spot_imgspot_img
21 C
Vaslui
25-apr.-2024

SÃRACII SI BOGATII DE LA POARTA CIMITIRULUI (foto)

- Advertisement -

Morminte “la cheie” în cimitirul “Eternitatea” din Bârlad

MORMINTE ALL INCLUSIVE Nici nu bãnuie bârlãdenii de rând ce afaceri prospere se pot face în cimitirul “Eternitatea” din localitate! Peste 20 de firme, unele mai bogate, altele mai recent încropite, abia mai au loc la intrarea în cimitir. Problema este cã, asa cum spun unii patroni de firme de lucrãri funerare, pe unele, administratia cimitirului le avantajeazã (contra unei sume, spun unii), dându-le voie sã amenajeze, de capul lor, morminte chiar fãrã sã fie vreun mort “pregãtit” de îngropãciune, în timp ce alte firme stau si se uitã. Încercarea de a afla rãspunsuri de la administratia cimitirului, condus de Dorin Apostu, consilier PSD în CLM Bârlad, s-a lovit de “regulamentul” acreditãrii jurnalistilor de primarul Constantin Constantinescu, care a impus “legea omerta” functionarilor publici. Asa cã am adresat un set de întrebãri pe aceastã temã si a aplicãrii Legii 102/2014 privind serviciile funerare obligatorii, la Primãria Bârlad, la care încã mai asteptãm rãspuns…

Moartea unora, afacerea altora, cam asa s-ar traduce fenomenul, existent dintotdeauna, al tranzactionãrii locurilor de veci, o afacere rentabilã chiar si în timp de crizã. O afacere de care profitã cei ce au bani si pot cumpãra si vinde morminte pe care, chipurile, le-au „mostenit”. O afacere din care mai ciugulesc si angajatii cimitirelor din Bârlad si care vând ponturi celor din bransa „cioclilor”. Iar zvonurile cu administratori de cimitire, care îsi rotunjesc veniturile din aceste vânzãri de gropi, care în fapt sunt ale statului, dar concesionate pe o anumitã perioadã de timp, contra unei sume infime, unor persoane fizice, sunt adevãrate. Sub oblãduirea acestora, în cimitirele din Bârlad se învârte o lume pestritã, fie angajati, fie samsari de morminte, care încearcã, de cum ajungi la poarta cimitirului, sã te ajute sã devii „proprietar”. La Bârlad sunt circa 20 de firme care executã lucrãri funerare, aproape toate fiind ciucure în jurul cimitirului. Nu poti sã nu remarci cã, în timp ce unii au doar niste cascarabete amãrâte si le închinã când au câte un client, altii au o afacere prosperã, cu firme ochioase si clãdiri impunãtoare.

Întâi groapa si apoi clientul!

Am întrebat, curiosi, pe unul dintre “patronii” cu cascarabetã, de ce este o asa discrepantã si, sub solicitarea ca sã nu-i dãm numele, acesta ne-a spus: “Pãi, cum sã nu prospere unii? Uite, acesta de lângã mine a lucrat, la început, cu ziua pe la lucrãri funerare si apoi si-a deschis firmã. Face morminte la gata, mânã-n mânã cu cei care administreazã cimitirul. Cine vine si vrea unul gata fãcut, plãteste între 4.000 si 6.000 de lei pentru un singur loc si de acolo dã partea celor de la cimitir care îi lasã sã facã morminte goale. Le fac cu mozaic, nu cu marmurã, cã alea-s scumpe. E greu! Unii dintre noi abia ne descurcãm, iar altii au ajuns, în câtiva ani, sã aibe masini scumpe, vile de lux … si râd acum, fãcându-ne sãraci”, a spus patronul respectivei cascarabete. Am mers prin cimitirul “Eternitatea” din Bârlad si am descoperit cã foarte multe morminte, gata fãcute, nu au nume, fiind mai mult decât clar cã acestea sunt … în asteptarea clientilor care pleacã “la loc cu verdeatã”.

Rãspunsurile … la mâna primarului

Am luat legãtura cu Dorin Apostu, administratorul cimitirelor din Bârlad, pentru a cere relatii despre cum este posibil ca pe terenul public sã fie executate lucrãri funerare în avans. În afarã de faptul cã un loc de veci costã 350 de lei, iar unul pentru sapte ani costã 150 de lei, n-am mai aflat nimic de la administrator, pe motiv cã … existã Biroul de Relatii cu presa, unde trebuie sã ne adresãm, conform deciziei primarului Constantin Constantinescu. Am adresat întrebãrile în scris, la Primãria Bârlad, dar încã nu am primit rãspunsul la ele. Iatã întrebãrile: Care este costul unui loc de veci în cimitirele din Bârlad si dacã sunt diferentieri la platã pe ani, locatie, etc. ? Care sunt societãtile acreditate ce executã lucrãri funerare în cimitire si în ce bazã executã aceste lucrãri (decizii, hotãrâri, etc.)? Sunt lucrãri funerare gata executate (în avans) si cum sunt achizitionate de solicitanti? Câte reclamatii s-au înregistrat la Administratia Cimitirelor, în 2014, si ce sesizãri sunt? Ce mãsuri ati luat? Se aplicã Legea 102/2014 privind serviciile funerare obligatorii? Aveti cunostintã de abateri de la aceastã lege? Vã rugãm sã ne puneti la dispozitie Regulamentul intern de functionare al Cimitirelor din Bârlad. Asteptãm cu interes rãspunsurile…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.