Mos Stancu Gheorghe, unul dintre fericitii câstigãtori ai premiului “Te abonezi si castigi” al ziarului VRN, un spirit justitiar

CÂSTIGÃTOR…Stancu Gheorghe a câstigat unul dintre premiile oferite de VRN pentru luna martie. Acesta doreste ca ziarul sã scoatã adevãrul la luminã, ca si pânã acum. De asemenea, va continua sã ne semnaleze neregulile care se petrec în jur.

CÂSTIGÃTOR…Stancu Gheorghe, o sursã nesfârsitã de informatii si abonat fidel al ziarului VRN, este unul dintre fericitii câstigãtori ai concursului „Te abonezi si cîstigi”, din luna martie. “Multumesc tare mult. Pentru mine conteazã mai putin banii. Pentru mine conteazã gestul, publicitatea. Sunt client vechi al ziarului. Chiar discutam cu cineva zilele trecute despre momentul în care am apãrut pe prima paginã a ziarului: “Lectia pe care mos Gheorghe o dã politistilor si procurorilor”. Eu am fost foarte mândru cã Vremea Nouã m-a ascultat si a încercat sã-mi rezolve problema. Eu am mai apãrut în ziar si în 2013,”Un vasluian a aflat cã e mort de 12 ani”, dupã ce am aflat cã figurez mort din 2001. Presa scrisã rãmâne presã scrisã. Ce vedem noi la televizor, ce auzim la radio, astea-s fleacuri”, spune mos Gheorghe.

Stancu Gheorghe nu este un cetãtean obisnuit si lucrurile care i se întâmplã tin, poate, chiar de sfera extraordinarului. La o discutie cu acesta, aflãm cã are suficiente pãtanii de povestit, cât sã scrie o carte. Vasluianul din comuna Tanacu a mai fãcut subiectul primei pagini a ziarului de-a lungul timpului. Cazul lui încã socheazã si a fãcut multi oameni sã se întrebe cum poate un om viu sã figureze ca fiind decedat de peste un deceniu, printr-o “gresealã” a primãriei. ” Eu din 2013 apar decedat în evidentele primãriei. E ceva…unic. Culmea e cã nimeni nu s-a oferit sã rectifice eroarea, nu stiu, sã anuleze documentul si sã întocmeascã altul, sã facã ceva. Mi-au spus simplu cã nu e eroarea lor. Probabil eroarea e a mea, probabil e greseala mea cã nu am murit acum 12 ani. Mi se pare strigãtor la cer, as putea întelege cã e o gresealã, dar mi s-ar pãrea normal ca atât secretarul primãriei, care, vorba aia, e jurist, cât ,si primarul, care trag concluzia cã nu se uitã pe ce semneazã, sã facã ceva!”, a declarat Gheorghe Stancu la momentul discutiei din 2013 cu echipa Vremea Nouã. ” De atunci, ne-a semnalat o serie de nereguli din comuna în care trãieste de peste 60 de ani. Mos Gheorghe este la curent cu toate evenimentele si îsi doreste sã facã în continuare dreptate, fiind supãrat foc pe cei din administratia localã: “Pânã mor, mã lupt cu hotii! Eu mã lupt mult cu administratia localã. Am multe probleme. Acum, cel putin, cu taxa de salubrizare. Ne-au furat de ne-au rupt în 2020. Am niste documente, le-am trimis la Prefecturã, dar se pare cã Prefectul… Nu vreau sã fiu critic, dar el e profesor, nu e de administratie. Nu e fãcut pentru asta, nu are stofã. I-am trimis hârtie cu tot cu documentatie, cu dovezi, cum ne-au luat banii. A trimis la primãrie si a spus sã astept rãspuns. Am un rãspuns de venit din 2013. Nici acum nu l-am primit. Am un dosar penal din 2014 cu o delapidare la Tanacu de un miliard, bani vechi. Stiu fiecare detaliu, dar nu vrea nimeni sã miste un deget. Sã spunã, dom’le, hai sã încasãm niste bani din miliardul ãla, nu? Eu pentru asta mã lupt. Pânã mor, mã lupt cu hotii. Mã lupt cu oameni care au facultãti, cã astia furã. Ãstia care au 8-10 clase nu prea stiu sã fure”, mãrturiseste Stancu Gheorghe.

“Pentru mine conteazã mai putin banii. Pentru mine conteazã gestul, publicitatea”

Fericit cã a intrat în posesia premiului de la aceastã extragere, Gheorghe Stancu considerã cã banii înseamnã pentru el mai putin decât gestul si publicitatea. Luându-si rolul de justitiar al comunei în serios, mos Stancu ar fi mai fericit dacã s-ar face dreptate, ca pânã acum, prin intermediul ziarului Vremea Nouã, decât sã se bucure de bani: “Avem o groapã de gunoi în comunã. Am adus Garda de mediu, a filmat, a dres. Nu s-a rezolvat nimic. Am chemat Vremea Nouã. Nu cã vreau sã laud Vremea Nouã, dar dupã ce am apelat la ziar, s-a rezolvat problema. Dupã ce a apãrut în ziar, la o orã m-au sunat. A venit si DSP-ul si ANSVSA-ul. Le-am zis: Ati asteptat sã vã stie tot judetul, sã vinã Vremea Nouã? Pânã atunci nu au miscat un pai.” Acesta îsi doreste ca toate nedreptãtile sã fie scoase la luminã si sã gãseascã pentru fiecare o rezolvare. “As vrea sã aparã în ziar si abaterile astea. Sunt douã poduri mari începute la Tanacu, duse pânã la jumãtate. Au blocat niste drumuri, nu s-a mai fãcut nimic. Oamenii trec prin râpã. Dar banii s-au furat. Mare pãcat. Dacã într-o comunã se furã un miliard în 3 ani de zile, în 81 de comune, 81 de miliarde, numai în Vaslui. Nu face nimeni nimic”, povesteste Sandu Gheorghe.

“Iau ziarul, îl citesc o datã si încã o datã si încã o datã”

Întrebat ce si-ar mai dori sã citeascã în ziarul Vremea Nouã, acesta considerã cã în acesta gãseste toate informatiile necesare. Totusi, ar dori sã fie prezentate lucrurile bune, dar si cele rele, din fiecare comunã în parte. Mos Gheorghe mai are o nemultumire si vorbeste despre ea cu pãrere de rãu: Tinerii nu mai citesc presa scrisã, care este, în opinia sa, cea mai importantã. În schimb, considerã cã acestia petrec prea mult timp cu ochii în telefoane: “Presa scrisã rãmâne presã scrisã. Ce vedem noi la televizor, ce auzim la radio, astea-s fleacuri. Chiar am observat si discutam despre asta la magazin, cã din cei pânã în 40 de ani nu vezi om sã studieze presa scrisã. Sã citeascã ziarul? Nu. El stã tot timpul cu ochii în telefon. Eu am aproape 70 de ani. Iau ziarul, îl citesc o datã si încã o datã si încã o datã. Fac rebus, citesc anunturi, stiri sportive, tot ce mã intereseazã. Tineretul nici nu mai stie ce e ãla fotbal. Dacã îi întrebi de fotbal, te întreabã “Da ce îmi spui mie de fotbal? Mie spune-mi de altceva, Facebook, alte minuni”. Nu studiazã presa scrisã deloc. În Tanacu probabil sunt doar vreo 4-5 abonamente. Nu mai vrea lumea sã citeascã, decât de pe telefon. As vrea ca fiecare comunã sã fie trecutã în revistã. Câte un lucru bun si un lucru rãu din toate cele 81 de comune, la rând, în ziar. Alea bune sunt bune de dat exemplu, sã facã si altii. Iar cele rele probabil sunt cele mai necesare. Când faci criticã cuiva se îndreaptã lucrurile”, declarã Sandu Gheorghe, câstigãtor al premiului “Te abonezi si câstigi”, din luna martie.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ