spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

New York Times: Absenţa României la Varşovia nu va pica bine la Washington

- Advertisement -

Absenţa României la summitul Europei Centrale şi de Est de la Varşovia nu va pica bine la Washington,date fiind legăturile strânse în materie de securitate dintre cele două ţări,comentează New York Times într-un articol care arată că decizia preşedintelui sârb de a boicota reuniunea este o greşeală.

În ciuda laudelor internaţionale pe care Serbia le-a obţinut joi după ce a anunţat capturarea lui Ratko Mladici, preşedintele Boris Tadici rămâne ferm în ceea ce priveşte decizia sa de a boicota summitul de vineri din Varşovia. Momentul ar fi adus Serbia în lumina reflectoarelor pe scena internaţională, în prezenţa preşedintelui american Barack Obama, dar Tadici a decis să rămână la Belgrad din cauza invitării la reuniune a preşedintelui din Kosovo, Atifete Jahjaga, scrie New York Times.

Denis MacShane, parlamentar britanic şi expert în afaceri europene, spune că decizia Serbiei este o greşeală. „Este o greşeală diplomatică să-i întorci spatele preşedintelui Obama refuzând să mergi în Polonia pentru a saluta Statele Unite”, a declarat McShane. „Preşedintele Tadici încă mai poate veni la Varşovia, fiind un erou al momentului, după ce l-a prins în sfârşit pe cel mai căutat criminal de război din lumea occidentală pentru a-l trimite la Haga”, a adăugat parlamentarul britanic.

Şi preşedintele Traian Băsescu boioctează summitul din cauza przenţei preşedintelui din Kosovo, reaminteşte cotidianul american.

Summitul începe vineri dimineaţa şi se va încheiea cu un dineu la care Obama va fi oaspete de onoare. Preşedintele american va ţine un discurs în care va reafirma angajamentul Statelor Unite faţă de regiunea Europei Centrale şi de Est.

Preşedinţii din Germania, Italia, Cehia, Austria, Ucraina şi Croaţia se vor număra printre cei 21 de şefi de stat care au fost invitaţi în Polonia. Pentru Polonia este un eveniment diplomatic major, mai ales că preia de la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Potrivit NYT, Statele Unite şi Polonia au decis să o invite pe preşedinta Kosovo. Entitatea, care şi-a declarat independenţa la 17 februarie 2008, fusese exclusă de la precedentele summituri ale regiunii.

Radek Sikorski, ministrul de externe al Poloniei, a spus că gestul de a o invita pe Atifete Jahjaga este firesc pentru ţara sa, care a recunoscut independenţa Kosovo.

Fosta provincie sârbă a fost recunoscută ca stat de 75 de ţări, dar nu şi de Spania, Cipru, Grecia, Slovacia şi România – care sunt membre UE – şi nici de Rusia.

În ceea ce ar putea constitui un avertisment la adresa aspiraţiilor Serbiei de a se alătura UE – un demers pe care Polonia l-ar putea bloca – Sikorski a spus că Belgradul „trebuie să arate că a învins demonii trecutului, dacă vrea să intre în Uniunea Europeană”, scrie New York Times.

În ceea ce priveşte absenţa României de la summit, autoarea articolului, Judy Dempsey, apreciază că „nu va pica bine” la Washington, cu atât mai mult cu cât relaţiile bilaterale în domeniul securităţii sunt foarte strânse. Luna aceasta, reaminteşte cotidianul american, SUA şi România au căzut de acord în privinţa locului de amplasare a interceptorilor antirachetă, a căror desfăşurare este aşteptată până în 2015. Aproape 200 de americani vor ajuta la operarea sistemului

www.realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.