spot_img
spot_img
31.2 C
Vaslui
21-iul.-2025

Monedã din aur bãtutã de BNR, dedicatã celor 200 de ani de la nasterea solestencei Elena Cuza. Primãria Solesti îsi doreste un astfel de „cocosel”

- Advertisement -

NOU… Banca Nationalã a României lanseazã astãzi, 21 iulie, în circuitul numismatic, o monedã din aur cu tema 200 de ani de la nasterea Elenei Cuza. Aversul monedei prezintã Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa, inscriptia ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominalã 100 LEI, stema României si anul de emisiune 2025. Reversul monedei redã portretul, numele Elenei Cuza si anii între care aceasta a trãit 1825si 1909. Dacã palatul de la Solesti al marii doamne a României ar fi fost gata, astãzi, pe aceastã monedã aniversarã ar fi fost palatul de la Solesti al familiei sale. Dar iatã cã încã acest palat nu a intrat în posesia autoritãtilor pentru a fi renovat ca cel de la Ruginoasa desi anul trecut se pãrea cã se intrã cu vânzarea în linie dreaptã. Primãrita de la Solesti, Mona Bujor, este încântatã cã BNR a scos aceastã monedã aniversarã: „Pentru noi e o mândire cã aceastã mare personalitate nãscutã si crescutã la Solesti nu este uitatã la nivel national. Vom achizitiona si noi, mãcar o astfel de monedã, chiar dacã o voi plãti din buzunar si va intra în patrimoniu comunei”.

Monedele din aur sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent si sunt însotite de brosuri de prezentare si certificate de autenticitate, redactate în limbile românã, englezã si francezã. Pe certificatele de autenticitate, se gãsesc semnãtura guvernatorului BNR si a casierului central. Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 1.000 piese. Pretul de vânzare pentru moneda din aur este 5.300,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv brosura de prezentare si certificatul de autenticitate. Monedele din aur cu tema 200 de ani de la nasterea Elenei Cuza au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizeazã prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bãncii Nationale a României.

Elena Cuza, una dintre cele mai marcante personalitãti ale judetului Vaslui

Elena Rosetti, fiica postelnicului Iordache Rosetti si a sotiei sale, Catinca, s-a nãscut pe 17 iunie 1825, la Iasi. Si-a petrecut copilãria la mosia pãrintilor de la Solesti, Vaslui. Educatia Elenei Rosetti a început la Solesti, sub îndrumarea mamei sale, si a continuat la Miclãuseni, în resedinta bunicului Dumitrache Sturdza, unde acesta avea o bogatã colectie de manuscrise si documente vechi. De la vârsta de 7 ani este dusã la Scheia, la colegiul particular al fratelui Catincãi, Constantin Sturdza si al sotiei acestuia, Agripina. Mama Elenei tinea mult ca aceasta sã cunoascã bine limbile strãine, germana si franceza. La 15 ani a fost introdusã în înalta societate si s-a mutat la Iasi. Aici l-a cunoscut pe Alexandru Ioan Cuza. L-a întâlnit pentru prima datã în 1844 si se spune cã s-ar fi îndrãgostit pe loc de tânãrul arãtos. S-au cãsãtorit la Solesti,în biserica construitã de familia ei lângã conac, si tot aici a fost înmormântatã. Si-a dedicat întreaga viatã si avere actiunilor caritabile, a construit Azilul Elena Doamna de la Cotroceni, destinat fetelor orfane, a lucrat benevol ca infirmierã la Spitalul „Caritatea”, însã dovada supremã a bunãtãtii a oferit-o atunci când i-a adoptat pe cei doi fii nelegitimi pe care îi avea domnitorul Alexandru Ioan Cuza cu printesa Maria Obrenovici. Le-a acordat întreaga sa atentie, s-a ocupat de educatia lor si i-a înconjurat cu afectiune maternã. A îndurat cu stoicism exilul sotului detronat si a continuat sã-i fie devotatã inclusiv dupã moartea acestuia. „I-a pãstrat memoria cu o extraordinarã devotiune, neîngãduind sã se rosteascã un singur cuvânt despre slãbiciuni pe care le cunostea, le îngãduise si – o spunea cu mândrie – le iertase, era singura pe lume care putea sã aibã acest drept”, spunea marele istoric Nicolae Iorga. Pentru judetul Vaslui, este, fãrã îndoialã, una dintre cele mai marcante personalitãti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Personalitatile politice de pana acum nu si-au adus nici o contributie la renovarea casei Elena Cuza din Solesti si nu au dreptul sa vorbeasca de Prima doamna a realizatorului uniri Alexandru Ioan Cuza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.