spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
21 C
Vaslui
15-mai-2025

Opoziţia a contestat la CCR legea privind modificarea statutului poliţistului

- Advertisement -

Partidul Social Democrat (PSD) şi Partidul Naţional Liberal (PNL) au depus, joi, la Curtea Constituţională a României (CCR) contestaţia legată de proiectul pentru modificarea Legii 360/2002 privind statutul poliţistului.

„Contestăm atât elementele de procedură, cât şi pe cele de fond. Criticăm, în primul rând, faptul că la Camera Deputaţilor proiectul a fost modificat substanţial faţă de Senat, ceea ce încalcă o decizie din 2008 a CCR. Pe fond, se încalcă drepturile cetăţeanului, se crează două statute ale funcţionarilor publici, deoarece Legea 360 făcea trimitere la legea Legea 188. Astfel, se fac derogări şi se lasă la latitudinea unui singur om, ministrul de Interne, să facă regulile jocului”, a declarat pentru AGERPRES liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.

În ceea ce priveşte elementele de procedură, în contestaţia Opoziţiei se menţionează că acest act normativ este viciat de neconstituţionalitate în ansamblu, deoarece adoptarea acestuia a fost realizată cu încălcarea normelor constituţionale. „Referitor la procedura legislativă desfăşurată în cadrul Camerei Deputaţilor în ceea ce priveşte adoptarea legii pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, vă învederăm faptul că procedura a fost viciată prin faptul că au fost puse în discuţie o serie de amendamente, amendamente care nu au fost analizate, în primă instanţă, de Senat”, susţin semnatarii contestaţiei.

Pe fond, Opoziţia arată că proiectul pentru modificarea Legii 360/2002 privind statutul poliţistului încalcă, în primul rând, principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor. „Prevederile legii pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului instituie un tratament în mod vădit defavorabil persoanelor care ocupă funcţia publică de poliţist faţă de alţi funcţionari publici care se bucură de stabilitate şi de aplicarea tuturor prevederilor din Statutul funcţionarilor publici, care îi protejează faţă de schimbările şi/sau suspendările intempestive şi abuzive ori nelegale din funcţie”, se menţionează în contestaţie.

Uniunea Social Liberală (USL) susţine că aplicarea unor tratamente şi măsuri diferenţiate pentru funcţionarii publici nu se justifică şi ar trebui excluse. „Or, actuala redactare a art. I, pct. 6 din legea pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului nu face decât să creeze toate pârghiile juridice pentru ca actualul Executiv să dispună măsuri abuzive şi arbitrare menite să determine reducerea numărului de politişti”, susţin semnatarii.

De asemenea, Opoziţia precizează că proiectul de lege încalcă dreptul de acces la funcţiile publice şi prevederile din Legea fundamentală referitoare la restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale. „Modificarea adusă regimului juridic aplicabil poliţiştilor – prin lăsarea la discreţia ministrului Administraţiei şi Internelor a posibilităţii de a dispune cu privire la modificarea şi suspendarea raporturilor de serviciu ale poliţiştilor – este de natură să restrângă în mod disproporţionat dreptul de acces la o funcţie publică, aducând atingeri grave substanţei acestui drept”, completează PSD şi PNL.

Social-democraţii şi liberalii susţin că prin măsurile impuse care permit ca disponibilizarea unui poliţist să se realizeze anterior asigurării unei reconversii profesionale a acestuia şi ca ministrul Administraţiei şi Internelor să dispună discreţionar cu privire la modificarea sau suspendarea raportului de serviciu al poliţiştilor statul român se dezice de răspunderea ce îi revine în calitate de stat social privind asigurarea unui anumit nivel de protecţie al tuturor cetăţenilor încadraţi în muncă.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul privind modificarea Legii 360/2002 privind statutul poliţistului, principalele prevederi ale legii, cele referitoare la modul de evaluare profesională şi la schimbarea perioadei de reconversie profesională – astfel încât aceasta să se facă la şase luni după o decizie de disponibilizare şi nu înainte, ca până acum -, urmând să fie aplicate de la 1 ianuarie 2012.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.