Orbii inchipuiti din Dumesti, bogatii satului (video)

Comuna handicapatilor milionari!

INCREDIBIL…. În acte sunt orbi, paralizati, retardati mintali si încaseazã aproape 8000 de lei, dar în realitate sunt soferi, sportivi sau chiar premianti.

REVOLTÃTOR În judetul Vaslui, familii întregi s-au “îmbolnãvit” subit, primind din partea statului sume care se ridicã, în unele cazuri, si la 7000-8000 de lei lunar. Un exemplu este comuna Dumesti, unde aproximativ 50 de persoane au certificate cu handicap de grad I, sever. În acte orbi, paralizati, retardati mintali. În realitate soferi, sportivi sau chiar premianti. Mai grav este cã acest sistem parazitar, în care dosarele pentru handicap sunt fãcute pe ochi frumosi, îi sufocã pe cei care, într-adevãr, ar avea nevoie de ajutor din partea statului. Pentru cã astãzi, comisiile care acordã aceste drepturi nici nu se uitã la tine dacã nu le dai “atentiile” cuvenite.

Dumesti, comuna orbilor fãcuti din pix

“Multi dintre handicapatii din comunã nu au nici cea mai micã problemã de sãnãtate”, îsi începe povestea Ionut P., un tânãr din Dumesti, care s-a nãscut orb. Se numãrã printre putinii dumesteni care au certificate de handicap obtinute pe drept. Însã în comuna Dumesti mai sunt si altfel de “orbi”. Cei fãcuti la apelul de searã. “Numai din ce stiu eu, în comuna noastrã sunt peste 40 de persoane cu handicap grav. Persoane care figureazã ca fiind orbi, cãzuti la pat sau retardati mintal. Realitatea este cu totul alta. Aceste certificate s-au dat pe spãgi grase, de ordinul miilor de lei, spãgi care au ajuns pânã la comisiile Directiei Generale a Asistentei Sociale si Protectiei Copilului Vaslui”. Tânãrul îsi scoate din buzunar telefonul mobil si apasã o singurã tastã, cu care îsi sunã prietenul. “Imediat vã aduc un filmulet sã vedeti cum “orbii” din comuna noastrã pot sã joace fotbal fãrã nicio problemã”, spune Ionut. Dupã 20 de minute vine si dovada. “Cel pe care îl vedeti în imagini se numeste Lela Andrei. Are 17 ani si este în clasa a X-a la Liceul “Nicolae Iorga” din Negresti. În realitate, dupã cum se poate observa din filmulet, el este sãnãtos tun. În acte însã Andrei figureazã ca fiind orb. Are handicap de grad I, grav. Lela Livian, fratele lui Andrei, învatã la scoala de aici, din comunã. Este un bãiat foarte destept, premiant în fiecare an. În acte însã, Livian este retardat mintal. Si el are handicap grad I, sever. La fel si fratele lor, Lela Pavel. ”

“Nevãzãtorii” din Dumesti se pregãtesc sã dea de permis auto

În comuna Dumesti “orbii” nu doar joacã fotbal. Altii se pregãtesc sã dea de permis auto. “Dura Ilie a muncit pânã acum câtiva ani în strãinãtate. S-a întors acasã si cu banii strânsi si-a fãcut rost de certificat de handicap de grad I, sever. Dacã vã duceti sã întrebati acum la DGASPC Vaslui de Ilie, vã vor spune cã este orb. Atât de orb este Dura Ilie cã acum face scoala de soferi. A luat sala, iar în luna mai are programat traseul. Cãlin Silvia, sora lui Ilie, are handicap de grad II. Cãtãlin, fratele celor doi, are si el certificat de handicap. Vasile, tatãl lor, un om vrednic, muncitor, care lucreazã ca fierar-betonist si care acum este plecat prin tarã, are si el grad de handicap. Pe lunã, familia Dura ridicã de la stat, pe indemnizatiile de handicap, în jur de 7000-8000 de lei, desi nici unul nu suferã de vreo boalã. Când trebuie sã ridice banii, se duc de mai multe ori la bancomat pentru cã nu le dã totii banii odatã. Asa multi bani iau. Sunt multe familii în Dumesti care ridicã bani pe fals”, ne mai spune Ionut.

1000-1500 de lei, suma cu care se poate “agrava” o afectiune

Potrivit sursei noastre, caracatita certificatelor de handicap de la Dumesti începe de la asistenta socialã din comunã si se terminã la comisiile DGASPC Vaslui. “În cazul persoanelor de mai sus, cheia si lãcata au fost Dura Nicoleta, mama lui Andrei, Pavel si Lilian si Dura Laura, mama lui Ilie, Cãtãlin si Silvia. Ambele sunt mediatoare sanitare în comuna Dumesti. Au profitat de un program de integrarea rromilor. Chipurile, rromii nu s-ar descurca cu cartea, iar rolul lor a fost sã medieze cu medicul si angajatii primãriei, integrarea lor în societate. Asa de bine i-au integrat, cã acum câstigã sume uriase pe nemerit. Au fost ajutate si de asistenta socialã a primãriei Dumesti, Robusabcã Liliana. În mod firesc, ea ar fi trebuit sã se deplaseze la domiciliul acestora, pentru cã pe lângã indemnizatiile de handicap, multi dintre cei enumerati mai sus sunt si asistati sociali. A luat de la fiecare câte 200-300 de lei si nici mãcar nu s-a ridicat de pe scaun.Toate anchetele sociale au fost fãcute din pix, stând în birou”, ne-a mai spus Ionut. Nu este singurul din Dumesti care a auzit de masinatiunea coruptã a certificatelor de handicap. “Am un vecin care are certificat de handicapat desi nu suferã de nimic. Lunar, ridicã aproximativ 1300 lei. O datã pe an, 1000 o lasã comisiilor mari, de la Vaslui, ca “atentie”. Pãi cui nu-i convine dom’le sã ia 130 de milioane (n.r. milioane lei vechi) pe an, cu 1000 de lei spagã ?” se întreabã un alt dumestean, care nu a dorit sã-si dezvãluie identitatea. La un calcul rapid, un certificat de handicap în comuna Dumesti ajunge la aproape 1500 de lei.

“Avem si oameni care ar merita grad I de handicap. Dar dacã nu dau bani, nimeni nu se uitã la ei”

Pe de alta parte, legea creeazã nedreptãti flagrante, oameni cu suferinte reale neputând beneficia de un ajutor pentru cã fie nu stiu la cine sã apeleze, fie n-au suficienti bani. “Sunt si cazuri cu adevãrat grave, dar nimeni nu se uitã la ele. De exemplu, Gheorghe B. este cãzut la pat. Nu poate merge. De multe ori îsi face nevoile pe el pentru cã nimeni nu-l ajutã. Lela Andrei joacã fotbal si are grad I sever, Dura Ilie se pregãteste sã devinã sofer, desi în acte figureazã ca fiind orb, iar nea’ Gheorghe, care nu se poate misca, are grad II de handicap. Merita si el gradul I, dar nu a dat dreptul unde trebuie. Tanti Maricica S. are o boalã de picioare. Tot timpul le are umflate, abia poate sã meargã. Are grad II. Când a vrut sã dea de grad I, Dura Laura si Lela Nicoleta i-au cerut 1000 de lei ca sã punã o vorbã bunã mai departe. Nu a dat si a rãmas biata femeie cu gradul II. Sunt multe persoane care ar merita sã aibã grad I, dar pentru cã nu au cotizat unde trebuie sunt lãsate în suferintã. Altii sunt cei care beneficiazã de indemnizatiile de handicap”, ne-a mai spus Ionut.

Secretarul primãriei Dumesti : “Avem 50 de persoane cu handicap grad I”

La nivelul judetului Vaslui, comuna Dumesti ocupã locurile fruntase în ceea ce priveste numãrul celor cu handicap. Sunt peste 150 de persoane, dintre care 50 cu handicap grav. “Persoanele cu handicap grav au dreptul la indemnizatie sau la asistent personal. Ele opteazã la Protectia Copilului pentru una din aceste douã variante. La nivelul comunei Dumesti avem înregistrate 50 de persoane cu handicap grav, dintre care 14 au optat pentru asistenti personali, iar 36 pentru indemnizatie. O indemnizatie care azi se ridicã la aproape 1300 de lei pe lunã. Noi nu avem ce face, persoanele respective vin cu dosarele aprobate de comisiile de specialitate”, ne-a declarat secretarul primãriei Dumesti.

Angajatii primãriei Dumesti recunosc: “Avem persoane cu dosare de handicap care sunt numai bune de muncã”

Sub protectia anonimatului, mai multi angajati ai primãriei Dumesti ne-au spus cã multe dintre persoanele cu dosar de handicap nu au nimic în realitate si cã sunt numai bune de muncã. “Dom’le, din ce mai vedem si noi atunci când vin pe la primãrie, multe dintre aceste persoane cu handicap sunt sãnãtoase. Pe dinafarã par sã nu aibã nimic. Însã nu se stie, pot fi ca merele, frumoase pe dinafarã si stricate prin interior. Din pãcate, multi din acesti oameni care se dau handicapati, dar care sunt buni de muncã s-au obisnuit cu pomana de la stat. Sã se dea ajutoare la cei care meritã. Ceilalti sã fie încurajati sã munceascã. Cunoastem oameni muncitori, care toatã ziua erau pe câmp, cu munca. Acum stau cu mâna întinsã la primãrie, dupã tot felul de ajutoare. Iar dupã ce iau banii, se duc sã se îmbete, multumiti cu gândul cã luna viitoare le va veni alti bani de la stat.” La sfârsitul lunii februarie, din totalul de 3664 de persoane, cât reprezintã populatia comunei Dumesti, 858 de persoane au beneficiat de ajutor social.

Conducerea Liceului “Nicolae Iorga” Negresti: “Andrei Lela este un bãiat sãnãtos, de nivel mediu la învãtãturã”

Am discutat si cu conducerea liceului din Negresti, acolo unde învatã Andrei Lela, pentru a afla cât de mult e afectatã activitatea scolarã a tânãrului de handicapul sever pe care îl are. “Potrivit documentelor pe care le avem, în unitatea noastrã de învãtãmânt învatã trei copii cu Cerinte Educative Speciale (C.E.S), iar din câte stim, Andrei Lela nu se numãrã printre ei. I-am fost profesor anul trecut si nici vorbã sã aibã vreun handicap. E un elev de nota 6-7, un elev de nivel mediu”, ne-au declarat cadrele didactice le la Negresti.

O persoanã cu handicap la 18 persoane sãnãtoase

În ultimii ani, fenomenul “certificate de handicap obtinute pe spãgi ” a izbucnit la nivel national. Dacã în anul 1995, la nivel national erau înregistrate 26.000 de persoane cu handicap, în 2017 numãrul acestora a crescut la 933.000, rezultând o persoanã cu handicap la 18 persoane sãnãtoase. Potrivit lui Ionut, în comuna Dumesti, doar 8-10 persoane ar îndeplini conditiile pentru certificat de handicap, grad I. Restul, pânã la 50, au fost luate pe spãgi. Desigur, nu putem sã nu ne întrebãm cam care e proportia coruptiei la nivelul întregului judet ?

FRATII LELA, LA O PARTIDA DE FOTBAL
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ