Observatorul Astronomic din Bârlad, în direct cu Lucian Mândrutã si cu toatã România! (FOTO, VIDEO)

PREMIERÃ… Pentru prima datã de la înfiintare, adicã de peste zece ani, Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, a fost în direct cu toatã tara! A fost posibil prin intermediul omului de radio si televiziune Lucian Mândrutã, un om pasionat de astronomie si care de câtiva ani urmãreste uimit ce se întâmplã în acest domeniu, mai precis la Observatorul din Bârlad si mai ales ce activitate intensã are Ciprian Vântdevarã, seful sectiei de Astronomie din cadrul muzeului. Realizatorul a decis sã arate întegii tãri si mai ales unor Astrocluburi vestite, cum este sã fii din provincie, sã fii pasionat si sã „muti muntii din loc” pentru pasiunea ta. Astfel cã a realizat emisiunea „Vorbește România” de la Digi FM, de pe terasa Observatorului Astronomic din Bârlad!

„La Bârlad, oamenii se uitã la stele. De curând, si la soare (si el este o stea), dupã ce si-au cumpãrat la Observatorul Muzeului <<Vasile Parvan>> o lunetã solarã. Vorbim despre pasiuni ceresti, despre univers, viata în alte lumi si câte altele ne trec prin cap. Cu copiii de aici.”, a fost invitatia lansatã de cunoscutul om de radio si televiziune Lucian Mândrutã, care a realizat ieri, începând cu orele 16.00, emisiunea „Vorbește România” la Digi FM, la Observatorul din Bârlad. La emisiune au participat si elevi bârlãdeni, membri ai Astroclubului „Perseus” din Bârlad, înfiintat si coordonat de Ciprian Vîntdevarã, seful sectiei Astronomie din cadrul muzeului bârlãdean, precum si dr. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean. Emisiunea a fost foarte interesantã si a avut multi ascultãtori care au intrat în direct prin telefon sau au urmãrit emisiunea live pe pagina Digi FM. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului, a fãcut câteva precizãri interesante, care aratã cât de importantã este aceastã sectie de Astronomie, pentru tineretul din Bârlad. „Vreau sã vã spun cã, înainte de a avea acest Observator Astronomic, la muzeu aveam în jur de 3500 de vizitatori anual. Acum am ajuns sã avem peste 37 000 de vizitatori. Vã dati seama cât de important este? Niciun muzeu din România nu a avut asa o crestere de vizitatori spectaculoasã! Noi ne mândrim cu muzeul nostru si mã bucur nespus cã începem sã fim cunoscuti si dincolo de Bârlad. Este meritul lui Ciprian Vîntdevarã, care a fãcut o descoperire importantã cu aceste lunete pe care le avem (Nova Rosie) si a pus Bârladul pe harta cerului, numind o stea descoperitã de el Bârlad V1.”, a spus Mircea Mamalaucã. Emisiunea poate fi vizionatã pe Digi FM, unde Lucian Mândrutã a fost în direct cu zeci de ascultãtori si cu membrii Astroclubului „Perseus”.

„Bârladul este un oras atipic! Este un oras burghez si mie îmi place burghezia”

Lucian Mândrutã a fãcut si câteva precizãri pentru cititorii cotidianului Vremea Nouã, referitor la „descoperirea” Observatorului Astronomic din Bârlad si la orasul în sine, care îi place foarte mult.

„Acum trei ani a venit cineva la mine în numele lui Ciprian si m-a întrebat dacã nu doresc sã fiu ambasador al Astroclubului <<Perseus>> din Bârlad. Nu stiam de ce mi s-a cerut asta, cred cã citiserã oamenii pe undeva unde am scris eu cã îmi place astronomia, cã am telescop si probabil cã asa au fãcut legãtura. Atunci am dat Follow la pagina Astroclubului din Bârlad si am urmãrit, din ce în ce mai interesat, ce se întâmplã aici. Am vãzut ce multe au adãugat aici, câte lunete si-au luat, îi invidiam sincer. Am tot continuat sã-i urmãresc, i-am vãzut cum cresc, cum fac tabere, cum strâng oameni si am constatat cã fatã de multe Astrocluburi din tarã, care-s celebre, unul chiar pe Bulevardul Lascãr Catargiu din Bucuresti, ei cel putin sunt vii, cresc.. nu fac chestii deja osificate, doar de dragul de a face ceva sau cã asa trebuie! Nu, ei o fac cu pasiune si de aia mi s-a pãrut WOW! De aia am venit aici la Bârlad, cã mi s-a pãrut cã este interesant sã vin la niste oameni care fac asta din convingere si nu cã îi pune cineva sau trage cineva de ei sau li se dau niste salarii fenomenale. Nu. Plus cã mi s-a pãrut interesant cã, în general, orasele mici de provincie sunt deprimante, oamenii în general vor sã plece, vor sã se îmbogãteascã. Din perspectiva asta psihologicã, la cei din Astroclubul din Bârlad, nu pãrea sã fie asa si asta mi-a plãcut. De altfel, mie îmi place Bârladul, am trecut de multe ori pe aici si mi s-a pãrut cã orasul are un vad special, adicã clãdirile vechi, Grãdina Publicã, Grãdina Zoologicã…Bârladul se vede cã este un oras burghez si mie îmi place burghezia”, a spus Lucian Mândrutã.
NICIUN COMENTARIU