spot_img
30.8 C
Vaslui
23-iul.-2024
spot_img

Vasluienii nu se lasa intimidati de Buzatu!

- Advertisement -

Murgeni – primul oras din judet care cere referendum împotriva gazelor de sist

ÎNTREBARE Va fi oare de acord Prefectura Vaslui cu solicitarea locuitorilor orasului Murgeni, exprimatã ieri, prin votul în unanimitate al celor 14 consilieri locali, privind organizarea referendumului prin care cei 5500 de electori se vor exprima privind acordul pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulicã pe teritoriul orasului lor?

Ieri, 5 februarie, la orele 14.00 în sedinta ordinarã a CL Murgeni, a fost analizat proiectul de hotãrâre privind organizarea pe 25 mai, odatã cu alegerile europarlamentare, a unui referendum privind consultarea populatiei privind explorarea si exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulicã pe teritoriul orasului Murgeni. Proiectul a fos initiat de sapte consilieri (trei PDL si patru PNL), la solicitarea consilierului local Dan Cain, medic veterinar în orasul Murgeni. Hotãrârea de Consiliu Local prin care localnicii din Murgeni vor fi chemati sã se pronunte dacã sunt de acord sau nu cu operatiunile de extractie pe raza comunei a fost adoptatã asadar ieri cu votul tuturor celor 14 alesi locali, reprezentând PDL, PSD, PNL, PP-DD si Partida Rromilor. „Toti cei 14 consilieri au votat pentru propunerea pe care am fãcut-o, astfel cã pe data de 25 mai, va avea loc un referendum la care locuitorii cu drept de vot vor fi invitati sã rãspundã prin DA sau Nu la o singurã întrebare: Sunteti de acord cu activitãtile de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de sist prin metoda fracturãri hidraulice?”, a declarat pentru „Vremea Nouã” consilierul Dan Cain. El a mai precizat cã referendumul va fi organizat pe 25 mai, odatã cu alegerile europarlamentare si astfel se va face cu maximum de economii, deoarece vor fi tipãrite doar buletinele de vot, comisiile electorale fiind deja create, pentru alegerile ce au loc la europarlamentare.

Prefectura Vaslui va fi oare de acord?

Consilierii locali din Murgeni spun cã acum sunt la mâna Prefecturii Vaslui, Dan Cain precizând cã pe rol la Tribunalul Vaslui se aflã un proces prin care Prefectura Vaslui cere anularea unui alt proiect aprobat de CL Murgeni, prin care se interzic activitãtile de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice pe teritoriul orasului Murgeni. Se stie cã Prefectura Vaslui a mai respins organizarea unui referendum cu aceeasi temã de consultare a locuitorilor comunei Puiesti privind activitãtile de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. CL Puiesti a aprobat în data 30 decembrie 2013 o decizie asemãnãtoare cu CL Murgeni, în care se dorea organizarea unui referendum pe 9 februarie, prin care locuitorii comunei sã fie consultati cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist, reprezentantii Prefecturii Vaslui sustinând cã aceasta nu-si are obiectul, în conditiile în care consilierii locali s-au pronuntat deja asupra acestui subiect. Ca urmare, Prefectura Vaslui nu si-a dat acordul. „Consiliul Local Puiesti a hotãrât deja asupra acestei probleme fãrã consultarea cetãtenilor, dispunând interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist, prin orice metodã, pe teritoriul comunei Puiesti, prin hotãrârile din iulie si noiembrie 2013. În aceste conditii, referendumul rãmâne fãrã obiect si, în consecintã, s-a decis atacarea hotãrârii în instanta de contencios-administrativ”, a precizat referitor la Puiesti, Maria Costea, purtãtorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui. Exact în acceasi situatie este acum si CL Murgeni, având si ei o hotãrâre datã de consiliu privind interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist, prin metoda fracturãrii hidraulice pe teritoriul orasului Murgeni, proiect atacat în instantã de Prefectura Vaslui. Procesul este pe rol, nefiind datã vreo solutie. „Suntem la mâna prefectului judetului Vaslui, dar sper cã se va tine totusi cont de faptul cã asta vor locuitorii din Murgeni. Noi, consilierii, ne-am fãcut treaba, urmeazã sã vedem ce fac ei”, a mai spus medicul veterinar Dan Cain, initiatorul proiectului privind referendumul de pe 25 mai.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.