spot_imgspot_img
7.7 C
Vaslui
18-apr.-2024

Municipiul Vaslui, în finala cursei pentru titlul „Capitala Tineretului din România”: „o zi istorică”

- Advertisement -

Vasluiul a intrat în finala cursei pentru titlul de „Capitala Tineretului din România”, alături de Oravița și Ploiești. „O zi istorică. După lungi zile de lucru, ședințe, discuții și un draft bine pus la punct, a venit și răsplata: un loc printre finaliști. Vrem să oferim înapoi comunității vasluiene, în primă fază prin Capitală, ceea ce tinerii de aici oferă deja de ani de zile întregii țări și Europei: creativitate, umanitate, ambiție și profesionalism”, au transmis coordonatorii inițiativei „Vaslui – Capitala Tineretului din România”. Azi, 12 iulie, începe cea de-a doua rundă, cea în care orașele finaliste trebuie să își dezvolte dosarul de candidatură până pe 31 august. Orașul câștigător va fi anunțat la Cluj-Napoca, în 17 septembrie, în cadrul Summitului Tinerilor.

Rezultatul obținut este important pentru comunitatea locală întrucât reușește să unească mai mulți factori. „Încă din prima zi am colaborat cu oricine a dorit să contribuie la atingerea acestui scop comun: ONG-uri, școli, antreprenori, instituțiile orașului, indiferent de culoarea lor politică. Pe 2 mai am urcat pe scena din Piața Civică Vaslui, anunțând public candidatura noastră. De pe 16 mai am început să avem discuții cu întreg spectrul politic din cadrul Consiliului Județean și Primăriei și cu alți actori civici și antreprenori de bază din Vaslui. Pe 26 mai am fost prezenți în cadul Consiliului Local, unde dorința noastră de a unifica instituțiile s-a materializat printr-un potențial Parteneriat de Colaborare între CL și CJ. Pe 31 mai, acest protocol de colaborare s-a confirmat prin vot în cadrul Consiliului Județean, iar noi am fost prezenți. Pe 2 iunie am depus draftul, după câteva luni intense de scris, nopți nedormite și numeroase ședințe, iar pe 3 iunie, Capitala Tineretului din România ne-a confirmat eligibilitatea. Suntem mândri să adăugăm pe listă și calificarea noastră în finală”, au transmis coordonatorii inițiativei „Vaslui – Capitala Tineretului din România”.

„Nu urmărim să construim doar festivaluri și activități de-o vară, ci ne dorim acțiuni ce pot fi întreținute ani de zile”

De asemenea, aceștia au explicat că vizunea lor se întinde pe minimum trei ani de zile, “ceea ce înseamnă cel puțin două candidaturi la titlul de „Capitală a Tineretului din România, dar mai ales, constituirea unei Federații de Tineret care să ducă tot ceea ce va deriva din acest program și mai departe. Lucrăm pentru a construi un ecosistem sustenabil de conectare a instituțiilor de stat și private, atât din Vaslui cât și regionale, cu tinerii din județ, de toate vârstele. Efectul va fi unul dublu, atât pentru instituții și companii, care vor conștientiza potențialul pre-existent al Vasluiului, cât și pentru tinerii din oraș, care vor avea parte de o susținere mai structurată, coerentă și unitară în conturarea din timp a parcursului vocațional și profesional pe care vor să îl urmeze. Reamintim că nu urmărim să construim doar festivaluri și activități de-o vară, ci ne dorim acțiuni ce pot fi întreținute și ani de zile după încheierea perioadei în care vom fi purta acest titlu”. 

Orașul câștigător va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro

Juriul competiției va fi unul independent, anul acesta fiind format din reprezentanți ai unor instituții din domeniul educației, precum și din partea unor ONG-uri și companii. „Jurizarea candidaturilor se va face în funcție de o serie de criterii, printre care motivația care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerența viziunii, a misiunii și a obiectivelor și corelarea proiectelor propuse cu strategii și documente de politici publice de tineret. Orașul câștigător va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română (BCR) și va deține titlul de „Capitala Tineretului din România” în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024. Echipa câștigătoare va avea oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la co-crearea și dezvoltarea orașului. Încercând să stabilească noi modele, aceste programe anuale aduc o contribuție semnificativă la procesul de armonizare a diversității urbane, conservând identitatea diversă a comunităților, dar promovând în același timp toleranța bazată pe comunicare și acțiune comunitară. Programul „Capitala Tineretului din România” funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului – titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015 – și a fost inițiat de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR). Prima ediție a avut loc în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare, Iași, iar în prezent, Constanța poartă acest titlu”, au transmis reprezentanții Consiliului Tineretului din România.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.