Administratia Judeteanã a Finantelor Publice Vaslui informeazã cã, începând cu 1 februarie 2015, a intrat în vigoare o nouã procedurã privind înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile. Astfel, prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscalã nr. 17/2015 publicat în Monitorul Oficial al României nr. 16 din 9 ianuarie 2015 se stabilesc criteriile pe baza cãrora se conditioneazã înregistrarea în scopuri de TVA a societãtilor comerciale care sunt înfiintate în baza Legii societãtilor nr. 31/1990, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare, care sunt supuse înmatriculãrii la registrul comertului si care solicitã înregistrarea în scopuri de TVA, în urmãtoarele situatii:
1. solicitã înregistrarea în scopuri de TVA de la înmatricularea societãtii la oficiul Registrului comertului, dacã declarã cã urmeazã sã realizeze o cifrã de afaceri care atinge sau depãseste plafonul de scutire de 220.000 lei, conform prevederilor art .153 alin (1) lit. a) din Codul fiscal. În aceastã situatie, societatea trebuie sã depunã la organele fiscale competente cererea de înregistrare în scopuri de TVA (formular 098), în aceeasi zi cu depunerea, la oficiul registrului comertului, a cererii de înmatriculare a societatii.
2. solicitã înregistrarea în scopuri de TVA ulterior înmatriculãrii societãtii, dacã cifra de afaceri realizatã în cursul unui an calendaristic este inferioarã plafonului de scutire de 220.000 de lei, dar opteazã pentru aplicarea regimului normal de taxã, conform prevederilor art. 153 alin. 1 lit. c) din Codul fiscal. În aceastã situatie, societatea trebuie sã depunã la organele fiscale competente declaratia de mentiuni (formular 010).
3. solicitã înregistrarea în scopuri de TVA, conform prevederilor art. 153 alin. 9+1 din Codul fiscal, persoanele impozabile al cãror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat din oficiu de organele fiscale competente. În aceastã situatie, persoanele impozabile trebuie sã depunã la organele fiscale competente formularul 099.
Criteriile în functie de care se conditioneazã înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile sunt urmãtoarele:
a). persoana impozabilã nu se aflã în situatia prevãzutã la art. 15 alin. (1) din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitãtilor la înregistrarea în registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, înregistrarea fiscalã a acestora, precum si la autorizarea functionãrii persoanelor juridice, cu modificãrile si completãrile ulterioare, respectiv în situatia de a nu desfãsura activitãti economice în spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici în afara acestora;
b). niciunul dintre administratorii si/sau asociatii persoanei impozabile care solicitã înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) si c) si alin. (9+1) din Codul fiscal, înregistrati fiscal în România, si nici persoana impozabilã însãsi în cazul persoanei care solicitã înregistrarea, conform art. 153 alin. (1) lit. c) si alin. (9+1) din Codul fiscal, nu au înscrise în cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevãzute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare;
c). evaluarea, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, a intentiei si a capacitãtii persoanelor impozabile de a desfãsura activitãti economice care implicã operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum si operatiuni pentru care locul livrãrii/ prestãrii se considerã ca fiind în strãinãtate dacã taxa ar fi deductibilã în cazul în care aceste operatiuni ar avea locul în România.
“Pentru evaluarea criteriilor în functie de care se conditioneazã înregistrarea în scopuri de TVA, persoanele impozabile vor depune la organele fiscale competente si documentele prevãzute la art. 4 din ordin. Ca element de noutate, persoanele impozabile care solicitã înregistrarea în scopuri de TVA trebuie sã depunã la organul fiscal competent formularul (088) “Declaratie pe propria rãspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitãtii de a desfãsura activitãti economice care implicã operatiuni din sfera TVA”. Modelul si continutul formularului 088 este prevãzut în OMFP nr. 112/2015 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare fiscale utilizate de unele persoane impozabile în domeniul taxei pe valoarea adãugatã, ordin publicat in Monitorul Oficial nr. 40/16.01.2015. Printre informatiile care trebuie completate în formularul 088 figureazã urmãtoarele: dacã existã asociati si/sau administratori care au detinut în ultimii 3 ani fiscali încheiati anterior depunerii acestei declaratii, calitatea de asociat si/sau administrator la societãti care înregistrau obligatii restante la bugetul general consolidat al statului, cu exceptia impozitelor si taxelor locale, potrivit evidentei financiar-contabile; dacã existã deschis/deschise în tarã/strãinãtate cont/conturi bancare în numele persoanei impozabile; veniturile brute realizate de asociati si administratori persoane fizice în ultimele 12 luni anterioare celei în care se depune declaratia • studiile / profesiile pe care le au administratorii persoane fizice si ce ocupatii au avut în ultimele 12 luni anterioare celei în care se depune declaratia; la câte societãti detin sau au detinut calitatea de asociat, în ultimii 3 ani anterior depunerii acestei declaratii, administratorii si asociatii persoanei impozabile. Solutionarea solicitãrii de înregistrare în scopuri de TVA se finalizeazã prin emiterea deciziei de aprobare / respingere a înregistrãrii în scopuri de TVA”, a spus Nelu Sava, directorul Administratiei judetene a Finantelor Publice.