Nici condimentele nu mai sunt ce trebuie. La Profi s-au scos de pe raft cuișoare contaminate cu un insecticid
Ce pesticid periculos s-a descoperit în cuișoare
Clorpirifosul este un insecticid utilizat pentru controlul dăunătorilor pe diverse culturi, cum ar fi orez, grâu, bumbac, pomi fructiferi și legume. Din cauza riscurilor pentru sănătate și mediu, utilizarea sa a fost restricționată sau interzisă în mai multe țări, inclusiv în Uniunea Europeană. Cuișoarele sunt muguri florali uscați ai plantei Syzygium aromaticum, recunoscuți pentru aspectul lor distinctiv. Acestea au o formă de piramidă mică și sunt de culoare brună închisă, cu o textură netedă și dură. Mirosul lor este intens și aromatic, cu note de cuișoare, piper și o ușoară notă dulceagă. Cuișoarele fac parte din categoria condimentelor și nu din legume sau fructe. Cuișoarele sunt apreciate pentru gustul lor picant și călduros, care adaugă adâncime și complexitate preparatelor culinare. Sunt utilizate frecvent în rețete de prăjituri, curry-uri și băuturi. În ceea ce privește aportul nutrițional, cuișoarele sunt bogate în compuși antioxidanti, vitamine (în special vitamina C), minerale (cum ar fi calciu, fier și mangan) și au efecte antiinflamatorii.