spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Omagiu adus cantautorului Ion Chiriac: Festivalul “Mai cu folk” îi va purta numele

- Advertisement -
Ion Chiriac

OMAGIU… Festivalul “Mai cu folk” va purta și numele cantautorului vasluian Ion Chiriac. Decizia urmează să fie luată în ședința de Consiliu Local de joi, 28 aprilie, și are la bază dorința autorităților de a-i aduce un omagiu. “La 20 februarie 2021 s-a stins din viață la numai 58 de ani unul dintre simbolurile culturii vasluiene, cel care prin întreaga sa evoluție și creație a dus la un alt nivel folkul românesc, acel gen muzical care își trage seva din balada și doina strămoșilor noștri, dându-i prin arta sa substanță, consistență și valoare. În semn de omagiu, pentru ceea ce reprezintă și pentru contribuția pe care a avut-o Ion Chiriac pentru folk-ul vasluian, ne dorim ca festivalul-concurs, care se desfășoară an de an la Vaslui, să poarte numele «Mai cu Folk – Ion Chiriac», a explicat primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.

Festivalul – Concurs «Mai cu Folk – Ion Chiriac» va avea loc, în acest an, pentru prima dată, pe parcursul a două zile – 14 și 15 mai. Înscrierile au început deja și sunt deschise până pe 8 mai, urmând ca apoi să aibă loc o preselecție a participaților. “Vor fi invitați în concurs doar cei admiși. Înscrierea este gratuită, iar participarea în concurs poate să fie atât individuală, cât și de grup, categoriile de vârstă fiind următoarele: până la 12 ani, 13-15 ani, 16-20 de ani și 21-30 de ani. Fiecare concurent sau grup va prezenta în concurs două piese muzicale, compoziții proprii sau prelucrări din creația românească de gen. Participanții se vor acompania singuri, la chitară și/ sau alte instrumente specifice muzicii folk; nu se admite acompaniament înregistrat (negativ). Compozițiile proprii vor constitui un criteriu important de departajare. Din juriu fac parte cantautori, reprezentanți ai instituțiilor publice de profil, reprezentanți ai partenerilor media, în proporția stabilită de organizator. Deciziile finale ale juriului sunt definitive și de necontestat. Organizatorii vor oferi trofee și diplome pentru fiecare dintre categoriile de vârstei anterior enunțate, premiile acordate în concurs fiind urmatoarele: Tofeul Festivalului – Concurs “Mai cu folk – Ion Chiriac”, Premiul I, Premiul II, Premiul III, Premiul pentru Creație, Premiul Special “Ion Chiriac”, Premii speciale și diplome de excelență pentru fiecare profesor coordonator, care i-a înscris pe elevi la festival. Imediat după prestația lor pe scenă, concurenții din prima categorie de vârstă vor primi Diploma “Micul folk-ist / Folk-ist la debut”. Primirea acestei diplome nu condiționează evaluarea prestației artistice pentru celelalte premii”, au transmis organizatorii.

“Numele «fraților Chiriac» vor rămâne adânc încrustate în memoria culturală a neamului nostru”

Ion Chiriac era unul dintre puținii vasluieni care duceau mai departe tainele muzicii folk. Împreună cu fratele său, Gelu, a cântat alături de nume mari ale muzicii românesti – Angela Similea, Mirabela Dauer, Mihai Constantinescu, Valeriu Sterian, Victor Socaciu, Nicu Alifantis. Frații Chiriac erau nelipsiți de la spectacolele Cenaclului „Flacăra”, încântau publicul cu piesele lor și reprezentau Vasluiul oriunde mergeau. “Timp de 10 ani (1976-1985) au încântat sute de mii de români, adunați pe stadioane sau lăcașuri de cultură în inegalabilele spectacole de masă ale Cenaclului „Flacăra” sub genericul „Antena vă apartine”, spectacole care făceau să tresalte spiritul national, să vibreze patriotismul, istoria si traditia românească, sub bagheta inegalabilului Adrian Păunescu.Vocea lor candidă, patetică, dar si pătrunzătoare, cu acele tertete extrem de melodioase, făceau să vibreze coarda cea mai sensibilă a sufletului românesc, aducând oamenilor si îndeosebi tinerilor pacea, linistea si speranta în mai bine. Prin prestatiile lor scenice în cele peste 9000 de spectacole, prin aparitiile lor emotionante cu interpretări originale, accentuate si de inocenta si candoarea vocilor lor, numele „fraților Chiriac” (Ion Chiriac si fratele său Gelu), vor rămâne adânc încrustate în memoria culturală a neamului nostru. Piese precum „Moartea căprioarei”, „Trandafirul albastru”, „Actorul”, „Voi cânta iubirea”, „Un om în amurg”, „Prea târziu”, „Ti-am adus un oraș” si multe altele, la fel frumoase, vor rămâne în fonoteca de aur a culturii române. Nu stiu câte orase din tară s-au bucurat de privilegiul de a avea un cântec sau imn dedicat lor, dar stiu sigur că nici unul nu a avut parte de o linie melodică mai frumoasă, sau un mesaj mai onorant precum are Vasluiul, pe care Ion Chiriac l-a iubit cu inima, sufletul si muzica sa; «Te iubim scump oras / Liniștit, drag și blând», spune cantautorul si continuă cu refrenul; «Timpul trece-n statui / ca lăstarul spre rod / Orice om din Vaslui / e-un străvechi voievod / El înaltă cetăti / de lumini si iubiri / si deschide noi porti / către mari împliniri»”, scria, anul trecut, Valeriu Lupu – doctor în științe medicale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. M-au premiat la una din edițiile de început. Și cei din trupa mea și alții înscriși atunci chiar am povestit despre numele ăsta.
    Noi nu l-am legat de luna MAI. Altceva l-a făcut un simbol pentru noi. MAI CU FOLK era pe atunci un fel de protest pentru că în orașul nostru nu exista nici un eveniment folk. Niciunul. Deși eram mulți care studiam și iubeam muzica asta. Am tradus acest festival în felul nostru
    MAI CU FOLK = MAI MULT FOLK

    • inainte de Mai cu folk umblam de nebuni prin tara, pe la Botosani, Targu Neamt, Suceava, Piatra Neamt…unde era cate un concrs de folk, hop si noi.
      Mai cu folk a devenit un festival-manifest pentru noi.
      asa este. am vrut MAI MULT FOLK la noi acasa.si inca este tot prea putin doar o zi pe an :(((

  2. Chiar daca are loc în luna mai denumirea asta „Mai cu folk” nu suna bine! Ar putea sa se numească simplu ” festivalul de folk Ion Chiriac”.
    In limba română sunt multe cuvinte care exprimă înțelesuri diferite:de exemplu broasca ( de ușă sau din lac), corn ( de animal sau copac) , fund ( de tocat,al curții, de …bebe 😀).La fel și în cazul de față: luna mai este confundata cu adverbul „mai”…încolo! 🙆

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.