Murgeniul si satele din jur în anul 2020: „Plãtim si nu primim nimic!”

DISPERARE…Un grup de oameni din orasul Murgeni si satele aferente (suburbii ale orasului) si-au luat inima în dinti si au trimis cãtre redactia noastrã, cu rugãmintea de a publica, o scrisoare adresatã celor din conducerea CJ Vaslui, ADIV-ului si autoritãtilor locale. Scrisoarea este un apel disperat al tuturor locuitorilor din zonã, referitor la taxa pentru salubrizare, impusã ca taxã obligatorie colectatã de primãrie. Oamenii reclamã cã în 7 luni de zile n-au vãzut nicio masinã de gunoi prin zonã!! „Toti stim cã acum trãim alte timpuri si trebuie sã gândim si sã privim pozitiv orice tehnologizare sau modernizare care apare, însã nu suntem chiar asa de prosti sã acceptãm sã plãtim un serviciu care nu existã.”, scrie cel care a întocmit scrisoarea, un cadru didactic extrem de serios si bine cotat în Murgeni. Poate cã pe cei din CJ Vaslui, care au adus pe capul oamenilor din tot judeul Vaslui cea mai dezastruoasã firmã de salubrizare, îi va interesa ce au acesti oameni de spus, având în vedere cã sunt mii de votanti printre ei (exceptie fãcând clanurile etnice din Murgeni, care se stie, au un tel: sã aleagã pe cel care-i va lãsa „sã mãnânce si ei „ceva” ajutor social !

SCRISOARE DESCHISÃ CÃTRE AUTORITÃTILE JUDETENE SI LOCALE

<< Am ajuns sã trãim si momente în care sã ne minunãm de unele lucruri negative pe care altii le hotãrãsc pentru noi, si rãmânem doar cu pãrerile sau contradictiile exprimate în grupurile constituite ca între vecini (cã nu avem voie sã organizãm un miting). Toti stim cã acum trãim alte timpuri si trebuie sã gândim si sã privim pozitiv orice tehnologizare sau modernizare care apare, însã nu suntem chiar asa de prosti sã acceptãm sã plãtim un serviciu care nu existã. Pentru a detalia, o sã prezint despre ce este vorba.

Toti locuitorii din toate localitãtile aferente orasului Murgeni, au primit începând cu luna ianuarie 2020, un plic din partea Primãriei Orasului Murgeni, ce continea înstiintarea privind faptul cã, în conformitate cu H.C.L. nr. 81/27.12.2019, a CL Murgeni, a fost stabilitã si aprobatã taxa specialã de salubrizare în cuantum de 11 lei/lunã/persoana în mediul urban si 5 lei/lunã/persoana în mediul rural, urmând sã completeze Declaratia de impunere în vederea stabilirii cuantumului taxei speciale de salubrizare SIMDS (vã închipuiti ce stiu unii sã descifreze aceastã prescurtare), datoratã de utilizatori casnici. Pânã aici totul pare fãcut „ca la carte”, în acea sedintã de consiliu local, „puterea majoritarã”-reprezentatã de consilierii locali P.S.D (care au votat cu totii, fãrã a pune vreo întrebare), a avut grijã sã-si aducã întãriri de la Consiliul Judetean Vaslui, pentru a forta mâna celorlalti consilieri de la alte partide. Însã cu toate argumentele si faptul cã deja contractul era ca si sigur cu prestatorul de servicii de salubrizare, deoarece „venea de sus”, consilierii PNL nu au votat. Motivele au fost multiple, dar toate vizau cetãtenii din suburbiile Orasului Murgeni, care nu pot beneficia de acest serviciu, deoarece punctele de colectare sunt rãu amplasate si sunt în numãr mic (1-2 în fiecare localitate), iar distanta pe care unii oameni o au de fãcut sã ducã gunoiul este de 1-1,5 km. Aproape toti locuitorii din aceste sate (Floreni, Schineni, Lãtesti, Sãrãteni, Raiu, Cârja) sunt oameni în vârstã si bolnavi trecuti de 70 de ani si chiar mai mult, care nu au posibilitate de a parcurge asemenea distantã.

„Eu plãtesc maicã, dar ce??”

Din discutiile purtate cu ei, am înteles faptul cã „Eu plãtesc, maicã? Dar ce?!”. Pubelele mobile sunt date cu chirie (adicã se plãteste o taxã), însã în sate nu existã asa ceva, iar gunoiul de la punctul de colectare se ia rar, fapt ce duce la mirosuri nocive în zonã. Zilele trecute, oamenii care nu au depus Declaratia de impunere, au primit iarãsi plic de la Primãria Murgeni, cu înstiintãri de platã pe întreg anul 2020.

„Suntem constienti cã asa ar trebui sã fie lucrurile, orice serviciu costã, dar cred cã este obligatoriu sã fie fãcut, dar noi nici nu stim cum aratã masina de gunoi!, în sapte luni, nu am vãzut asa ceva.”, spunea un bãtrân din una din aceste localitãti. Întreb în numele acestor oameni, care au arãtat bunãvointã si întelegere pentru conditii de viatã moderne „ca-n strãinãtate”- cum spun ei: chiar vã bateti joc de oameni ? De ce sã plãteascã, dacã nu au beneficiat de acest serviciu?. „De 30 de ani, tot plãtim taxe peste taxe, unele nici nu stim cum se cheamã, însã unii s-au îmbogãtit din ele, mai urmeazã taxa pe viatã…dacã treci de o anumitã vârstã, sã plãtesti cã trãiesti!” se plângea o doamnã cu o vârstã venerabilã.

De promisiuni „electorale”, oamenii s-au cam sãturat, îsi doresc lucruri concrete si bune, pentru o viatã mai bunã, iar aceastã problemã pe care o au acum (printre multe altele), sperã sã beneficieze de atentia si rezolvarea celor care stiu sã le si aprobe, netinând cont de ei ci doar de interesele unora.>>, scrie Nelu Buta, cadrul didactic din satul Schineni, desemnat de oamenii din toate satele componente ale zonei Murgeni sã strige dupã ajutor.
NICIUN COMENTARIU