. Aceasta sustine ideea cã nu înveti de pe o zi pe alta pentru un examen, nici cu o lunã înainte sau cu un an: „Pregãtirea pentru Bacalaureat nu începe asa cum sustin unii, cu o lunã înainte, cu un an înainte, ci ea începe atunci când intrãm în sistemul de învãtãmânt”. Datoritã profesorilor care i-au fost si mentori în tot procesul învãtãrii pentru BAC, nu a fost nevoie sã facã pregãtire în particular, decât pentru facultate: „Pregãtirea în privat pentru examenul de Bacalaureat nu a fost necesarã. Profesorii îndrumãtori (doamna profesoarã Popa Irina, domnul profesor Dogariu Tiberiu, domnul profesor Costin Liviu) au fost foarte implicati. Ei s-au ocupat de fiecare elev în parte si s-au asigurat cã toti am înteles si am învãtat materia la care am sustinut examenul. Am beneficiat de pregãtire suplimentarã la scoalã dupã încheierea anului scolar, profesorii ne-au rãspuns la orice nelãmurire, chiar si în timpul lor liber si am fost evaluati prin simulãri date la nivelul clasei. Țin sã multumesc si celorlalti profesori din liceu si scoala generalã, dar si doamnei învãtãtoare. Ei toti au contribuit la formarea mea”, a mai povestit Miruna.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Felicitări Miruna de la LMK ,liceul de elită al Vasluiului, unde predau cei mai pregătiți profesori .

Comentariile sunt închise.