Tehnologia cu care a fost găsită cetatea a fost folosită pentru templele Maya din America Centrală și pentru complexele de temple khmere, din Asia de Sud Est, scrie site-ul Earth.com despre descoperirea din România.
Cetatea ascunsă de vegetația deasă timp de 5.000 de ani a fost descoperită de cercetători în adâncul pădurilor din județul Neamț cu ajutorul unor drone echipate cu tehnologie LiDAR (light detection and ranging), care emite impulsuri laser pentru a crea modele de teren cu rezoluție înaltă.
Decoperirea remarcabilă din Neamț aduce noi informații despre o perioadă importantă din istoria umanității, marcând tranziția de la Neolitic la Epoca Bronzului. Experții cred că cetatea a avut rolul unei structuri de apărare în timpul unei perioade de schimbări sociale care a avut loc înainte de începutul Epocii Bronzului – în jurul anului 3.000 î.Hr.
Tehnologia oferă o fereastră către societățile antice
Arheologul Vasile Diaconu, afiliat al Complexului Muzeal Județean Neamț și cel care a condus studiul, a subliniat importanța tehnologiei LiDAR, folosită și pentru templele Maya din America Centrală și pentru complexele de temple khmere, din Asia de Sud Est, în descoperirile de acest fel…https://hotnews.ro/o-cetate-veche-de-5-000-de-ani-descoperita-intr-o-padure-deasa-din-neamt-confirma-sofisticarea-societatilor-antice-1962794