Nelu Tãtaru: “Ori respectãm regulile, ori ne asteptãm la o crestere progresivã a cazurilor”

ATENTIONARE… Ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru, a atras atentia cã, dacã nu se respectã regulile de protectie contra noului coronavirus, o sã avem de-a face cu o crestere progresivã greu de gestionat de cãtre sistemul sanitar. Nelu Tãtaru, a spus, joi, cã unitãtile medicale sunt adaptate, în prezent, pentru a face fatã numãrului mare de cazuri ce necesitã internare la terapie intensivã, el adãugând cã “urmeazã douã sãptãmâni foarte grele”.

“Începând cu 3 iulie, odatã cu intrarea în vigoare a legii, am reluat aceastã muncã titanicã de identificare, diagnosticare, izolare, carantinare sau izolare la domiciliu. În acest moment suntem în sãptãmânile în care se consumã boala acelor aproape 4.000 de pacienti care au refuzat internarea sau au solicitat externarea în cele aproape trei sãptãmâni. Sunt douã sãptãmâni grele în care vom avea o crestere progresivã a numãrului de cazuri. Rãmâne ca noi, ca sistem sanitar, ca Minister, ca guvern, sã adaptãm unitãtile sanitare pe care le avem, paturile de terapie intensivã, aparatura, la numãrul care în fiecare zi îl vedem ca si terapie intensivã, ca si adresabilitate la unitãtile de primiri urgente”, a declarat Nelu Tãtaru, joi, la Sibiu. Potrivit ministrului, sunt adaptate si spitalele din judetele limitrofe celor cu cazuri multe pentru a putea trata pacienti infectati. “Ventilatoare avem, s-au si adaptat la spitalele modulare pe care le avem, avem obtinut aviz pentru acel spital pe care-l avem în Chitila, se operationalizeazã astãzi primele 100 de paturi, se vor operationaliza tot în zilele urmãtoare si 100 din cele 500 de paturi din spitalul modular ce tine de Victor Babes din Pipera, avem spitalul Elias cu acel spital din incintã, tot spital modular care este operational în acest moment si avem si unitãtile mobile de terapie intensivã pe care în acest moment le avem trimise cãtre Pitesti, Prahova, Galati si Timisoara. Noi adaptãm aceste unitãti mobile, dupã cum stiti avem niste judete care în acest moment au o crestere ridicatã: Dâmbovita, Arges, Prahova, Brasov, Galati si municipiul Bucuresti. Adaptãm unitãtile medicale din judetele limitrofe si din judetele aflate la distantã pentru a putea acoperi necesarul atât de paturi de terapie intensivã, ventilatoare, si de spitale suport COVID”, a mai spus Tãtaru.

Cu respectarea regulilor, în douã sãptãmâni vom avea aplatizarea numãrului de cazuri

El a mai declarat cã, dacã sunt respectate mãsurile de preventie, dupã douã-trei sãptãmâni se poate vorbi despre o aplatizare a numãrului de cazuri. “Suntem în cele douã sãptãmâni pe care dacã le gestionãm, nu doar noi Guvernul, si populatia, si agentii economici care au beneficiat de acele relaxãri, dacã le luãm si le asezãm fiecare în parte, portul mãstii, pãstrarea distantãrii fizice, spãlatul pe mâini, un dezinfectant prezent la locul de muncã, prezent la o terasã, respectarea acestor reguli si seara, dupã ora 22:00, respectarea acestor reguli si în zonele turistice, putem vorbi peste douã-trei sãptãmâni de o aplatizare si de o scãdere a numãrului de cazuri. Dacã nu vom respecta aceste reguli, sã ne asteptãm la o crestere relativã progresivã pe care sistemul sanitar se va strãdui sã o gestioneze”, a afirmat Tãtaru.
NICIUN COMENTARIU