spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Noi nu ne vindem tara, o dãm la hectar!

- Advertisement -

PÃMÂNT În ultimii 10 ani, foarte multe companii cu capital strãin au preluat mii de hectare de teren agricol în România, cu predilectie în zona de vest si sud-vest, în contextul în care pretul acestor terenuri este de 7-8 ori mai mic decât în restul statelor europene. O demonstreazã un studiu fãcut recent la nivel european, care aratã cã, de exemplu, în zona Ialomita un hectar de teren a ajuns sã valoreze pânã în 3.000 de euro, în timp ce la Vaslui abia dacã ajunge la 1.500 de euro. Cele mai ieftine terenuri agricole, cu preturi între 1.500 si 2.000 de euro/hectar, se gãsesc în judete precum Dolj, Olt sau Vaslui, în timp ce alte terenuri cum ar fi cele din apropierea Bucurestiului pot ajunge si la 3.000 de euro/hectar.

Se estimeazã cã, în acest moment, companiile strãine au ajuns sã controleze în jur de 1 milion de hectare teren agricol, ceea ce ar însemna de douã ori suprafata arabilã a judetului Vaslui. Specialistii sustin cã actuala crizã economicã „nu a afectat semnificativ demersurile în sectorul agricol. Astfel, preturile si-au mentinut cresterea. De exemplu, comparativ cu anul 2008, preturile la hectarul agricol tranzactionat s-au dublat. Cu toate acestea, România continuã sã fie în vizorul investitorilor, în primul rând datoritã preturilor de sapte si chiar de opt ori mai mici fatã de restul statelor europene”. În topul celor mai scumpe terenuri agricole se aflã, potrivit datelor publicate de DTZ Echinox, Ialomita – Slobozia unde un hectar se vinde cu 2.700 de euro, zonã urmata de Timis – Arad (2.400 euro/hectar), Buzãu – Ploiesti (2.350 euro/hectar) si Dolj – Oltenita (2.250 euro/hectar). La polul opus se situeazã terenurile din zone precum Deva, Mures, Cluj, Bistrita sau Vaslui, unde pretul pentru un hectar de pãmânt este cuprins între 1.500 si 1.800 de euro. Datele oficiale mai aratã, spre comparatie, faptul cã un hectar de pãmânt în regiunea Valonia din Belgia poate fi tranzactionat si cu 50.000 de euro, ceea ce ar demonstra interesul companiilor belgiene de a achizitiona pãmânt de calitate la preturi mici în România. Interesant este cã existã mai multe companii din strãinãtate, atât din Europa cât si din Orientul Mijlociu, care testeazã piata. Unele dintre aceste companii activeazã de mult timp pe piata localã. Preturile terenurilor agricole si-au pãstrat ritmul ascendent, iar astãzi putem vorbi de cresteri între 10 si 12%, conditionate de o documentatie clarã, calitatea solului, istoricul agricol, prezenta canalelor de irigatii sau gradul de comasare.

Pe Valea Prutului, interes maxim

Având în vedere cã, pe Valea Prutului, sistemul de irigatii este încã în folosintã, foarte multe companii se intereseazã de terenurile din aceastã zonã. Conform unor informatii neoficiale, în judetul Vaslui un hectar de teren arabil se vinde cu preturi care variazã între 2.500 si 4.500 de lei. Investitorii strãini au început sã dea târcoale terenurilor agricole din judet, de trei-patru ani, fiind în jur de 15 companii si persoane fizice care au achizitionat pânã la 2.000 de hectare de teren. Odatã cu liberalizarea pietii, anul viitor, se estimeazã cã suprafata terenurilor vândute cãtre companiile strãine va ajunge la 5.000 de hectare. Printre cele mai atractive comune se numãrã localitãtile de pe Valea Prutului, precum Vetrisoaia sau Fãlciu, dar si Grivita, Duda Epureni sau Codãesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.