spot_img
spot_img
31.7 C
Vaslui
06-iul.-2025

Operatorii economici din Vaslui, îndemnati sã se implice în învãtãmântul profesional de stat

- Advertisement -

MESERII… Operatorii economici din Vaslui, care vor sã colaboreze cu institutiile de învãtãmânt din judet si sã asigure pregãtirea practicã a elevilor în companii, trebuie sã îsi arate intentiile pânã pe 25 noiembrie. Acestia trebuie sã transmitã solicitãrile de scolarizare în învãtãmântul preuniversitar dual, respectiv învãtãmânt profesional de stat pentru anul 2023-2024. „Anexele model de solicitare de scolarizare pentru stabilirea cifrei de scolarizare în învãtãmântul preuniversitar dual si în învãtãmântul profesional de stat, pentru anul scolar 2023-2024, se regãsesc pe site-ul ISJ Vaslui la sectiunea Curriculum sI inspectie/Discipline tehnice sau pe site-ul www.alegetidrumul.ro„, se aratã într-o informare a Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui.

În judetul Vaslui, în acest an scolar functioneazã 12 scoli profesionale, cu peste o mie de locuri si diverse specializãri: mecanic, tinichigiu, confectioner produse textile, electrician, bucãtar, ospãtar, frizer, brutar etc. Pentru a colabora cu unitãtile de învãtãmânt, operatorii economici trebuie sã le asigure elevilor pregãtirea practicã în companii, dar sã aloce si un anumit buget destinat celor care opteazã pentru învãtãmântul dual. De asemenea, acestea trebuie sã solicite o cifrã de scolarizare si sã încheie contractul de parteneriat cu unitatea de învãtãmânt si cu unitatea administrativ localã. Colaborarea are avantaje pentru toate pãrtile implicate: operatorii economici pot beneficia de facilitãti la plata impozitelor, taxelor si contributiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale. Mai mult, acestia beneficiazã de reducerea tuturor cheltuielilor pe care le realizeazã în învãtãmântul dual. De asemenea, prin angajarea elevilor la finalizarea studiilor sau pe perioada vacantelor scolare, în conditiile îndeplinirii conditiilor de vârstã si a altor conditii specifice prevãzute în Codul muncii, operatorii economici contribuie la scãderea deficitului de fortã de muncã calificatã.

Avantajele învãtãmântului profesional

De ce ar opta un elev cãtre acest tip de învãtãmânt? Absolventii clasei a VIII-a au de ales dintr-o gamã variatã de calificãri profesionale scolarizate, iar, în functie alegerea lor, vor putea beneficia de o bursã de: 200 lei lunar (de la bugetul de stat), dacã elevul este înscris la învãtãmântul profesional; minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat si minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practicã), dacã elevul este înscris la învãtãmântul dual. De asemenea, elevii au posibilitatea sã se pregãteascã în conditii de muncã reale; primesc certificate de calificare profesionalã nivel 3, cu recunoastere internationalã dupã sustinerea si promovarea examenului de absolvire; au posibilitatea de a efectua cursuri în conditii avantajoase pentru obtinerea permisului de conducere, categoria B. Mai mult, elevii trebuie sã stie cã un mecanic bun sau un electrician priceput, de fapt, toti meseriasii care îsi fac treaba bine pot ajunge la venituri lunare serioase, de zeci de mii de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.