spot_img
spot_img
15.8 C
Vaslui
24-mai-2025

Ninsoare cu bucluc la Huși! Aleșii au păreri împărțite: a fost sau n-a fost zăpadă?

- Advertisement -
CONTRE… Consilierii locali hușeni s-au contrat pe ninsoare, mai exact pe costurile cu lucrările de deszăpezire.

CONTROVERSE… Ninsoarea care a căzut până acum peste municipiul Huși i-a băgat în confuzie pe aleșii locali. Dacă liberala Cătălina Popa spune că zăpada înregistrată de la începutul iernii nu a fost prea multă, iar lucrările menționate pe un deviz întocmit de SC Ecosalubrizare ar avea, în opinia sa, o valoare prea mare, primarul Ioan Ciupilan a susținut că, din contră, a nins destul de serios, ba în așa măsură încât, înainte de Crăciun, două TIR-uri nu puteau să urce dealul la Dobrina. „Doamna Popa, lucrările de deszăpezire, măturare, împrăștiat antiderapant se fac noaptea. Dacă doriți, puteți ieși pe stradă după ora 23,00 când e zăpadă, ca să vedeți”, a replicat primarul Ciupilan. „Bineînțeles că sunteți consilier local al municipiului Huși, dar să știți că sunt și eu un responsabil și știu ceea ce spun de la 1984”, a reacționat și Neculai Popa, directorul SC Ecosalubrizare.

„La acest proiect de hotărâre, Ecosalubrizare ne propune o creștere a bugetului, iar influența cea mai mare o are creșterea cheltuielilor de natură salarială cu 132% față de anul precedent, în condțiile în care, într-adevăr, s-a majorat salariul minim pe economie. Dar acea creștere este de doar 10,8%. În plus față de această creștere pe care eu o consider mare, mai avem și creștere la cheltuielile materiale, iar anul trecut știu că se făcuse o aprovizionare destul de consistentă la începutul anului, (când au fost și atunci niște discuții), care nu au avut când să se epuizeze, având în vedere condițiile climaterice de anul trecut. Mai mult decât atât, am găsit anexa 24 în care este făcut un deviz – nu deviz estimativ, ci deviz, pentru o perioadă de 12 zile – din 19 decembrie 2021 până pe 31 decembrie, de 312.000 lei. Și aș vrea să ne explice domnul director în ce au constat lucrările de deszăpezire în acele 12 zile, când noi știm că în Huși a început să ningă abia pe data de 26 decembrie. Și nu e deviz estimativ, repet. Este deviz servicii prestate. Abia după aceea urmează devizele estimative, începând cu anul acesta, 1 ianuarie. Unul de 35 de mii și după aceea încă un deviz estimativ pentru trimestrul 1 al anului 2022, de 750.960 lei”, a susținut consiliera Cătălina Popa. Directorul SC Ecosalubrizare, Neculai Popa, i-a răspuns: “Într-adevăr, este un deviz efectiv pentru lucrările decontate pentru perioada care a nins. La baza devizului care s-a întocmit există un proces verbal de lucrări care s-au executat. Lucrările s-au executat și noaptea, nu numai ziua, când este mai liber. Avem de la stația meteo – ANM Iași toate datele referitor la fenomenele care s-au întâmplat pe perioada când s-a întocmit devizul”. Consiliera Popa a insistat: “Pe cinci zile, după ce a început să ningă, de fapt”, a intervenit, ironică, liberala. “Cum cinci zile? O să vă dăm anexele respective”, a replicat directorul Popa.

Lucrările de curățenie și deszăpezire, probate cu poze!

Primarul Ciupilan a intervenit: “O porțiune din drumul european este în administrarea Primăriei, iar panta Dobrina vreau să vă spun că eu la ora 1, înainte de Crăciun, v-am sunat, erau două TIR-uri blocate care nu puteau să urce. Acel drum trebuie să fie întreținut în permanență. De câte ori v-am spus eu și sper că aveți – la orice stradă pe care ați intrat – să aveți fotografii făcute, încât să evităm discuții de această natură. Cei care nu au văzut (lucrările de deszăpezire, n.r.) le spun doar atât, pe toate străzile din municipiul Huși s-a trecut cu utilajele de deszăpezire și cu antiderapant. Acolo unde nu au putut să intre a fost din cauza mașinilor parcate aiurea pe străzi. (…) Necesarul de materiale ca să putem intra în iarnă este normal să îl aprovizionăm din anul precedent. Pentru că nu-mi aduce nimeni sare pe 20 decembrie sau pe 1 ianuarie. La toate aceste materiale sunt niște procese verbale întocmite de comisiile de recepție care au fost pe străzi, cred că aveți fotografii. Stocurile de materiale și bonurile de consum se pot justifica prin foile de parcurs, prin bonuri”, a spus primarul. Nici acesta nu a fost destul de covingător pentru consiliera Popa, care a replicat: “Tocmai că realitatea nu prea corespunde cu hârtia”.

“Dacă aveți odată curiozitatea, că am înțeles că o să mai avem un pic de iarnă, ieșiți după ora 23,00 din casă”

“Doamna Popa, pot să vă spun un singur lucru. Nici eu nu stau de la 0 până la 0 (miezul nopții, n.r.), lângă mașinile de deszăpezire. Majoritatea activităților de deszăpezire, măturare, împrăștiere de antiderapant se desfășoară când traficul este redus, în speță noaptea. Dar dacă aveți odată curiozitatea, că am înțeles că o să mai avem un pic de iarnă, ieșiți după ora 23,00 din casă, în momentul când zăpada a trecut de 4 centimentri (2 centimetri, s-a auzit intervenind directorul SC Ecosalubrizare, inginerul Neculai Popa, n.r.). Mi s-a pus întrebarea de ce nu fac și eu ca în alte localități “las-o, că cine o adus-o s-o și ia. Eu cred că cel mai corect ar fi, dacă doamna vrea să vadă cum s-au cheltuit cei 312 mii ,are acces la toate materialele pe care le are doamnul Popa întocmite și poate să vină să verifice”, a spus primarul Ioan Ciupilan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. In functie de cantitatea de zapada cazuta – in speta de fata -, devizul se poate modifica pe baza unui referat sau nota de fundamentare, in care se prezinta:
    – cantitatea de material antiderapant consumata – care, evident, trebuie sa fie mai mica decat cea aflata in inventarul societatii de deszapezire.
    – numarul de kilometri de drum deszapezit.
    Pentru probare, se pot adauga kilometrajele masinilor de deszapezire la data la care a inceput deszapezirea si la data la care s-a terminat, referatele de scoatere din gestiunea unitatii a materialului antiderapant, precum si factura pentru focul de artificii de la domiciliul primarului 🙂

    PS – domnul in cauza, doar din 1984 stie ce vorbeste? Pana atunci, nu a vorbit, sau a vorbit fara sa stie ca o face sau ce spune? Interesant… De studiat… 🙂

  2. Constat, cu stupoare, ca nici cei care conduc urbea, nici cei care efectueaza lucrarile, habar nu a ce inseamna un deviz. Devizul este o ESTIMARE a cheltuielilor pentru lucrari ce URMEAZA A SE EFECTUA. Poate avea o marja de eroare (in speta in cauza, in functie de cantitatea de zapada cazuta). Se intocmeste INAINTEA EFECFTUARII LUCRARII.
    Dupa efectuarea lucrarii nu mai poate fi vorba despre vreun deviz, ci se elibereaza o FACTURA, care trebuie sa fie in marjele devizului (altfel, devizul nu-si are rostul). Nu exista „deviz” si „deviz estimativ”. Devizul este, prin definitie, estimativ!
    Concluzia: nu stiu ce sa mai faca pentru a fura mai mult. Probabil ca are nevoie primarul sa-si acopere costul artificiilor trase de la domiciliul personal, mult mai frumoase decat cele din centrul orasului 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.