8 C
Vaslui
08-dec.-2022

O elevã din Husi s-a calificat la douã olimpiade nationale!

- Advertisement -

PERFORMANTÃ O elevã de clasa a VIII-a a Scolii Gimnaziale „Anastasie Panu” din Husi a reusit anul acesta o performantã greu de egalat: s-a calificat la faza nationalã a douã olimpiade deloc usoare, chimie si matematicã! Se numeste Francesca Iovu si, desi este un copil învãtat cu nota 10, recunoaste cã a plâns minute în sir, de bucurie, când a aflat cã marele sãu vis, acela de a se califica la „o fazã nationalã”, s-a împlinit anul acesta, nu o datã, ci… de douã ori! Culmea este cã, fiind programate simultan, Francesca a trebuit sã renunte la una din olimpiade, alegând chimia, în cele din urmã. De altfel, anul acesta, Scoala „Anastasie Panu” Husi se mândreste cu trei copii calificati la „nationale”.

Încã din clasa a V-a, Francesca Iovu avea visul acesta, de a se califica la o olimpiadã nationalã! „Eram supãratã, când vedeam cã la tot felul de concursuri luam toate premiile, dar nu reuseam sã mã calific la o olimpiadã nationalã! Ocupam locuri bune de fiecare datã, dar nu era acolo, sus, unde îmi doream eu. Anul acesta am spus sã încerc la amândouã obiectele . Matematica este o pasiune mai veche a mea, iar chimia îmi place, e o stiintã foarte interesantã. M-am pregãtit singurã, dar am primit ajutor pretios de la profesoarele mele. M-a ajutat la matematicã doamna dirigintã, Elena Adam, o profesoarã atât de pasionatã de obiectul sãu, încât eu o consider de-a dreptul genialã. La chimie, m-a sustinut doamna Veronica Brânzã, o profesoarã tânãrã, ambitioasã si dornicã de performantã. Am spus, ce-o fi, o fi”, povesteste Francesca Iovu, cu zâmbetul frumos pe buze, dar si cu modestia unui copil care aratã cã stie, încã de la aceastã vârstã fragedã, cã fãrã muncã, nu existã rezultate! Bucuria ei însã a fost cu atât mai mare, cu cât, în februarie, a aflat cã s-a calificat, în sfârsit, la faza nationalã la matematicã. Dar surpriza-surprizelor avea sã vinã de curând, când Francesca a aflat cã si chimia i-a purtat noroc, în 2014! Coplesitã de emotii, povesteste cã, la aflarea vestii, a plâns minute în sir în bratele tatãlui, de bucurie cã, dupã atâta muncã, succesul deplin nu s-a mai rãtãcit cine stie pe unde!

„Anastasie Panu” de la Husi are cu ce se mândri!

Culmea este cã, desfãsurându-se simultan cele douã olimpiade, Francesca a avut de ales. A optat pentru una din discipline. „Mi-ar fi plãcut sã merg la ambele olimpiade, dar a trebuit sã aleg. Asta este”, spune ea. Va reprezenta Scoala Gimnazialã „Anastasie Panu” Husi, condusã de directorul prof. Giorgian Mihãilã, la faza nationalã, la chimie, alãturi de colegele sale, si ele olimpice merituoase la „nationalã”, Theodora Andrei si Alexandra Patras, la Religie Catolicã (pregãtite de profesoara Cornea Mariana). Bunã prietenã a Francescãi, Theodora stie care este cheia succesului: „Trebuie sã îti doresti si sã înveti serios! De pildã, am auzit pãreri care spun cã olimpiada de Religie ar fi una usoarã. Mi se pare o idee superficialã, care cred cã vine din nestiintã. Religia este un domeniu vast, complex, plin de taine si atât de important pentru oameni. Sunt mândrã de aceastã calificare”, a spus Theodora. De altfel, alte rezultate bune otinute la faza judeteanã, de elevii si profesorii de la „Anastasie Panu” Husi sunt: Locul II – englezã, Iulia Chiroscã (prof. Mariela Profir); Mentiune – limba românã, Diana Sâmbotin (prof. Lenuta Cojocaru); calificãri la religie- faza interjudeteanã, Lorena Pandelea si Lucia Stoian (prof. Cornea Mariana); Mentiune la tenis de masã, faza judeteanã – Bârsan Matei; calificare la etapa zonalã de la Iasi, echipa de baschet – bãteti; la concursul Lumina Math, locul I, s-au remarcat copiii clasei a III-a (învãtãtoare Hoha Nicoleta si Ivan Cãtãlina) ; de asemenea, au mai obtinut rezultate foarte bune la concursul „Fii înteligent la matematicã”, dar si la limba românã si comunicare, eleviii claselor II – IV, în jur de 30 de copii de la Scoala „Anastasie Panu” Husi, iar notele lor demonstreazã cã, dacã se munceste, performanta poate veni de la vârste fragede.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.