spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
19-apr.-2024

Muzeul bârlădean împlinește 107 ani de cultură și istorie! (VIDEO)

- Advertisement -

LA MULȚI ANI!… La 10 aprilie, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad împlinește 107 ani de la înființare. Muzeul a fost înfiintat de elita intelectualilor bârladeni, în 10 aprilie 1914, din dorința de a strânge bunuri culturale într-o instituție specializată care să le tezaurizeze și să le valorifice pentru marele public. Printre aceștia, la loc de cinste stă prof. Stroe Belloescu care din averea să personală a construit un imobil în anul 1909, că sediu pentru prima bibliotecă publică și primul muzeu.

Pentru a marca acest moment aniversar, cu cinste și mândrie, muzeografii bârlădeni, ne propun o călătorie virtuală de (re)descoperire a moștenirii culturale bârlădene. Acest voiaj secvențial prezintă o selecție retrospectivă a celor mai frumoase evenimente muzeale surprinse în imagini. Vă dorim vizionare plăcută!

Istoricul muzeului bârlădean

Muzeul, sub aspectul patrimoniului, a debutat cu strângerea unor colecții diferite ca domenii, punându-se astfel, bazele unui muzeu cu caracter mixt, ca marea majoritate a muzeelor din țară, având astăzi secțiile de: Arheologie-istorie, Artă, Științele naturii și Personalități bârladene. Muzeul, în cei 107 de ani, a primit mai multe donații, provenite din partea unor mari personalități, cunoscuți ca pasionați colecționari, adevărați mecena, care și-au donat colecțiile adunate, într-o viată de om, cu multă stiintă , bani, timp și multă pasiune, fără nici o clauză pecuniară. Amintim doar pe prof. dr. doc. Ion Chiricuță (1917-1988) și dr. Marcel Vainfeld (1917-1990), ambii fii ai urbei, a căror donații, pentru prima dată, au îmbogătit patrimoniul muzeului cu artă universală.

În prezent, muzeul oferă marelui public expoziții permanente, diverse sub aspect tematic, respectiv: șase colecții intrate că donații compuse din artă populară românească, artă plastică și decorativă europeană și extrem orientală, numismatică, medalistică, arme, icoane, carte de patrimoniu, toate organizate că un muzeu de colecții. Separat în alt imobil se află o expoziție de artă contemporană românească, într-un alt imobil sunt expozițiile: “Bârladul cultural, sec. XIX-XX”, “Cuza și epoca sa”, “Cabinet numismatic din sec. 4 î.Ch. pâna în zilele noastre”; “Flora, fauna și litologie din Podișul Bârladului” și Pavilionul Expozițional “Marcel Guguianu”, un muzeu de autor, cu creația sculptorului Marcel Guguianu, provenită prin donația făcută de acest mare fiu al Bârladului.

Trebuie menționat și arheologul Vasile Palade, cel care și-a pus amprenta pe ceea ce a devenit astăzi Muzeul “Vasile Pârvan”. Arhelogul Vasile Palade este cel care a schimbat direcția muzeului din Bârlad. Dacă în 1958 muzeul avea două săli și 2000 de piese, după venirea lui la conducerea muzeului lucrurile s-au schimbat radical și s-a ajuns acolo unde este astăzi muzeul: unul dintre cele mai valoroase din țară, cu colecții impresionante, fiind al treilea muzeu din țară ca valoare de patrimoniu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.