spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

Moș Nicolae – Povestea celui mai așteptat personaj de cei mici

- Advertisement -

LEGENDA… Ziua de 6 decembrie este una dintre cele mai așteptate zile de către cei mici. Toți copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae în noaptea de 5 spre 6 decembrie, iar pentru asta, cu o seară înainte își lustruiesc cu grijă ghetuțele și le așază sub brad ori la ușa casei. Ei știu că, dacă au fost cuminți, primesc cadouri, iar dacă nu au fost cei mai ascultători copilași, pot primi nuielușă. Însă, care este povestea lui Moș Nicolae, dar mai ales a nuielușei sale? Te invit să citești legenda lui Moș Nicolae și, de ce nu, să o citești și copiilor tăi, ca să știe cine vine în noaptea de sâmbătă spre duminică să le umple ghetuțele cu dulciuri sau nuiele.

Legenda care s-a răspândit în toată lumea este că Moș Nicolae este o personificare populară a timpului îmbătrânit. Mai exact, Moșul a preluat numele pe care îl știm cu toții din calendarul creștin, dar și data de sărbătoare a Sfântului Nicolae, personaj real, episcop de Myra, apărător al credinței lui Iisus. Sfântul Nicolae a trăit între secolele II-III d. Hr, iar data de 6 decembrie este data morții sale, în anul 352.Rămas fără părinți, Nicolae, a dorit să folosească averea care i-a rămas pentru a-i ajuta pe oamenii săraci, dar și pentru a ridica o biserică. Însă, unul dintre episoadele care a atras cu adevărat atenția asupra Sfântului este un episod ce a fost relatat în scrierile religioase. Se spune că Sfântul Nicolae a salvat trei surori sărace, pe care tatăl lor se gândise să le împingă spre desfrâu, din cauza faptului că se luptau cu o sărăcie cruntă. Sfântul Nicolae, auzind de acest caz, le-a sărit în ajutor fetelor și le-a aruncat pungulițe de bani în camerele fetelor. Fetele s-au măritat la scurt timp după acest episod. Datorită acestui caracter anonim al gesturilor, oamenii au păstrat tradiția și au fost inspirați să ofere daruri cu ocazia Sfântului Nicolae. Tocmai din acest motiv, Sfântul Nicolae, Moș Nicolae de acum, este cunoscut drept un aducător de daruri.

Legenda lui Moș Nicolae și în alte colțuri ale lumii

Fiecare țară are propria caracteristică în ceea ce-l privește pe Moș Nicolae. Pentru că legenda lui s-a răspândit în fiecare țară, în Europa, ziua de Sfântul Nicolae a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile. În Germania, tradiția sărbătorii de Moș Nicolae a apărut odată cu îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creștină a Sfântului. Acesta era văzut de germani ca un bătrân care are un sac mare în spate și o nuielușă în mână. Copiii de aici, pe lângă pregătirea ghetuțelor, scriu și o scrisoare Moșului în Ajun, acolo unde își aștern toate dorințele, dar lasă și câțiva morcovi pentru caii moșului.

Povestea nuielușei lui Moș Nicolae

Cu toții am auzit cel puțin o dată zicala “Dacă nu ești cuminte, Moș Nicolae îți va aduce doar o nuielușă”. Explicația nuieluișei primite de Moș Nicolae vine de la faptul că, în religia ortodoxă, Sfântul Nicolae este cel care a fost învestit cu rolul de ocrotitor al familiei, iar el a intervenit și în educația copiilor. Așa că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, atunci când toți copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae, cei mici pot să primească fie o nuielușă, dacă nu au fost cuminți, fie dulciuri ori alte cadouri, dacă au fost ascultători. Însă, ce trebuie să știe toți copiii este că Moș Nicolae are o carte, în care și-a notat toate faptele copiilor, chiar și cele rele. Așa că, dacă cei mici nu au fost cuminți, ei primesc nuielușă, cărbuni sau cartofi. Moș Nicolae mai este cunoscut și cu numele de Sân Nicoară, în Transilvania, acolo unde este unul dintre cei mai populari sfinți, și este renumit pentru că ajută fetele sărace, văduvele și orfanii. El este considerat și stăpânul apelor și îi salvează de la înec pe navigatori. Despre Sfântul Nicolae se mai spune și că este iscoada lui Dumnezeu pe lângă drac și că el ajută fetele sărace să se mărite.

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae

Așadar, 6 decembrie este ziua în care descoperim cadourile de la Moș Nicolae. Însă, până ajungem să desfacem cadourile, iată care sunt cele mai cunoscute obiceiuri de Sfântul Nicolae: În anumite zone ale țării, copiii lasă sub brad și morcovi pentru caii lui Moș Crăciun. La sate, de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete și își aleg o gazdă unde merg să facă repetiții pentru colindele de Crăciun și Anul Nou. Conform tradiției populare, se spune că în nopțile sfințite de sărbători, atunci când cerurile se deschid pentru noi, oamenii muritori de rând, preț de o secundă se poate vedea Sfântul Nicolae stând în dreapta Domnului. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, toți copiii își lustruiesc ghetuțele sau cizmele și le așază lângă brad ori lângă ușă. Se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou. Dacă acestea înfloresc, atunci se va afla rodul livezilor din anul care urmează; Tradițiile românești spun că Moș Nicolae apare pe un cald alb, acesta făcând trimitere la prima zăpadă care cade la început de iarnă.

Lucruri pe care nu le știai despre Moș Nicolae

Tradiția de a pune șosete pentru cadouri vine de la Moș Nicolae. El obișnuia să facă daruri secrete copiilor, mai ales să pună monede în șosete; Oficial, iarna începe odată cu venirea lui Moș Nicoale. Moșul este bătrân și are barba albă, iar în această zi, el își scutură barba și se spune că întinerește.. Sfântul Nicolae este patronul marinarilor și, conform legendelor, toți marinarii vin pe uscat la slujbă, în noaptea de 5 spre 6 decembrie; O parte din moaștele Sfântului Nicolae se află și în România, la Mănăstirea Aninoasa, comuna Aninoasa, județul Argeș. De la mic la mare, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, cu toții îl așteptăm pe Moș Nicolae. Lustruim ghetele, pregătim cizmele și facem liniște pentru a-i auzi pașii Moșului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.