Premierul a efectuat numeroase vizite în străinătate, în ultimele luni, şi în încercarea de a redobândi credibilitatea externă, pierdută în urma crizei politice generate de suspendarea lui Traian Băsescu, de anul trecut.
În doar nouă luni de la instalarea în funcţie, după alegerile din decembrie 2012, premierul Victor Ponta a fost deosebit de activ în ceea ce priveşte vizitele în străinătate, 17 la număr. El a încercat, astfel, să recâştige încrederea liderilor europeni, serios afectată de criza suspendării preşedintelui Traian Băsescu, din vara anului 2012.
Finlanda şi Lituania. Cea mai recentă vizită a premierului Ponta s-a desfăşurat, duminică şi luni, în Finlanda şi Lituania. În privinţa aderării spaţiul Schengen, premierul nu a obţinut sprijin de la unul din adversarii „tradiţionali” ai aderării României. Unul dintre subiectele vizitei a fost mineritul, Finlanda folosind cianura pentru exploatarea aurului, aşa cum se intenţionează la Roşia Montană.
În ultimele luni, premierul a efectuat vizite oficiale în Turcia, Spania, Polonia, Danemarca, Austria şi Slovacia.
Franţa. Una dintre vizitele oficiale bilaterale, cu care premierul Victor Ponta s-a fălit în mod special, a fost cea efectuată în Franţa. În ciuda faptului că premierul francez Ayrault i-a întors vizita lui Victor Ponta, ministrul de Interne francez, s-a arătat „rezervat” în legătură cu deschiderea spaţiului Schengen pentru România. „Eu sunt mai mult decât rezervat’’, a explicat ministrul francez, atât timp cât nu vor fi luate măsuri pentru a „garanta securitatea cetăţenilor noştri’’.
Germania. Nici întâlnirea şefului Guvernului român la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel, nu a fost una de succes, în condiţiile în care a durat doar 4 minute. În scurta declaraţie de presă de la finalul întâlnirii, Merkel a cerut ca România să respecte statul de drept şi să combată corupţia, dovadă clară că nu a uitat derapajele democratice comise cu prilejul tentativei USL de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.
Republica Moldova. În vizita efectuată la Chşinău, premierul Ponta a participat la aşa-zisa inaugurare a gazodului Iaşi-Ungheni. la scurt timp după eveniment, toate utilajele au dispărut ca prin minune de la faţa locului.
Asia. Unul dintre cele mai controversate turnee diplomatice ale premierului Ponta a fost cel asiatic, de la sfârşitul lunii iunie, când prim-ministrul părea a fi mai mult turist decât şef al Guvernului. Astfel, după ce a vizitat Kazahstan şi capitala Uzbekistanului, Ponta a mers la Samarkand, vechea capitală a lui Timur Lenk, Hong-Kong „New York-ul Asiei” şi Macao, capitala mondială a jocurilor de noroc. În ciuda faptului că presa a solicitat informaţii privind valoarea cheltuielilor şi persoanele care l-au însoţit pe Victor Ponta în turneul din Asia, chiar de la începutul lunii iulie, Biroul de Presă al Guvernului nu a răspuns la aceste solicitări.
Premierul a participat şi la summit-ul Consiliului European de la Bruxelles, precum şi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg.
Tăriceanu, despre Schengen: „Nu ştiu ce efect vor avea vizitele”
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, pentru Evenimentul zilei, că aderarea României la Schengen presupune un efort diplomatic în care premierul trebuie să joace un rol cheie. „Un premier trebuie să cultive relaţiile externe cu partenerii politici şi economici”, a spus fostul prim-ministru.
Acesta a adăugat că, la ora actuală, nu se poate estima dacă vizitele în străinătate ale lui Ponta vor avea un efect în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, întrucât „multe dintre ţările cu care avem probleme în chestiunea Schengen se vor pronunţa definitiv atunci când va trebui să se ia o decizie”.
EVZ.ro