1.5 C
Vaslui
04-dec.-2022

Nevăzător amendat pentru că nu a nimerit… trecerea de pietoni!

- Advertisement -

Un nevăzător din Focşani, care a traversat strada prin loc nepermis – şi care oricum n-avea practic de unde să ştie unde este semaforul sau trecerea de pietoni, din simplul motiv că are probleme grave de vedere – a fost amendat de un poliţist local. Oricât a încercat omul să-i explice zelosului poliţist că nu vede, că are nu doar ochelari fumurii, ci şi certificat de încadrare în handicap în acest sens, n-a reuşit să-l înduplece. „Cred că îmi putea da avertisment, nu direct amendă. Eu am pensia mică şi e greu să plătesc amenda mai ales acum, de Paşte!“, a spus bietul om.

Ilie Traian, un nevăzător din Focşani, a fost amendat de un poliţist local pentru că a traversat strada prin loc nepermis. Cuantumul amenzii a fost de 140 lei, cu posibilitatea de a achita jumătate din sumă în 48 de ore.

Pe 11 aprilie, Ilie Traian se afla în zona Big. A traversat strada, dar nu pe trecerea de pietoni, ci pe la colţul străzii. Poliţistul local l-a văzut repede şi a „sărit“ să-l amendeze. Nevăzătorul ne-a povestit că cel care l-a amendat era destul de nervos şi i-a înşfăcat repede bule-tinul, cu care a plecat la maşină pentru a scrie procesul verbal. Omul a încercat să-i explice că este încadrat în gradul I de handicap, dar nu a fost chip să se înţeleagă cu poliţistul local.

Ilie Traian ne-a povestit că a scos documentul care atestă că este nevăzător, dar că poliţistul nici nu l-a băgat în seamă. „Eu recunosc că am traversat neregulamentar, dar m-a deranjat faptul că mi-a dat direct amendă. Cred că îmi putea da un avertisment, pentru că era prima dată, nu am mai avut nicio altă abatere. Mi-a smuls buletinul şi nici nu a vrut să vadă documentul din care reiese că sunt nevăzător. Colegul cu care era i-a spus să nu se mai uite în lege, să treacă acolo ceva. Eu am pensia mică şi e greu să plătesc amenda, mai ales că este şi Paştele“, ne-a spus Ilie Traian. Acesta a adăugat că poliţistul local ar fi trebuit să înţeleagă situaţia, mai ales că în Focşani nu există niciun semafor care să aibă dispozitive acustice pentru nevăzători şi nici treceri de pietoni pe care să fie puse covoare tactile, după care orbii sau cei cu probleme grave de vedere să se poată orienta!

Ieri, bărbatul a mers şi a plătit amenda la jumătate. Dacă nu ar fi făcut acest lucru, sancţiunea ce urma a fi plătită era de 140 de lei, bani pe care nu-i are. Totodată, a depus şi o contestaţie la Poliţia Locală, care va fi dusă de juristul unităţii la instanţă.

Şeful Poliţiei Locale Focşani, Ion Gheorghe, a precizat că nu ştie nimic despre această situaţie, dar că va purta o discuţie cu agentul care a aplicat sancţiunea. În schimb, viceprimarul Bogdan Matişan a spus că „poliţiştii locali implicaţi au explicat că bărbatul, care a traversat neregulamentar, a fost oprit şi întrebat dacă ştie ce a făcut. Acesta ar fi recunoscut că a traversat neregulamentar, dar pentru că se grăbea. Poliţiştii susţin că Ilie Traian nu le-a spus că are pro-bleme vizuale, întrebând doar unde îşi poate plăti amenda“.

Lege degeaba!

Cu toate că legislaţia prevede foarte clar obligaţia autorităţilor de a asigura accesibilităţi specifice pentru persoanele cu diverse handicapuri, acest lucru nu s-a întâmplat. Şi nimeni n-a mai luat nicio măsură în acest sens. Ilie Traian recunoaşte că a greşit traversând prin loc nepermis, dar spune că nici nu ar avea de unde să ştie unde sunt trecerile de pietoni, pentru că acestea nu sunt accesibilizate pentru oameni în situaţia lui.

Potrivit articolului nr. 64, alineat 4, literele a şi b ale Legii 448/ 2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap, pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap la transport şi călătorie, autorităţile administraţiei publice locale competente au obligaţia să ia măsuri pentru „adaptarea trecerilor de pietoni de pe străzile şi drumurile publice conform prevederilor legale, inclusiv marcarea prin pavaj tactil; montarea sistemelor de semnalizare sonoră şi vizuală la intersecţiile cu trafic intens“. Unde mai pui că aceste două prevederi ale legii ar fi trebuit să devină realitate până la finele anului… 2007!!!

www.monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.