3.7 C
Vaslui
30-nov.-2022

Noi controale pe linia protectiei consumatorilor

- Advertisement -

Carne de pasãre congelatã degeratã ori cu aspect spongios, deshidratatã, cabanos, ficat, aripi, piept de pui, brânzã proaspãtã de vaci, iaurt, colãcei, margarinã, bere cu termen de valabilitate depãsit, asta au descoperit inspectorii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor la controalele efectuate în a doua decadã a lunii martie îm magazinele din judetul Vaslui. La mai bine de trei sferturi din cei 53 agenti economici controlati au fost gãsite deficiente, comerciantii primind amenzi sau avertismente, în valoare totalã de peste 50.000 lei, fiind oprite de la comercializare mãrfuri în valoare de peste 14 mii lei

În perioada 10 – 14 martie, CJPC Vaslui a desfãsurat un numãr de 53 actiuni de control pentru verificarea respectãrii prevederilor legale privind protectia consumatorilor, din care 31 actiuni tematice de control si 22 actiuni inopinate si pentru cercetarea reclamatiilor si sesizãrilor primite din partea consumatorilor. Cele mai multe verificãri au fost efectuate în municipiile Vaslui, 15 actiuni, Bârlad, 11 actiuni si Husi, 6 actiuni, alte 21 controale fiind efectuate în unitãti din mediul rural. Urmare a deficientelor constatate, au fost dispuse mãsuri de oprire temporarã de la comercializare de produse alimentare si nealimentare în valoare de 8.843 lei, pânã la eliminarea sau remedierea deficientelor constatate, mãrfuri în valoare de 5.547 lei fiind oprite retrase din circuitul comercial.

Pentru încãlcarea prevederilor legale din domeniul protectiei consumatorilor, au fost sanctionati contraventional un numãr de 41 operatori economici, fiind aplicate un numãr de 27 amenzi contraventionale în valoare totalã de 50.650 lei si 14 avertismente. Principalele deficiente deficiente contatate au privit comercializarea produselor alimentare si nealimentare cu data limitã de consum/data durabilitãtii minimale/termenul de valabilitate depãsite, pentru produse cum ar fi cabanos, ficat, aripi, piept de pui, brânzã proaspãtã de vaci, iaurt, colãcei, margarinã, bere, detergent, pãmânt de flori universal. În plus, inspectorii CJPC au descoperit în magazine carne de pasãre congelatã ce prezintã degerãturi pe toatã suprafata, aspect spongios, deshidratatã, arsuri de congelare. O parte dintre verificãri s-au fãcut la agenti economici ce fuseserã controlati anterior, cu aceastã ocazie constatându-se nerespectarea, de cãtre comercianti, a termenului de 15 zile pentru remedierea deficientelor sau înlocuirea produselor defecte aflate în termenul de garantie. Unele sesizãri ale cetãtenilor au vizat comportamentul incorect al operatorului economic în relatiile cu consumatorii, situatii confirmate cu ocazia controalelor inspectorilor CJPC Vaslui. „În aceastã perioadã au fost cercetate si solutionate un numãr de 5 reclamatii primite din partea consumatorilor. În urma cercetãrilor efectuate 3 reclamatii s-au dovedit a fi întemeiate si 2 reclamatii au fost neîntemeiate”, a declarat Constantin Vasilache, comisar sef adjunct al CJCP Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.