18.2 C
Vaslui
03-oct.-2022

Ofertã de toamnã: pâine la reducere

- Advertisement -

REDUCERE Conform modificãrilor din Codul fiscal, începând de la 1 septembrie se va aplica reducerea cotei de TVA pânã la 9% pe tot lantul de productie si distributie a pâinii. Astfel, toate produsele de panificatie ar trebui sã aibã la vânzare preturi mai mici cu aproximativ 15%, asta dacã producãtorii si retailerii nu vor mãri adaosul comercial. În urma unui act normativ publicat miercuri, Finantele au stabilit exact pentru care sortimente se va aplica mãsura luatã.

Toamna vine cu vesti bune pentru consumatori, dar nu si pentru producãtori. Începând cu luna septembrie, pâinea, produsele de panificatie sau materialele prime folosite la producerea acestora ar trebui sã aibã la vânzare preturi mai mici, dupã aplicarea cotei reduse de TVA, de 9%. Printr-un act normativ publicat miercuri, se mentioneazã care sunt produsele cãrora li se va aplica cota redusã de TVA. „Prin pâine se întelege produsul preparat dintr-un aluat obtinut din diferite sortimente de fãinã utilizate în amestec ori singure, cu sau fãrã alte ingrediente, frãmântat cu apã, afânat prin fermentatia drojdiei si copt, inclusiv în stare congelatã, dar la care nu s-au adãugat miere, ouã, brânzã sau fructe si care au un continut de zahãr si de grãsimi în substantã uscatã de maximum 5% din greutate”, este stipulat în Ordin. Asadar reduceri de TVA vor fi la pâine, covrigi sau cornuri, dar nu si la cozonaci sau checuri, spre exemplu.

Economisesti într-o parte, dai în cealaltã

Statul va avea grijã ca cetãtenii sã nu se bucure prea mult de scãderea preturilor pentru produsele de panificatie, urmând sã facã majorãri pentru alte utilitãti. Mãsura luatã are mari sanse sã nu fie altceva decât praf în ochii cetãtenilor, întrucât se vor scumpi gazul si energia electricã. Dacã luãm în calcul un pret estimativ de 1 RON pentru o pâine de 300 de grame, iar consumatorul cumpãrã câte douã pâini pe zi, asta ar însemna o economie lunarã de aproximativ 10 lei la pâine. Însã, aceastã economie va fi anulatã de cresterea tarifelor la energie electricã si gaze, asa cum s-a convenit cu Fondul Monetar International (FMI). Dacã luna septembrie este cea a reducerilor la pretul pâinii, luna octombrie va veni cu majorãrile. Spre exemplu, de la 1 octombrie gazele se vor scumpi cu 3% pentru firme si cu 2% pentru populatie. Acest lucru va avea efect direct asupra costurilor de productie, astfel cã si producãtorii vor trebui sã-si amortizeze pierderile, solutiile cele mai la îndemânã fiind cresterea preturilor, reducerea salariilor sau evaziunea fiscalã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.