spot_img
spot_img
15 C
Vaslui
05-mai-2025

Noi reguli pentru autorizarea construcțiilor: se elimină avizarea în cascadă și se introduc sancțiuni pentru instituții

- Advertisement -

MODIFICĂRI… Noi reguli pentru autorizarea construcțiilor: Se elimină avizarea în cascadă și se introduc sancțiuni pentru instituțiile care nu respectă termenele legale. Sunt și alte modificări: avizele nu vor mai expira, nu vor mai fi cerute documente inutile, iar avizarea tacită devine realitate. Schimbările se aplică atât investițiilor publice, cât și celor private.

Guvernul României a adoptat, zilele trecute, un act normativ cu scopul de a simplifica procesul de avizare și autorizare în domeniul construcțiilor. Printre măsurile impuse de noua lege se află eliminarea avizărilor în cascadă. Avizele vor putea fi obținute simultan, nu succesiv, iar un singur aviz pe domeniu va fi suficient și nu va mai avea termen de expirare. Mai mult decât atât, nu vor mai fi cerute studii, documente sau avize inutile, care nu au legătură directă cu proiectul. O altă schimbare adusă de noua lege este faptul că va fi aplicată avizarea tacită, adică dacă o instituție nu răspunde în termenul legal, avizul se consideră acordat. Se vor aplica sancțiuni pentru instituțiile publice care nu respectă termenele sau resping nejustificat documentațiile.

Important de precizat este faptul că un avantaj major este scutirea de taxe pentru investițiile finanțate din fonduri publice, alături de introducerea unor termene mai scurte pentru avizarea construcțiilor și a planurilor urbanistice. Potrivit Ministrului Dezvoltării, documentația va fi evaluată de un singur funcționar public, de la început până la finalul procedurii, pentru a asigura coerență și claritate în cerințele formulate către beneficiari.

„În patru luni, cel mult șase luni și jumătate, se pot obține toate avizele necesare autorizării unei construcții. Până acum, acest proces dura ani. Eliminăm birocrația din domeniul construcțiilor, responsabilizăm instituțiile publice și accelerăm procesul de dezvoltare a României”, a declarat Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila

Model inspirat din Occident  

Noul Cod al Urbanismului elimină avizarea „în lanț”, iar construcțiile mici nu vor mai avea nevoie de autorizație. De asemenea, va fi mai ușoară construirea caselor unifamiliare în mediul rural, numai cu un proiect realizat de un specialist. Vestea bună pentru cei care vor să își construiască o casă   este aceea că se va simplifica procesul de obținere a autorizațiilor de construcție. Cei de la sat, care vor să își facă o casă cu o suprafață de maxim 150 mp, pe un singur nivel, nu vor mai avea nevoie de autorizație, dar trebuie îndeplinite câteva condiții legislative. “Este un model inspirat din Occident, adaptat pentru a moderniza sectorul construcțiilor în România. Prin digitalizarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, urmărim să degrevăm autoritățile locale de sarcini administrative excesive, oferind cetățenilor soluții mai rapide și mai eficiente. Codul Urbanismului va fi piatra de temelie pentru un sistem urbanistic mai simplu, mai flexibil și mai transparent”, a mai declarat Ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.