spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Nu se mãresc taxele notariale

- Advertisement -

ZVONURI La începutul acestui an a fost reînnoitã expertiza pe baza cãreia notarii calculeazã impozitul minim datorat de cei care fac tranzactii imobiliare, prilej cu care au apãrut tot felul de speculatii cu privire la cresterea taxelor percepute de notari la astfel de tranzactii. Traian Claudy Irimia, vicepresedintele Camerei Notarilor Publici, este de pãrere cã reînnoirea expertizei nu implicã si cresterea taxelor notariale, ba mai mult, în acest an, valoarea minimã de declarare a tranzactiilor cu apartamente este chiar ceva mai micã decât anul trecut, respectiv se va plãti un impozit ceva mai mic, în cazul în care pãrtile declarã o valoare a apartamentului sau casei mai micã decât cea reiesitã în expertizã. În acelasi timp, în sedinta de guvern de ieri a fost adoptată o hotãrâre cu privire la un proiect-pilot pentru liberalizarea tarifelor notariale, proiect cu duratã de implementare de maxim un an. Prin aceastã decizie, este posibilã chiar scãderea taxelor notariale, pentru anumite tipuri de acte sau lucrãri notariale.

În ultima vreme, au circulat tot felul de zvonuri privind cresterea cuantumului taxelor notariale plãtite de cetãteni la vânzarea – cumpãrarea ori dezmembrãmântului de proprietãti, fie ele clãdiri, apartamente sau terenuri. În fapt, este vorba de un proiect-pilot al guvernului, adoptat în sedinta de ieri, marti 21 februarie, privind onorariile percepute de notari. Proiectul vizeazã liberalizarea tarifelor notarilor publici, dar si crearea unei competitii mai puternice între cabinetele notariale, si îsi propune sã identifice o serie de lucrãri si acte notariale pentru care sã nu mai fie perceput un onorariu minim stabilit de Ministrul Justitiei la propunerea notarilor, ci sã se aplice tarife stabilite pe baza unor referinte, tarife posibil chiar mai mici decât cele practicate în prezent. În acest sens, Ministerul Justitiei va identifica, pânã la data de 6 martie 2012, actele si lucrãrile notariale care vor face obiectul proiectului-pilot, iar pânã în luna aprilie 2012 urmeazã sã fie redactat proiectul de lege, care va fi actualizat în perioada urmãtoare, în termen de 6-12 luni. Eliminarea onorariului minim ar putea fi aplicatã, în functie de succesul proiectului, pentru toate categoriile de servicii oferite de cabinetele notariale si înlocuirea lor cu pretul de referintã. Proiectul se va desfãsura pe perioada unui an calendaristic si este derulat împreunã cu Consiliul Concurentei si Uniunea Nationalã a Notarilor Publici. Dacã acest proiect-pilot se va concretiza, este posibil ca prețul unor acte sau lucrãri notariale, cum ar fi autentificãrile documentelor sau procurile, chiar sã scadã fatã de nivelul actual, datoritã concurentei care va apare între diferitele cabinete notariale.

Taxele notariale nu vor creste în urmãtoarea perioadã

Traian Claudy Irimia, vicepresedintele Camerei Notarilor Publici Iasi, a fãcut unele precizãri cu privire la zvonurile de scumpire a taxelor notariale. „Într-adevãr, la începutul anului au avut loc ceva modificãri, dar este vorba doar de un lucru procedural, fiind reînnoite expertizele pe baza cãrora se calculeazã valoarea minimã a bunurilor imobile. Conform Codului fiscal, art. 8.1, pentru transmiterea proprietãtilor sau a dezmembrãmântului, se plãteste un impozit asupra bunului respectiv. Astfel, vânzãtorul trebuie sã plãteascã un impozit în general de 2 sau 3%, în functie de data dobândirii bunului vândut”, a declarat Traian Claudy Irimia. Conform codului fiscal, acest impozit se calculeazã la valoarea declaratã de pãrti, dar, în cazul în care aceasta este inferioarã valorii orientative stabilite prin expertizã de experti autorizati la cererea Camerei Notarilor Publici, impozitul se va plãti la valoarea expertizei. Prin lege, Camerele Notarilor Publici trebuie sã actualizeze cel putin o datã pe an aceastã expertizã, document care este folosit nu doar de notari, ci si de instantele judecãtoresti, primãrii, sau finantele publice pentru stabilirea diverselor taxe sau impozite locale. Pentru anul 2012, valorile de expertizã sunt cam aceleasi ca anul trecut, cu o micã crestere în ceea ce priveste valoarea terenurilor si o micã scãdere la locuinte. „Noi nu putem interveni în expertizã, expertul solicitat este independent, iar acesta a avut consultãri cu fiecare birou notarial din raza de competentã pentru care se întocmeste expertiza. Practic, pentru fiecare tip de apartament, clãdire sau teren, în functie de amplasament, suprafatã, materialul din care este construit, vechime, etc, prin aceastã expertizã se stabileste pretul minim de referintã, în functie si de valoarea de piatã a bunului. În functie de aceasta se percepe impozitul, repet, doar dacã pretul declarat de vânzãtor este mai mic decât valoarea de referintã, în caz contrar se impoziteazã conform declaratiei. Sunt si unele exceptii, cum ar fi cazul vânzãrii între rude, când se acceptã o valoare declaratã mai micã decât cea calculatã de expert. Zvonurile privind cresterea taxelor notariale sunt nefondate, acestea fiind oricum mult mai mici decât impozitul perceput de stat”, a mai precizat Traian Claudy Irimia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.