LOVITURĂ… Un număr mare de persoane exceptate până în prezent de la plata contribuției de 10% pentru sistemul public de sănătate (CASS) vor fi nevoite să contribuie sau își vor pierde calitatea de asigurat, prevede un proiect de lege pentru care Guvernul ar urma să-și angajeze răspunderea în Parlament.
Va fi abrogată exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoane aflate în întreținerea unei persoane asigurate, respectiv soț/soție/părinți fără venituri proprii, persoane persecutate în perioada comunistă, beneficiari de indemnizație de șomaj, persoane aflate în concediu creștere copil, persoane cu venitul minim de incluziune, personalul monahal, precum și bolnavi incluși în programele de sănătate, alții decât cei cu afecțiuni oncologice. Toți cei care își pierd statutul de asigurat prin aceste măsuri vor putea depune declarație și să achite contribuția la sănătate calculată la nivelul a șase salarii minime pe economi, 2.430 de lei, similar cu cei care sunt neasigurați și se asigură opțional.
CASS și pentru pensiile de peste 3.000 de lei
O altă măsură inclusă în proiect prevede reținerea contribuției de 10% și din pensiile care depășesc 3.000 de lei. „La o pensie de 4.000 de lei se va plăti 10% pe diferența dintre 3.000 și 4.000, adică 100 de lei pe lună”, a explicat, miercuri, premierul Ilie Bolojan.
Cum pot redeveni asigurați cei afectați de această măsură
Persoanele care își pierd calitatea de asigurat ca urmare a acestor modificări pot opta să se înscrie în sistemul public de sănătate prin depunerea unei declarații și plata contribuției aferente, calculată la nivelul a șase salarii minime brute pe economie, adică 2.430 de lei pe an. Plata se va face în două etape: 50% din sumă la momentul depunerii declarației, restul de 50% până la data de 25 mai a anului următor. Aceste schimbări vor intra în vigoare începând cu 1 august 2025, ca parte a unui pachet mai amplu de măsuri fiscale anunțat de premierul Ilie Bolojan. Pachetul are ca scop reducerea deficitului bugetar și include atât reforme sociale, cât și fiscale.
Cine era scutit, până acum, de la plata contribuției CASS?
Anterior deciziilor noului Executiv, doar 1 din trei români plătea asigurare de sănătate. Categoriile sociale care sunt scutite, în prezent, de la plata contribuției sunt: copii, copii în plasament, elevi, studenți; co-asigurați (soțul, soția, părinții fără venituri aflați în întreținerea unei persoane asigurate) – 654.244 de persoane; persecutați politic, deportați, veterani, revoluționari – 149.221 de persoane; persoane cu handicap – 171.460 de persoane; persoane incluse în Programe naționale curative, fără venituri – 60.682 de persoane; femei însărcinate și lăuze fără venituri – 24.623 de persoane; persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului – 133.362; șomeri beneficiari de indemnizație – 38.612 persoane; persoane cu pedeapsă privativă de libertate – 19.567; persoane beneficiare de ajutor social – venit minim garantat – 239.309; personal monahal – 2.515; pensionari (inclusiv 430.786 pensii de invaliditate și 15.161 persoane instituționalizate) – 4.287.274; cetățeni străini și alte categorii de asigurați exceptați de plata CASS – 25.739.
Dar rromii ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a fi asigurati? / sa aiba imunitate!!! Ca doar s au chinuit suficient sa voteze partidul rrosu.
Fir-ati ai dracu de rapandule, da la pensiile alea nesimțite ale „specialilor” de ce nu umblați?! Loviți in sănătate, lasă să-i i-a dracu pe români,din prima. A lovit parșivul de Boc odată, acum hoțul ăsta.
Banii, și de la asigurați și de la coasigurati, s-au palmat de către cei din sistemul sanitar, adica spitale, cabinete medicale, solticarii făcute de ce din sistem, clar!!! Poate ca 10% din cei coasigurati au apelat în viata lor la sistemul medical…..restul…NU!!!!! Despre „prostii” asigurați care au cotizat miliarde la sănătate, dar n-au beneficiat niciodată nici măcar de un kkt de analiza de sânge….NU MAI VORBESC! Si e sufocant sa știi ca banii aia s-au footut pe vecie, adica au dispărut in gaura neagra a sistemului spitalicesc, medical, sau cum dracu’ e format ca crima organizata!!! Decât sa dai 2.400 lei la gaura neagra, ca sa-ti oprească 1000 lei pe zi la spitalul Barlad, mai bine îți faci o asigurare privata, deși nici cu smenarii ăștia nu mi-e rușine!!! Concluzia: banii nu sunt pentru ca au cotizat 6 milioane si ar fi avut dreptul încă vreo 10 milioane, ci nu sunt pentru ca ,POATE, DAR POATE AU BENEFICIAT VREO 2 milioane în mod real, iar restul banilor a fost furat, palmat prin combinații!!!!
Foarte corect ce ai spus insa cum poate vecinul meu care lucreaza in constructii(fara firma) sa fie coasigurat la sotie ?
El face o gramada de bani fara sa contribuie nimic la stat.
Și ca vecinul tău sunt mulți, sigur ca nu-i corect ptr cei ce plătesc. Cunosc și eu soț coasigurat la soție care e plătită cu minimul pe economie, plătește puțin soția dar beneficiază 2 sau mai multe persoane. Soțul face mai mulți bani ( nedeclarați) decât 10 persoane care sunt plătite cu minimul pe economie.