0.7 C
Vaslui
27-ian.-2023

Muzeul „Vasile Pârvan” va deschide programul Zilelor Culturale Bârlãdene

- Advertisement -

SESIUNE… În intervalul 13 – 22 mai a.c., la Bârlad se va derula programul Zilelor Culturale, care au ajuns la cea de a XXXVI-a editie. În cadrul programului propus de organizatori, Muzeul „Vasile Parvan” va deschide pe 13 mai aceastã sãrbãtoare, asteptatã si îndrãgitã de bârlãdeni, prin organizarea mai multor evenimente, cum ar fi: cea de-a XVII-a editie a Sesiunii Nationale de Comunicãri stiintifice. Tot pe 13 mai va va avea loc un alt eveniment major, care va începe la ora 19.45, respectiv redeschiderea, dupã un amplu proces de reabilitare si modernizare, a imobilului Casa Sturdza. Seara se va încheia cu un spectacol extraordinar sustinut de violonistul Antal Zalai, care vine tocmai de la Budapesta. În program vor fi prezentate lucrãri de Eugène Ysaÿe – Sonata op.27 nr. 2 pentru vioarã-solo în la minor („Jacques Thibaud”) si J.S. Bach – Partita a II-a pentru vioara solo, în re minor). Evenimentul va avea loc începând cu ora 20.45 la Pavilionul expozitional Marcel Guguianu.

Timp de douã zile, în intervalul 13-14 mai, specialistii din tarã si Republica Moldova vor prezenta si dezbate problematici legate de preocupãrile si realizãrile din domeniile lor de cercetare. Astfel, la Sectia de arheologie-istorie, organizatorii propun douã teme: pentru sectiunea preistorie, tema: Noi contributii în cercetarea preistoriei, iar pentru perioada primului mileniu crestin, tema: Arheologia mileniului I d. Cr., la est si vest de Prut. Departamentul astronomie propune tema: Rezultate deosebite în astronomia româneascã. Sectia memorialisticã ne invitã la dezbaterea cu tema: Incursiune în memorialistica româneascã (II). Sectia de stiintele naturii propune tema: stiintele vietii si ale pãmântului. Cu prilejul acestei editii intrã în program, pentru prima datã, si sectia de artã care propune tema: Colectii si colectionari de artã din România.

Deschiderea sesiunii va avea loc la sediul central al muzeului, vineri – 13 mai, ora 10.30, sala Vasile Palade, prilej cu care vor fi lansate si cele 4 reviste ale muzeului, la care se mai adãuga o miniexpozitie de carte, pe teme de astronomie si o lansare de carte sub genericul Teatrul poetic – Un triumf românesc în umanismul astronomic mondial, a scriitorului iesean Andrei Dorian Gheorghe. Între orele 11.00 – 13.00 si 16.00-18.00 se vor derula, în sãlile de la sediul central al muzeului, lucrãrile sesiunii, pe sectiuni.

Se deschide Casa Sturdza cu premierea câstigãtorilor Bienalei „N.N.Tonitza”

Ziua de 13 mai va continua cu un alt eveniment major, care va începe la ora 19.45, respectiv redeschiderea, dupã un amplu proces de reabilitare si modernizare, a imobilului Casa Sturdza. Cu acest prilej va avea loc vernisajul expozitiei derulatã sub genericul Bienala Internationalã de Artã Contemporanã N.N. Tonitza, aflatã la a IV-a editie si care reuneste aproape 200 de artisti, din 40 de tãri, de pe patru continente. Cu prilejul vernisajului, sustinut de criticul de artã dr. Mihai Plãmãdealã, vor fi înmânate premiile cîstigãtorilor acestei editii si va fi lansat catalogul bienalei. În expozitie, pe lângã lucrãrile participantilor, mai pot fi vizionate si câteva lucrãri semnate de marele artist spaniol Francesco Goya (1746 – 1828), din colectia av. George Șerban. Organizatorii acestui eveniment sunt dr. Mircea Mamalaucã, dr. Zuzu Caratãnase, dr. Rãzvan Dragos Petrisor si Stefan Bolog, presedintele Fundatiei Inter-Art, din Aiud.

„În ziua de sâmbãtã, 14 mai, începând cu ora 10.00, vor continua lucrãrile pe sectiuni, din cadrul Sesiunii Nationale de Comunicãri stiintifice. Ne dorim ca oferta noastrã sã prezinte interes, astfel încât publicul iubitor de culturã, stiintã si frumos sã fie alãturi de noi si invitatii nostri. Programul integral, al celor douã zile de manifestãri, îl puteti consulta pe: site-ul institutiei www. muzeulparvan.ro”, a precizat dr. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.