spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Munca la negru rămâne un flagel la nivelul județului Vaslui

- Advertisement -
SANCȚIUNI… Administratorii de firmă care primesc la muncă persoane fără forme legale de muncă pot fi amendați cu câte 20.000 de lei pentru fiecare lucrător.

CONTROALE… Cu toate că amenzile pentru „munca la negru” sunt uriașe, fenomenul pare să ia amploare la Vaslui. Potrivit inspectorilor de muncă, numai în luna septembrie s-au dat amenzi de 260.000 de lei pentru muncă fără forme legale către șapte angajatori. Lucrătorii „la negru” nu beneficiază de concediu medical, concediu de odihnă, zile libere legale, vechime în muncă, șomaj tehnic, contribuții la fondurile de pensii facultative suportate de angajator, însă cu toate acestea, multe persoane acceptă să lucreze ilegal. Administratorii de firmă care primesc la muncă persoane fără forme legale de muncă pot fi amendați cu câte 20.000 de lei pentru fiecare lucrător.

Flagelul muncii „la negru” pare să ia amploare în județul Vaslui, cu toate că amenzile sunt uriașe, mergându-se chiar până la închiderea firmei care angajează lucrători fără forme legale. În scopul eliminării acestui fenomen, ITM Vaslui a desfășurat mai multe acțiuni de control, potrivit reprezentanților instituției. „În luna septembrie, inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor control muncă nedeclarată și control relații de muncă, la dispoziția Inspecției Muncii, au efectuat acțiuni de prevenire și control împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Direcției Sanitar Veterinare și Siguranței Alimentelor Vaslui și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, având ca obiectiv principal verificarea modului de respectare de către angajatori și salariații acestora a prevederilor Legii nr. 55/2020 – privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și HG nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Acțiunile comune s-au desfășurat în zilele de vineri, sâmbăta și duminică sub coordonarea Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui și au vizat în principal locațiile aglomerate: restaurantele, barurile, cluburile, cafenelele, hotelurile, motelurile și pensiunile cu terase, piețele agroalimentare, centrele comerciale și sălile de jocuri din județul Vaslui. De asemenea, inspectorii de muncă au continuat activitatea de control având ca obiective principale identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă: timp de muncă și repaus, salarizare, contracte de muncă – încheiere, modificare, suspendare și încetare. În luna septembrie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 100 de controale la 100 de angajatori. Din cele 100 de controale efectuate, 96 de controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Vaslui.

Sancțiuni aplicate

În acest context, în luna septembrie au fost identificați 7 angajatori care foloseau muncă nedeclarată. Au fost identificate 13 de persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru muncă nedeclarată în luna august a fost de 260.000 lei. În luna septembrie, în domeniul relațiilor de muncă, în total au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, din care 10 amenzi în valoare de 278.000 lei. Au fost trasate un număr de 169 măsuri.În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă au efectuat, în aceeași perioadă, vizite de inspectie la 24 angajatori și au încheiat 24 procese verbale de control, fiind constate un număr de 29 de neconformități. Pentru neregulile constatate, au fost sanctionați un număr de 14 angajatori, fiind aplicate 27 sancțiuni contravenționale cu avertisment și 2 sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare de 10.000 lei.

„Acțiunile de control vor rămâne o constantă”

Potrivit inspectorului-șef al ITM Vaslui, controalele privind depistarea muncii la negru vor continua și în perioada următoare. „Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă, ce constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta”, a declarat Gheorghe Chirvase, directorul ITM Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Mergeți în campaniile agricole să vedeți dacă cei ce lucrează au forme legale, în agricultură se Practică muncă la negru și spălare de bani ca acolo nimeni nu urmărește

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.