“Ora de Amintiri” de la Husi: azi, profesorul Mimi Balan!

SENTIMENTE… În vremea aceasta, în care scoala a fost nevoitã sã iasã cu forta din vechile sale tipare si sã se transforme într-o tele-scoalã cu lectii fãcute în mediul virtual, nu pânã sunã clopotelul, ci, eventual, pânã picã semnalul la internet, nostalgicii îsi cern amintirle. Husenii, de pildã, si-l amintesc astãzi, la “Ora de Amintiri”, pe profesorul Mihai Balan, unul dintre dascãlii de Matematicã emblematici ai Liceului “Cuza Vodã”. Modelul sãu a fost si va rãmâne mereu un exemplu.

“Despre domnul profesor Mihai Balan? Ce sã spun? Nu sunt multe cuvinte pentru a descrie un om cu adevarat talentat într-ale predatului matematicii. Eu, cel putin, l-am avut profesor numai în treapta a 2-a si deci am cãpãtat “skills-urile” analizei matematice de la dumnealui. Îmi aduc aminte ce usurintã avea când explica despre siruri si serii matematice. Toatã lumea din clasã întelegea ce vorbea el. Era si foarte apropiat de elevi. Eu, personal, l-am iubit si am simtit un gol în suflet când a dispãrut dintre noi. Puteai discuta cu el despre sport (stiut fiind faptul cã era mare microbist) si multe alte subiecte extra-scolare si care îl fãceau sã fie mult mai apropiat de elevi decât alti dascãli. Pot spune cã (aici este un punct de vedere personal) omul a avut carismã si multi colegi de-ai mei îi datoreazã lui intrarea la facultate. Nu cred cã aveai prea multe teme la “Mate” în clasa lui nea Mimi, dar ce aveai de fãcut cu sigurantã te ajuta la temelia ce o clãdeai si reprezenta pregãtirea pentru admitere”, îsi aminteste un fost elev, Dan Gheorghiu, în prezent stabilit în Canada. Profesorul Mihai Balan s-a stins din viatã, însã ce bucurie pentru toti cei care l-au cunoscut, pentru liceul pe l-a slujit, sã se stie cã, iatã, fostii elevi vorbesc despre dascãlul lor cu atâta pretuire!

“Si un cuvânt care l-ar putea cu adevãrat caracteriza ar fi: INTENSITATE”

“Nici prea multe teste nu ne dãdea, aveam timp si de fotbal si de altele si promovabilitatea la admitere la clasa mea (absolvire 1986- profil Mate-Fizica) a fost bunã. Toti colegii si prietenii mei am intrat la Iasi pe la facultãti. M-ai rugat sã spun câteva cuvinte despre personalitatea acestui dascãl si cred cã m-au luat amintirile înainte. Ca sã concluzionez, nu-i usor sã-l caracterizezi pe “nea Mimi”, dar cred cã toatã clasa l-a iubit si stimat pe mãsurã. Si un cuvânt care l-ar putea cu adevãrat caracteriza ar fi: INTENSITATE. Lucruri fãcute de el intens, trãite intens si predate la fel de intens. O mare bucurie va fi cel putin pentru mine când voi putea citi pe site despre “nea Mimi”, laolaltã cu ceilalti dascãli de prestigiu care ne-au canalizat pasii si ajutat sã devenim responsabili. Cu respect si prietenie, Dan Gheorghiu. Toronto, Ontario (Canada)”, le-a scris, cu emotie, celor de acasã, de la Husi, fostul absolvent al Liceului Teoretic “Cuza Vodã”, devenit, între timp, Colegiul National.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ