spot_img
18.8 C
Vaslui
25-iul.-2024
spot_img

“Nu mai mânca c…t dacă nu-l poți mesteca!” | S-a mai născut un baron la Vaslui!

- Advertisement -

BAROSAN… Victoria pe linie a pesediștilor în județul Vaslui nu înseamnă doar câțiva primari fericiți alături de armatele de susținători. Câștigătorul numărul 1 al acestor alegeri în Vaslui este Adrian Solomon. Din postura de proaspăt președinte, acesta și-a confirmat locul în fotoliu și, de astăzi înainte, acesta este cel mai influent om din județul Vaslui. Dar asta doar dacă presupunem că toate deciziile politice le-a luat singur și nu au fost transmise din ferma lui Buzatu.

Politicianul vasluian implicat în cele mai multe scandaluri este astăzi politicianul cu cea mai mare influență din județul Vaslui. Adrian Solomon s-a dovedit un demn urmaș al lui Dumitru Buzatu și a reușit să controleze perfect armata de votanți ai PSD. Succesul acestuia este răsunător, în condițiile în care controlează în totalitate Vasluiul, Bârladul, Hușul, Murgeniul și încă vreo 60 de comune din județ. Ca să nu mai vorbim de perla coroanei, Consiliul Județean Vaslui. Practic, nimic nu se mai mișcă în județul Vaslui fără știrea și aprobarea lui Solomon. Și cel mai grav ar fi ca aprobarea să vină din altă parte. E doar o presupunere pe care o reluăm, dar care nu este deloc fantezistă! E greu de crezut că după 30 de ani de beție a puterii, Dumitru Buzatu a renunțat brusc la cele lumești și politice și așteaptă răbdător în vila sa să-i aducă Anuța bunătățuri de la Penny Market!

Mâncătorul de șaorma vs mâncătorul de c…t

În privința popularității negative, doar Buzatu îl poate întrece pe Solomon la nivelul județului Vaslui. Doar că asta nu pare să-i deranjeze deloc pe cei doi protagoniști pentru că, atât Buzatu cât și Solomon, au realizat că tot ce înseamnă discurs sau comportament în public este mai puțin important. Ceea ce îi face pe ei mari și puternici este abilitatea de a controla armata aducătoare de voturi. Este vorba de un conglomerat de diverse categorii sociale în care se votează pentru un interes strict personal. Fie că e vorba de ajutorul de asistat social, de serviciul din Primărie, de mica afacere susținută din încredințările directe atribuite de primării sau de alte chestiuni aducătoare de bani, acești bravi ostași pesediști sunt cei mai disciplinați din lume. Din acest motiv, Solomon își permite să înjure în public și să facă o groază de alte tâmpenii, încadrate în segmentul comportament indecent. Dar acesta este doar începutul pentru că, până acum, Solomon a făcut parte din eșalonul 2. Acum este în frunte, nimeni nu-l poate pedepsi, așa că așteptați-vă la un festival Solomon. Cu șaorma, înainte!

Trifan cîștigă detașat alegerile la Consiliul Județean cu 46%. Are și majoritatea consilierilor județeni

REZULTATE… La Consiliul Județean Vaslui, PSD rade tot și transformă mini-parlamentul vasluian în unul majoritar roșu. Și-a obținut lejer peste 50% din numărul de consilieri. Are 18 consilieri din 34, la care se mai adaugă și votul președintelui Ciprian Trifan, care cîștigă detașat președinția CJ Vaslui cu 46% din voturi. PNL, prin Nelu Tătaru, nu reușește decât 25% și se clasează pe locul doi, însă pierde posibilitatea de a face o alianță cu ADU și AUR pentru o majoritate, care i-ar fi dat posibilitatea obținerii funțiilor de vicepreședinte. Cei doi vicepreședinți vor fi de la PSD Vaslui, iar cu siguranță unul dintre ei va fi Dan Marian, dacă este să ne luăm după declarațiile liderilor PSD de dinaintea alegerilor. Iată cum va arăta Consiliul Județean Vaslui: PSD (48,7%) – 18 consilieri, PNL- 8 consilieri (22,82%), AUR – 5 consilieri (13,64%), iar ADU – 3 consilieri (9,8%). 

După ce s-au numărat 95% din voturile celor 54 de secții de votare ale județului Vaslui, adică 151.247 de voturi dintr-un total de 158.829, pentru președintele de Consiliu Județean, situația este următoarea: Ciprian Trifan – PSD a obținut 46,06% (65.820 de voturi), Nelu Tătaru – PNL are 25.1% (35.878 voturi), Sorin Chelmu – 12,57% a adunat (17.970 de voturi), iar Mihai Botez – ADU a cumulat 11,27% (16.104 voturi). Ceilalți doi competitori, Pălăduță de la PUSL a obținut 3.653 (2,55%), iar Emil Dorin 2.975 (2,08%).

Și mini-parlamentul județean este roșu. PSD are o majoritate lejeră de 18 voturi din 33

Dacă PNL, prin Nelu Tătaru, obține mai multe voturi la președinția Consiliului Județean, după numărarea a 96% din voturile din secțiile de votare, la Consiliul Județean situația este mai drastică. PSD obține 48,71% (69.855 voturi) din numărul total de voturi și își asigură lejer majoritatea prin 18 mandate din 34. PSD obține astfel mai multe voturi decât la președinte, cu aproximativ 4.000 de voturi, care îi aduce însă mandatul de aur cu care fac majoritate. PNL ia mai puțin decât Nelu Tătaru, cu 3.154 de voturi și nu reușeste sa obțină decât 8 mandate de consilieri. Procentul PNL este de 22,82%, adică 32.724 voturi. AUR a obținut 13,64% (19.558 voturi), un scor foarte bun pe țară, iar ADU, doar 9,8% (14.082).

La alegerile pentru Primăria Vaslui, liberalii au fost peste tot, dar PSD a cîștigat: Braniște 46,4% – Arcăleanu 29,44%

LA SCOR… Nu mai este un secret pentru nimeni că toți candidații importanți care s-au bătut pentru scaunul de primar la Vaslui au fost din PNL. Dintre ei, Lucian Braniște a luat coroana de primar. Venit în PSD anul trecut de Crăciun, acesta a reușit să cîștige cursa pentru Primăria Vaslui cu un procent uriaș: 46.4%. Însă, nu reușește să tragă și consilierii PSD după el. PSD la CL a obținut doar 40,56% (7.568 de voturi), cu 1174 mai puțin decât Braniște. Dintre toți “liberalii”, lingura de lemn ajunge la Robert Vlada, care a obținut 7,68%, iar partidul său a dublat scorul, totalizând 13,7% din voturi. Și aici diferența dintre candidat și partid e mare, numai că PNL a luat 1.125 de voturi în plus, ca partid, nu Vlada. Diferența de voturi vine de la Arcăleanu, un alt liberal care a fugit la Forța Dreptei. Acesta a obținut al doilea scor în topul “liberalilor răzvrătiți”, adică 29,44%. ADU, formațiunea pentru care a candidat, a luat doar 24,8%. Și Ionel Sandu, liberalul de aur, a luat sub scorul partidului, semn că partidul nu este pentru el. Acesta a reușit la primar un scor de 12,03%, față de 15,25% cât a luat AUR în CL. Și aici este o diferență de voturi între partid și candidat, dar nu așa mare: 590 de voturi. Ceilalți doi competitori, Trifu Jr. de la Pro România și Ciprian Pintilie de la PUSL au luat 408 voturi (2,14%), respectiv 439 voturi (2,3%). De reținut că rezultatele nu sunt finale, ci parțiale, realizate după statisticile de la Autoritatea Electorală Permanentă, de la ora 11.30, când se număraseră la Vaslui 87,6 din voturi la Primar și 84,6% la CL.

Vremea Nouă a prezentat două sondaje de opinie în această campanie, care s-au potrivit. Acestea l-au dat cîștigător pe Braniște de la PSD. În primul realizat în prima săptămână de campanie, Vlada a fost cotat la 6,3%, Ionel Sandu de la AUR cu 13,2%, iar la vârf Arcăleanu avea 21,8%, cu Braniște 26,1%. La acel moment erau 32,6% nehotărîți, un procent foarte mare. Iată că aceștia, până la urmă, s-au repartizat 20% la Lucian Braniște și, așa cum anticipam atunci, erau voturile lui Vasile Pavăl, care încă nu se dusese spre candidatul PSD. În ultimul sondaj, făcut cu 5 zile înainte de vot, Braniște urcase la 28,2%, iar numărul nehotărîților, de asemenea mare, estimat la 20,6%. Astfel, tragem concluzia că pe ultima sută de metri s-a făcut cuplajul între Pavăl și Braniște și este interesant de văzut ce a contribuit la acest lucru. Poate acele filmulețe pe TikTok, în care Pavăl îi îndemna pe vasluieni să voteze cu PSD și viceprimarul său. Așa cum am anticipat, Sandu a rămas “înțepenit” în procentul cu care a plecat la începutul campaniei, semn ca partidul AUR nu i-a priit. Sondajul de final de campanie îl dădea cu un 15,4%, exact cât a luat partidul în municipiul Vaslui. Mulțumim încă o dată celor de la Asociația Viitorul Vaslui care au comandat aceste sondaje special pentru ziarul nostru și au arătat profesionalismul celor de la Tecuci (SC Agenția de Suces SRL), care au realizat chestionarele corect și au intervievat un eșantion de peste 1.100 de oameni din municipiul Vaslui.

Cum va arăta Consiliul Local la Vaslui?

Chiar dacă mai sunt de numărat voturi, la Vaslui se poate face o configurație provizorie a CL-ului. PSD a obținut 7.658 de voturi (40,56%) și a luat 10 mandate de consilier din 23. Al zecelea mandat va fi dat la redistribuire. Alianța Dreapta Unită a totalizat 4.648 de voturi, adică 6 mandate, la fel, unul la redistribuire. Din acestea, doar 2 mandate le deține Marius Arcăleanu de la Forța Dreptei, restul fiind ale USR-ului, 3 și unul al PMP. Practic, Forța Dreptei, care a dus greul acestei campanii, se alege cu doi consilieri: Marius Arcăleanu și profesoara Ana Maria Cristea. Cei trei norocoși de la USR sunt: viceprimarul Cătălin Mândru, Mihaela Bohotineanu și tânărul Andrei Chirica. De la PMP a prins un mandat de consilier Maricel Gangu. PNL nu prinde niciun mandat la redistribuire și rămâne cu cele trei mandate întregi obținute cu cele 2.588 de voturi. Iată cum, după patru ani de majoritate în CL Vaslui, alianța USR-PNL pierde jumătate din mandate, iar cele rămase și le împart frățește. De fapt, au plătit prețul trădării lui Braniște, care, din poziția de șef al așa zisei opoziții, nu i-a făcut decât pârtie lui Pavăl, care a avut cel mai ușor mandat de primar din istoria sa. Electoratul însă a sancționat și PNL și USR pentru că au avut puterea în CL și nu au făcut nimic. AUR intră în CL cu patru consilieri, grație unei campanii reușite a lui Ionel Sandu. Pe lângă acesta, cei trei norocoși sunt: colonelul în rezervă Carabină, cel care a tras mult în această campanie, Vlad Dicu și Cristian Brânză. Așadar, la Vaslui, CL arată foarte colorat: cu 10 consilieri PSD, 4 – AUR, 3 – PNL, 3 -USR, 2- Forța Dreptei și 1 – PMP.

Majoritatea în noul CL pare simplu de făcut, doar oare așa o fi?

Deși majoritățile se vor stabili după 27 septembrie, când vor fi validați noii primari și consilieri locali, o majoritate la CL Vaslui nu se poate stabili astăzi. La o primă evaluare, având în vedere alianța PNL-PSD, ai zice că treburile sunt simple. Cu doi viceprimari, unul de la PNL și unul de la PSD, majoritatea e bătută în cuie, dar intervine factorul “alegerile prezidențiale” din septembrie. Dacă cele două partide se vor uni și vor avea candidat comun, atunci totul e bătut în cuie, dar dacă vor merge separat, la Vaslui nu se va face alianță PSD-PNL. Și atunci rămâne Opoziția Unită formată din PNL-AUR-ADU. Dar oare USR și PMP vor mai juca corect? Cine nu-i lasă pe USR și PSD să facă majoritate pentru a-l păstra pe Mândru viceprimar? Gangu de la PMP poate fi un aliat pentru PSD, dar mai trebuie un trădător, fie din PNL, fie din AUR. Dar până pe 27 septembrie se fac și se desfac multe, mai ales că urmează alegerile încinse de la prezidențiale, care pot fi decisive și pentru alegerile parlamentare din decembrie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

29 COMENTARII

 1. Pe toți analiștii de aici vă interesează doar “verticalitatea” și corectitudinea lui Timofticiuc și a celorlalți redactori. Dar v-ați pus întrebarea de unde își iau salariile? Din datul cu părerea mai mult sau mai puțin părtinitor. Dar face altcineva altfel de presă? Așa ca nu îi mai judecați. Trist este ca un așa comportament, ca a alesului Solomon, nu face obiectul unei ample campanii de presă, solicitarea reacțiilor liderilor politici naționali, ai Parlamentului. Inclusiv acel candidat trebuie sanctionat. Dar, dacă toată lumea privește tolerant acest gen de comportament, înseamnă ca este normalitatea societății.

  • Prostane nu degeaba se comportă Solomon așa,voi sunteți cei care îi înghițiți rahatul și îl tolerați probabil că vă place rahatul lui miroase frumos este țigănesc

 2. Cât de abject poți fi ca persoana, cu atât mai mult ca politician, să folosești în spațiul public astfel de cuvinte, sau să faci circ la shaormerie?! Și nu contează politicianul sau partidul. O aroganță și acea autosuficientă infantilă, grobiană, de mârlet.

 3. elita forjei proletare de vaslui sint hotii astia care la 4 ani devin cersatori de voturi. cu elitele astea de vaslui ajunge vasluiul ala in evul mediu,. pionierii de ieri sunt ajunsi jegurile de azi , panarame de partid japkari cu ziua la partide ,

 4. Cu mulți prostălăi la vot, ce vă așteptați să iasă?? Un om cult, educat, priceput in administrarea județului?
  Aștia nu-s in stare să observe că nu s-a făcut nimic in 34de ani, nici in următorii. Limbajul îl reprezintă pe specimenul ăsta.Poftim cultură! Bleah, toate mizeriile au posturi! De la muls oile, direct in funcții….

 5. „Uite daca eu am dinti,il hapai precum fac cei dusi pe islaz la micul electoral” spuse osanzsolomon bucuros ca pt el nu e problema masticatia.

 6. Avem nevoie de oameni cu sânge în instalație care au curajul să arată hoția în carne și oase, corupția așa cum este ea. Din comuna Zorleni se ridică un filon de astfel de oameni care descurajează corupția și hoția. Sunt puțini însă par foarte hotărâți și puternici. Îi admir cum luptă și arată fără dubii că se fură și ca suntem înconjurați de corupție! Ce se întâmplă în Zorleni este dovada vie ca România mai are o șansă și că încă nu am ajuns la dictatura! Felicitări oamenilor de acolo!

   • Bahrim este singurul polițist care a plecat prin demisie fără să ceară pensie! Este unul din cei mai buni polițiști pe care l-am întâlnit și unul din cei mai verticali și corecți oameni. Nu mă interesează politica dar Solomon asta este un un om cu o educație submediocra, păcat ca reprezintă un partid așa mare!

    • I-ai testat tu gradul de educatie si instructie? Toti pudibonzii ingretosati ar fi bine sa va uitati in propriile clisee, cate plm, shituri si bullshituri folositi! Lasati etica si treceti mai departe!

     • Da! Dar noi nu suntem “spuma țării”. Iar el e alesul plebei, nu a lui Dumnezeu. Ceea ce ar trebui să fie pentru el o onoare, să îl facă să devină un exemplu de moralitate. Dar, oricum tu nu înțelegi

     • Și până una alta, prin comportamentul său din totdeauna, nu e cu nimic mai presus față de cel mai rapanos garoi.

 7. Baa Irimia, o faci pe analistul politic, dar tare fraier ești!
  Adevăratul stapan în județ va fi Trifan, pentru ca el interacționează în mod direct cu primarii și cetățenii!
  El a tras partidul în sus, s-a văzut și prin rezultatelor personal.
  Ești naiv, Irimia, când spui „Psd a castigat”, corect este „Trifan a castigar” pentru ca lumea s-a saturat de PSD, după episoadele Buzatu, Solomon, Popica și vulgaritatile lor. Dar cetățeanul din Vaslui, care dorește schimbare a ales: Trifan.
  Sa vezi in toamna cu Ciolacu se va debarasa de Solomon, tine minte! Și sa vezi cum și Dan Marian va pleca pe usa din dos.
  Așadar, mai usor cu analiza, Irimia!

 8. Împăratul a murit ( buza) trăiască împăratul ( Adi)…. Vai de lupa vasluienilor…. prosti am fost,tâmpiți am rămas .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.