EVENIMENT CULTURAL…O initiativã generoasã lansatã în anul 1997, la Berlin, s-a transformat într-un mare eveniment cultural, patronat de Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor (ICOM), prin care, în luna Mai a fiecãrui an, numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte institutii de culturã, îsi deschid portile, simultan, pânã târziu în noapte. Muzeul bârlãdean s-a raliat, în urmã cu mai multi ani, acestei atât de generoase initiative, care reprezintã pentru public o frumoasã invitatie ce aduce în centrul atentiei stiinta, arta, creatia în general. Dupã câtiva ani dificili, în care actul cultural a avut de suferit, publicul interesat va putea vizita în acest an, pe 13 Mai, expozitiile permanente, respectiv cele de arheologie-istorie si artã, gãzduite la sediul central, expozitia dedicatã sculptorului Marcel Guguianu, precum si expozitiile de la sediul din str. Republicii nr. 235 (expozitiile de numismaticã, personalitãti bârlãdene, Cuza si epoca sa, stiintele naturii). Din acest an, iubitorii de frumos vor putea vizita si Muzeul Colectiilor, recent deschis, unde sunt expuse donatiile a doi importanti artisti bârlãdeni. De asemenea, publicul meloman este invitat la un concert de chitarã clasicã sustinut de artistii Costin Soare si Ioan Bãnescu. Programul de vizitare, al expozitiilor permanente si temporare, gãzduite în cele patru locatii se va încheia la ora 24.00, la Observatorul Astronomic. „Asteptãm cu nerãbdare întâlnirea cu toti bârlãdenii iubitori de frumos, artã, stiintã si culturã, în minunata Noapte a Muzeelor. Intrarea este liberã”, a mentionat dr. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean.
Ca de fiecare datã, si în acest an institutiile muzeale vor deschide larg portile publicului cu propuneri de programe dintre cele mai diverse, pentru toate categoriile de public. Evenimentul Noaptea Muzeelor, patronat de Consiliul Europei, UNESCO si Consiliul International al Muzeelor (ICOM) merge mai departe, tot în luna mai, când are loc o desfãsurare de evrenimente culturale, cu noi provocãri. Doritorii vor putea viziona expozitiile permanente, organizate în cadrul sectiilor de istorie – arheologie, artã, memorialisticã si stiintele naturii, gãzduite în patru locatii apartinând muzeului, respectiv în sediul central al institutiei, din str. Vasile Parvan nr. 1, pavilionul expozitional „Marcel Guguianu”, sediul din str. Republicii nr. 235. Din acest an, iubitorii de frumos vor putea vizita si Muzeul Colectiilor, recent deschis, unde sunt expuse donatiile a doi importanti artisti bârlãdeni, cu recunoastere nationalã si internationalã, respectiv pictorul Corneliu Vasilescu si graficianul Dragos Pãtrascu.
Doritorii vor putea vedea expozitii deosebite!
Pe lângã expozitiile permanente amintite, publicul vizitator va putea vedea si câteva expozitii temporare organizate în ultimele sãptãmâni, cum ar fi expozitia de picturã cu titlul „FIE Sà RENASCÄ semnatã de doi din membrii legendarei formatii rock PHEONIX, respectiv Nicu Covaci si Valeriu Sepi. O altã expozitie este cea vernisatã de putin timp, dedicatã Zilei Internationale a Astronomiei, fiind vorba de o expozitie în care sunt prezentate toate telescoapele aflate în dotarea Observatorului astronomic, însotitã si de o succesiune de imagini rezultate în urma cercetãrii cerului. Cea de-a treia expozitie temporarã care poate fi vãzutã este cea intitulatã „Memorial aviatic” – colectia Ovidiu Marinescu. La cele prezentate pânã acum mai propunem publicului interesat sã participe:
Începând cu ora 15.00, publicul tânãr este invitat în curtea Pavilionului expozitional „Marcel Guguianu” la Atelierul de olãrit. Este vorba de o activitate destinatã copiilor de toate vârstele, care, într-o atmosferã plãcutã si relaxantã, îsi pot descoperi creativitatea, imaginatia si bucuria de a petrece timpul putin altfel, în aer liber.
La ora 19.00, se vor dechide portile muzeului, incluzând toate locatiile, si va avea loc la sediul central vernisajul expozitiiei „Specii invazive din România, de interes pentru U.E” rodul colaborãrii noastre cu Institutul de Cercetare Eco-Muzeale „ Gavrilã Simion” din Tulcea.
La ora 19.45, în sala mare de la Casa Studza va avea loc vernisarea unei interesante expozitii de lego – „Cãlãtorii fantastice în lumi imaginare”.
La ora 20.30, publicul iubitor de muzicã de bunã calitate este invitat la un concert de chitarã clasicã sustinut de artistii Costin Soare, unul dintre cei mai activi si apreciati muzicieni români, si Ioan Bãnescu unul dintre tinerii chitaristi români cu o intensã activitate concertisticã. Evenimentul se va desfãsura la Pavilionul expozitional „Marcel Guguianu”.La ora 21.45, cei interesati de astronomie vor putea participa la programul de observatii derulat la Observatorul Astronomic, din str. Republicii 235.