19.8 C
Vaslui
28-iun.-2022

Mos Craciun a venit din Polonia pentru Berta Moldoveanu

COPIL EXCEPTIONAL… Pe data de 24 decembrie Berta Maria Moldoveanu, elevã la Scoala de Muzicã si Arte Plastice « N.N.Tonitza » din Bârlad, a primit diploma de merit la concursul international pentru copii si tineret de la Torun, Polonia. Încã odatã se adevereste cã Berta Maria Moldoveanu, copilul cu mâini de aur al Bârladului, este un nume de viitor în arta plasticã româneascã si în curând ne vom mândri cã am fost contemporani cu ea.

Concursul s-a numit «ALWAYS GREEN, ALWAYS BLUE » si din Bârlad au fost trimise lucrãrile a 20 de elevi de la Scoala de Muzicã si Arte Plastice « N.N.Tonitza » si de la Scoala nr. 5 « Principesa Elena Bibescu » din Bârlad. « Meritul este si al domnului profesor Eugen Iftene care mã îndrumã în arta picturalã », a spus Berta Maria Moldoveanu. Eugen Iftene a trims lucrãrile în Polonia si a primit pentru pregãtirea copiilor de la Scoala nr. 5 ce au participat la acest concurs, o diplomã de merit, la fel ca Berta. La concurs au fost participanti din 56 de tãri. Diploma Bertei este încã o dovadã incontestabilã a unei evolutii ulterioare, cãreia îi adaugã cu fiecare prezentã pe simeze, argumentele multiplelor sale calitãti plastice, într-un proces constant, evolutiv lasând deschisã perspectiva unei prezente care, peste ani, se va înscrie în pleiada celor ce vor da relief si personalitate artei noastre picturale.

Berta, copilul cu mâini de aur

Tablourile tinerei pictorite îi fac invidiosi si pe cei mai talentati si experimentati artisti plastici contemporani, si nu numai. si asta în ciuda faptului cã tânãra pictoritã nu promoveazã „postmo­der­nismul“ în operele ei ci natura, prietenii, familia, biserica si mânãstirile, orasele prin care cãlãtoreste. Tusele generoase, liniile bine conturate ale operelor in ulei pe pânzã scot în evidenta aproape fotografic realitatea trãitã de artistã. Peisajele sunt atât de bine conturate încât ai impresia cã te afli în acel loc odatã ce esti în fata unui tablou al Bertei. Coplesitor este faptul cã Berta produce aceste veritabile opere de arta în mod nativ, din structura sa geneticã si din ceea ce profesorii au reusit sã îi spunã pânã acum (prof. Didu Clapon, Dionisie Gradu si cel care a îndrumat-o pentru prima datã în tainele picturii, profesorul Eugen Iftene). Astfel, prin talentul sãu extraordinar, la doar 14 ani Berta-Maria Moldoveanu a reusit sa aibã deja peste 35 expozitii personale în tarã si strãinãtate.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here