spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
9.4 C
Vaslui
15-mai-2025

O Mentiune MEC si douã premii speciale pentru judetul Vaslui la Olimpiada Nationalã de Limba si Literatura Românã

- Advertisement -

PREMII… Elevele care au reprezentat judetul la Olimpiada Nationalã de Limba si Literatura Românã s-au întors acasã cu rezultate deosebite: o Mentiune din partea Ministerului Educatiei si douã premii speciale. Mentiunea a revenit elevei Maria-Patricia Lupu de la Colegiul National Cuza Vodã Husi (prof. coord. Carmen Hodea), iar premiile speciale, elevelor Ariana-Maria Garabet de la Liceul Teoretic Mihail Kogãlniceanu Vaslui (prof. coord. Laura-Mihaela Munteanu) si Luciana-Cosmina Licã de la Liceul Pedagogic Ioan Popescu Bârlad (prof. coord. Anca-Raluca Bãnceanu). Alãturi de cele trei eleve, la Olimpiada Nationalã de Limba si Literatura Românã a mai participat eleva Rebecca Popov de la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad. „Aceste performante nu ar fi fost posibile fãrã efortul sustinut al elevelor noastre si dedicarea profesorilor care le-au îndrumat, contribuind cu profesionalism si pasiune la dezvoltarea gândirii critice si a sensibilitãtii literare. Le felicitãm pe toate reprezentantele judetului nostru pentru perseverenta, seriozitatea si pasiunea cu care s-au pregãtit, reusind sã transforme efortul în performan! Totodatã, le dorim succes în toate proiectele viitoare!”, a transmis inspectorul scolar de Limba românã, prof. Anita Avram-Rusu.

Olimpiada nationalã de limba si literatura românã, clasele IX-XII, s-a desfãsurat la Pitesti, în perioada 5-9 mai. Lotul vasluian a fost însotit de cãtre profesoara Anca-Raluca Bãnceanu de la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad. „Toate elevele participante au demonstrat seriozitate, creativitate si o profundã întelegere a valorilor literaturii române. În urma unei competitii deosebit de exigente, acestea au obtinut douã premii speciale si o mentiune, rezultate care confirmã nivelul ridicat al pregãtirii lor. Mentiunea MEC, obtinutã de eleva Lupu Maria-Patricia, Colegiul National „Cuza Vodã” Husi, clasa a XI-a, ilustreazã nivelul de excelentã atins, clasând-o între cei mai bine pregãtiti participanti la nivel national. Suntem onorati de faptul cã elevele Garabet Ariana-Maria, Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, si Licã Luciana-Cosmina, Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad, au obtinut câte un binemeritat Premiu special, la nivelul claselor a IX-a si a XII-a”, a transmis inspectorul scolar de Limba românã, prof. Anita Avram-Rusu.

Maria-Patricia Lupu: „întreaga experientã a fost una extraordinar de frumoasã”

Întrebatã cum descrie experienta de anul acesta, Maria-Patricia Lupu ne-a spus cã „subiectele au avut un grad de dificultate mai ridicat, comparativ cu cele de la etapa judeteanã. Nu e o surprindere – pânã la urmã, vorbim de o etapã nationalã. Totusi, as minti dacã as spune cã nu mi-au plãcut. Am fost entuziasmatã sã vorbesc (scriu) despre o temã atât de frumoasã: autocunoasterea/cunoasterea în raport cu devenirea umanã. Altfel spus, de ce trebuie sã învãtãm, sã cãutãm sã aflãm cât mai multe, sã devenim (sau sã continuãm sã fim) curiosi cu privire la lumea care ne înconjoarã, ori, din contrã, la lumea care o reprezintã acest cuvânt cât se poate de simplu: „EU”. Acum, când trãim într-o lume în care dezinformarea a devenit o obisnuintã, (auto)cunoasterea ne readuce cu picioarele pe pãmânt, ne redã stabilitate si încredere în noi si în viitor. Întreaga experientã a fost una extraordinar de frumoasã. Am vizitat orasul si împrejurimile acestuia, lucru care mi-a plãcut foarte mult, mai ales cã nu am mai avut pânã acum ocazia sã ajung în Pitesti. În plus, a fost foarte plãcut sã întâlnesc persoane de-o vârstã cu mine, si nu numai, cu care sã împãrtasesc aceeasi pasiune, cea a lecturii. Am avut parte sã cunosc colegi din multe alte judete, le-am putut afla perspectivele, gusturile în materie de lecturã, convingerile, trecând la rândul meu printr-un proces al „devenirii” personale, cã tot am avut de scris despre aceastã idee. Am întâlnit la tot pasul persoane primitoare, întelegãtoare si calme, insuflându-ne aceastã liniste, încredere si nouã, participantilor, cei care, de altfel, aveau cea mai mare nevoie de acestea. Colegele din judet au fost niste persoane foarte prietenoase si sociabile; noi, toate, am fost, una pentru alta, sprijin, reamintindu-ne cã simplul fapt cã am ajuns atât de departe e, în sine, un câstig imens, care vine la pachet cu o expereintã unicã, ce nu poate fi neglijatã”, a spus Maria-Patricia Lupu.

„Cel mai bun sfat pe care îl pot da elevilor care doresc sã ajungã la o etapã nationalã este sã nu îsi piardã încrederea”

ÎNDEMN…De asemenea, eleva a avut un mesaj pentru toti copiii care vor sã ajungã la etapa nationalã: „cel mai bun sfat pe care îl pot da elevilor care doresc sã ajungã la o etapã nationalã este sã nu îsi piardã încrederea. Sansele apar adesea din locurile cele mai neasteptate, chiar atunci când nu sunt, explicit, cãutate: ofer exemplul meu drept mãrturie. M-am înscris si am mers mai departe în cadrul acestei olimpiade fãrã sã fi avut niciun fel de asteptãri în vederea unui anumit premiu: am participat din plãcere, plãcerea de a scrie, de a citi, de a învãta cât mai multe despre aceasta artã a cuvintelor care stã, pânã la urmã, la discretia oricui are ochi sã o vadã. Am pornit pe acest drum pentru a realiza doar ceea ce-mi face plãcere, ceea ce mã relaxeazã si mã binedispune, fãrã sã mã gândesc la rezultatul din final. Aceastã idee, cred eu, ar trebui sã ne ghideze si în viata de toate zilele: nu conteazã destinatia, ci drumul pe care îl parcurgem pânã acolo, tot ceea ce ne promite, ce ne oferã aceastã rutã”, a spus Maria-Patricia Lupu.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.