28.6 C
Vaslui
01-iul.-2022

Nelson Mandela și Gandhi, promovați de polițiștii vasluieni în UAT-urile din nordul județului pentru a combate discriminarea în rândul elevilor

PARTENERI… Elevii din Băcești și Negrești au discutat cu polițiștii vasluieni despre noțiunile generale privind discriminarea, stereotipuri și prejudecăți, toleranță, responsabilitate, precum și cunoașterea drepturilor și a obligațiilor în astfel de situații.

EXEMPLE… În această perioadă, în județul Vaslui, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui derulează  activități preventive în cadrul celei de-a XVI-a ediție a campaniei naționale „Săptămâna Prevenirii Criminalității. În acest sens, la începutul săptămânii, oamenii legii au mers la Școala Gimnazială din Băcești „Teodor Juncu” și la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negrești pentru a le vorbi elevilor despre discriminare, stereotipuri și prejudecăți. Printre altele, polițiștii le-au recomandat copiilor să citească despre persoane care au luptat contra discriminării, dând exemplu pe Gandhi și Nelson Mandela, ambii primind premiul Nobel pentru Pace.

Vizita în cele două unități de învățământ a avut loc în data de 23 mai, când polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Biroului Siguranța Școlară și polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, au desfășurat activități specifice de informare și de prevenire a discriminării. „Activitățile au vizat creșterea gradului de informare într-un domeniu sensibil la nivelul societății, prevenirea infracțiunilor motivate de ură și formarea unor comportamente non-discriminatorii.  Astfel, elevi din cadrul Școlii Gimnaziale „Teodor Juncu” din Băcești și ai Liceului Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negrești au discutat cu polițiștii despre noțiunile generale privind discriminarea, stereotipuri și prejudecăți, toleranță, responsabilitate, precum și cunoașterea drepturilor și a obligațiilor în astfel de situații. Polițiștii au recomandat copiilor să se informeze, împreună cu adulții, despre drepturile omului deoarece discriminarea presupune încălcarea sau restrângerea acestora. Totodată, aceștia au fost sfătuiți să povestească cu prietenii despre acte de discriminare pe care le-au trăit, la care au fost părtași sau de care au auzit. Elevii au fost îndrumați să acceseze site-urile Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Coaliției antidiscriminare sau ong-urilor care luptă împotriva discriminării. Nu în ultimul rând, li s-a adus la cunoștință să caute nume de persoane care au luptat contra discriminării de-a lungul timpului și să citească cât mai multe despre ei (de exemplu: Nelson Mandela si Gandhi, ambii primind și Premiul Nobel pentru Pace). Discriminarea este ilegală și este sancționată de lege” a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

A doua vizită, la Codăești

Cea de-a doua zi a evenimentului național „Săptămâna Prevenirii Criminalității”, 24 mai 2022, a fost dedicată prevenirii violenței domestice – unul dintre domeniile prioritare de acțiune preventivă a Poliției Române în anul 2022. În acest context, polițiștii vasluieni au intensificat activitățile de informare a diverselor categorii de beneficiari, discutând cu cetățenii despre protecția victimelor violenței domestice, situațiile și măsurile ce pot fi luate față de agresor.  „Polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Postului de Poliție Codăești, au desfășurat activități de informare și prevenire la Primăria Comunei Codăești, atât cu persoane vulnerabile (aflate în situație de risc), cât și cu victime, dar și cu agresori. Discuțiile au vizat următoarele aspecte: definiția violenței domestice, formele de manifestare a violenței domestice, echipa intersectorială locală în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice, pașii de urmat pentru victimă, măsurile de siguranță care se pot lua în cazul violenței domestice – ordinul de protecție provizoriu, servicii sociale pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.  Totodată, au fost oferite materiale cu recomandări preventive.  Participanții au fost avertizați cu privire la faptul că încălcarea oricăreia dintre măsurile de protecție dispuse prin Ordinul de protecție provizoriu constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an. Polițiștii vasluieni vor continua activitățile informativ-preventive pe parcursul întregii săptămâni, fiecărei zile fiindu-i dedicată o temă distinctă”, a mai precizat reprezentantul IPJ Vaslui.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here