O femeie din Iași a ajuns în stare critică la spital după ce a consumat o cantitate mare de cireșe. Medicii avertizează că pacienții dializați riscă complicații grave în sezonul fructelor, dacă nu respectă restricțiile alimentare.
O femeie care suferea de diabet zaharat și insuficiență renală cronică a fost transportată de urgență la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași, în stare critică, după ce a mâncat o cantitate mare de cireșe. Medicii au diagnosticat-o cu hiperpotasemie, o afecțiune care poate pune viața în pericol dacă nu este tratată rapid.
Cazul a fost confirmat pentru ziaruldeiasi de dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al spitalului, care a explicat că problemele au apărut din cauza consumului excesiv de cireșe, fructe bogate în potasiu, element care poate deveni periculos pentru pacienții aflați la dializă.
„Pacienții dializați, care nu mai elimină deloc urină și depind în totalitate de aparatele de dializă pentru curățarea sângelui, nu pot procesa cantități mari de potasiu. Ceva ce ar fi inofensiv pentru o persoană cu rinichi sănătoși poate deveni periculos pentru ei. În acest caz, nivelul potasiului a ajuns la șapte, provocând modificări grave ale ritmului cardiac, inclusiv bătăi foarte lente”, a explicat dr. Nistor…https://adevarul.ro/stiri-locale/iasi/o-femeie-din-iasi-a-ajuns-in-stare-critica-la-2455743.html