spot_imgspot_img
17.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Orele suplimentare au stârnit dihonie între profesorii de la Liceul cu Program Sportiv!

- Advertisement -
ÎMPĂRȚIRE… Cadrele didactice ale Liceului cu Program sportiv s-au împărțit în două tabere, după atribuirea orelor suplimentare!

TENSIUNE… Împărțirea orelor suplimentare pare a fi motivul pentru care atmosfera din cancelaria Liceului cu Program Sportiv a devenit una tensionată. Unul dintre profesorii titulari ai liceului, Gabriel Pană, se plânge că nu își poate desfășura cele 12 ore suplimentare primite în ședința publică a IȘJ Vaslui, din cauza piedicilor puse de directorul adjunct, Chiochiu Ionuț. Directorul este acuzat că ar ține cu dinții de grupa 2009-2010, pe care a format-o timp de 5 ani, convingând părinții să nu aducă elevii la antrenamentele cu noul antrenor al grupei, profesorul Pană. În acest sens, a fost formulată o sesizare către conducerea liceului, urmând a fi soluționată cu implicarea Inspectoratului. Acesta nu este singurul conflict mocnit din interiorul unității de învățământ. Un alt profesor titular, Damian Valentin, este hotărât să meargă până în pânzele albe pentru a-și obține orele suplimentare, câștigate în ședință publică, dintr-o eroare.

Ramona Pavel

Lupta pentru orele suplimentare a fost una acerbă și anul acesta, lăsându-se cu victime colaterale. Directoarea liceului, Ramona Pavel, s-a trezit în bătaia focului în două războaie, fiind forțată să devină mediator al conflictelor. Primul conflict a fost iscat dintr-o eroare informatică. Mai exact, orele suplimentare alocate de directoare profesorului Adi Racoviță, datorită rezultatelor merituoase din anul precedent, apăreau nealocate. Chiar dacă mai multe persoane i-au făcut cunoscut faptul că postul apărea nealocat dintr-o greșeală, profesorul Damian a refuzat pur și simplu să înțeleagă. “Referitor la domnul Damian Valentin, poate să vă lămurească și Inspectoratul. A mai existat o grupă de liceu, ca ore suplimentare. Conform metodologiei, orele suplimentare le atribuie directorul colegilor titulari, în funcție de activitatea lor din timpul anului școlar anterior, în funcție de fișa de evaluare. În calitate de director, am atribuit aceste ore domnului Racoviță. Am avut două grupe și foarte mulți colegi care au solicitat. Nu puteam să împart o grupă la 5. Atunci am zis că voi departaja după punctaj. Având în vedere că domnul Racoviță se împacă foarte bine cu părinții, cu elevii, nu lipsește de la ore, iar pe lângă ore a mai avut și alte activități, a adunat un punctaj care m-a determinat să îi atribui aceste ore. Am respectat metodologia. S-a întâmplat ca la nivelul Inspectoratului, fiind aceste etape de ocupare a posturilor suprapuse unele peste altele, să nu fie afișate toate ocupările, existând câteva erori. Inspectoratul a centralizat ceea ce noi am trimis cu ocupările la nivel de școală, plata cu ora, titulari, dar au mai fost comise și niște erori. Una dintre ele a fost chiar asta. Apărea postul vacant, deși conform procedurii și metodologiei era ocupat de domnul Racoviță. Bineînțeles, am comunicat Inspectoratului eroarea, iar în etapa destinată rezolvării acestor erori, s-a rezolvat. Însă, paralel cu aceste rezolvări, au avut loc și ședințele publice. În momentul în care a avut loc ședința publică, postul apărea neocupat, dar dintr-o eroare, pentru că documentele au fost trimise la timp. Eroarea a fost probabil a informaticienilor, spun inspectorii, deoarece aceștia sunt fără experiență în această activitate. Domnul Damian le-ar fi ocupat în ședință, dar după s-a lămurit situația. Nu a vrut să înțeleagă. Am sunat-o de față cu dumnealui pe doamna inspector Nemțeanu Doina. A fost rugat de către dumneaei să vină la Inspectorat, să i se explice că a fost o eroare, iar el a refuzat. Mi-a transmis că va merge la Inspectorat și la Minister. Eu îl invit pentru că este dreptul dumnealui. Când a mers în ședință publică pentru acest loc, știa că este ocupat, dar susținea în continuare că apare vacant. Am foarte multe argumente. Cel mai important pentru mine ca director este ca aceste ore să fie făcute, iar dumnealui nu prea le face”, a declarat directoarea liceului, Ramona Pavel.

Profesorul Damian, bănuit că ar consuma alcool în timpul orelor

Valentin Damian

Damian Valentin ar fi avut în trecut niște episoade cu reclamații de la părinți. “La un moment dat s-ar fi prezentat și sub influența băuturilor alcoolice, iar eu a trebuit să iau niște măsuri. O parte din orele pe care nu le-a făcut i le-am tăiat din condică. Am purtat discuții cu dumnealui și nu am putut să-i dau aceste ore, care oricum sunt suplimentare și pe care primești bani doar dacă le faci. Domnului Damian nu îi pot acorda ore suplimentare atâta timp cât nu îmi dovedește că este exemplar în ceea ce înseamnă efectuarea orelor. Nu i-am pus niciodată fiola, dar în mai multe momente mi s-a părut că era sub influența băuturilor alcoolice. Am avut sesizări și de la părinți, ba chiar au solicitat și schimbarea antrenorului. Acum doi ani, când a primit suplimentar o grupă, a ținut-o doar o lună de zile. Au venit părinții și l-au reclamat, am luat în Consiliul de Administrație o decizie să o dăm altui coleg, dar după ce domnul Damian a vrut din propria inițiativă să stingă conflictul dintre el și părinți, a renunțat la grupă. Am trimis sesizările la consilierul de etică la acel moment. Domnul profesor trimite copiii acasă, le spune că fac antrenament când îi anunță el. Orele nu se fac când vrem. Anul trecut a fost aceeași situație. Nu a primit ore suplimentare. Școala este obligată să-i asigure unui profesor titular 18 ore, pe care dumnealui le-a primit. Au fost ani în care a primit 12-14 ore suplimentare, aproape o normă. Anul acesta am dat o grupă domnului Pană și colegilor din jurul domnului și o grupă domnului Racoviță. Colegii sunt împărțiți în două. Eu îi înțeleg, fiecare are nevoie de un bănuț în plus, dar nu mă pot transforma în grupe. Alți colegi și-au depus dosare pentru plata cu ora în alte unități, pentru că nu au fost ore suplimentare. Domnul Damian într-una din zile nu a făcut antrenamentul. Este foarte supărat. Antrenamentul nu-l plătesc, îl scot din pontaj, pentru că nu mi se pare normal să luăm bani pe ceva ce nu ni se cuvine”, a adăugat directoarea.

Gabriel Pană

“Domnul Pană, dacă nu o să reușească să convingă părinții că e un om serios și că se ține de antrenamente, cel mai probabil va coopta alți sportivi pentru grupa aceasta”

Cel de-al doilea conflict ar fi izbucnit din cauza lipsei de comunicare. Grupa rezultată din degrevarea domnului director adjunct a fost vacantată, iar cele 12 ore cu grupa 2009-2010 au fost luate de domnul Pană. Totuși, directorului adjunct îi vine greu să renunțe de tot la grupa pe care a modelat-o timp de 5 ani. Din acest motiv a propus elevilor o serie de antrenamente gratuite, sub îndrumarea dumnealui. Acest lucru a fost perceput ca un atac de către profesorul Gabriel Pană, care consideră că inițiativa directorului nu este altceva decât o încercare de a-l împiedica să intre în posesia orelor.”Cu domnul Pană este o altă problemă. Ocupând această grupă, nu cunoaște părinții. Nu cunoaște sportivii. Am făcut tot ce a ținut de mine. I-am dat tabel cu nume, prenume, cu tot. Faptul că el nu reușește să intre pe sub pielea părinților nu ține de mine. Nu este grupă de liceu, este grupă de club sportiv școlar. Dacă părintele vrea să-și trimită copilul și-l trimite, dacă nu, nu-l poți obliga. Nu pot să-l introduc eu pe grupul părinților, cum mi-a cerut domnul Pană. Am comunicat ora la care au avut până acum loc antrenamentele. Sunt copii care învață la școli gimnaziale și dimineață și după-amiază, prin urmare orele nu pot fi puse decât de la ora 18:00. I-am spus să se prezinte acolo și să ia legătura cu părinții și sportivii. Mai mult nu am ce face. Dacă nu o să reușească să convingă părinții că e un om serios și că se ține de antrenamente, cel mai probabil va coopta alți sportivi pentru grupa aceasta. Din ce am înțeles eu, domnul director a continuat să facă antrenamente cu această grupă în eventualitatea în care se va întoarce pe post, să aibă o continuitate și să nu neglijeze antrenamentul grupei, care este una de performanță. Am înțeles că ar fi fost ceva probleme. Fie părinții nu și-l doresc pe domnul Pană, fie domnul Pană a fost deranjat și de prezența domnului director. Însă l-am rugat să înregistreze acea solicitare la Inspectorat, urmând ca după ore să mă ocup împreună cu comisia de rezolvarea situației”, a explicat directoarea.

“E adevărat că elevii s-au antrenat toată vara cu domnul director, dar orele au fost ținute voluntar”

Ionuț Chiochiu

Orele voluntare ținute de director nu au fost apreciate de coleg.”Din ce știu eu, domnul director a informat elevii că antrenamentele vor fi ținute de domnul Pană. Nu pot să garantez că nu ar fi spus și altceva, dar din ce am văzut din mesajul de pe grupul cu părinții, le-a transmis că cel puțin până în ianuarie antrenamentele vor fi susținute de domnul Pană. Pentru a veni în sprijinul elevilor, domnul director a transmis că dacă sunt elevi care vor să se antreneze în plus o pot face și cu dumnealui în afara programului, voluntar. L-am rugat pe domnul Pană să facă primul pas către părinți, să stea de vorbă cu ei. Copiii se duc de multe ori și după antrenor. Dacă la clasă nu au de multe ori posibilitatea să-și aleagă profesorii, ca antrenori au posibilitatea de a-i alege. Am încercat să mulțumim pe toată lumea, mai ales pe părinți pentru că pleacă de la noi și este foarte greu să-i găsim pe cei care fac performanță. Eu am ajuns intermediar și încerc și eu să fac ce pot. Eu am fost cea care l-a recomandat pe domnul Pană pentru aceste ore pentru că știu că este serios. Trebuie să fie puțin efort și din partea lui”, a povestit directoarea liceului.

“La grupa asta chiar trebuie să muncești, nu doar să asiști sau să stai pe telefon, cum a făcut până acum”

Directorul adjunct al Liceului a fost surprins să afle că profesorul Pană a înaintat o reclamație.”Am bănuit că își va cere scuze de la părinți și că va încerca să o ia de la capăt cu ei. În loc de asta, el mi-a făcut sesizare. În data de 10 septembrie, am informat părinții că orele de pregătire practică vor fi efectuate de către domnul profesor Pană Gabriel, care a obținut orele în ședința publică a Inspectoratului și că orarul va fi anunțat de către domnul profesor. De asemenea, ca să mă asigur că elevii grupei respective vor continua la unitatea noastră, la care sunt legitimați și au cerere de înscriere în CSS și nu se vor duce la alte cluburi private, cum consider că se dorește, m-am oferit ca în timpul meu liber, de la 16:00 la 18:30, când nu este nimeni pe teren, în afara programului domnului profesor, să fac pregătire suplimentară, ca la engleză, ca la română. Cei care doresc, pe lângă activitatea desfășurată de domnul profesor, să vină și la activitatea mea. Părinții au răspuns ok. Am anunțat părinții că elevii pot merge fără probleme la orele conduse de dumnealui. Nu-i îngrădește nimeni dreptul. Cei care vor să lucreze în plus, pot veni și la mine. L-am văzut pe domnul profesor Pană vorbind cu părinții și m-am simțit mulțumit. Credeam că s-au înțeles și că le prezintă programul de antrenament. Le-am prezentat părinților orarul domnului profesor, motivele pentru care doresc să fac și ore suplimentare, deoarece am muncit 5 ani cu grupa aceasta”, a spus directorul adjunct.

Părinții caută profesori implicați, o soluție bună pentru copii. “Dacă el a fost văzut numai pe banca de rezerve în timp ce copiii făceau antrenamente, iar el stătea pe telefon, normal că nu îl vor. În momentul în care nu răspundea anul trecut la salutul părinților de la grupa mea, cum să vină la antrenament la el anul acesta? Până acum, la grupa lui s-a întâmplat să plece copiii cei mai valoroși după puțin timp. Copiii vor participa la competiții, dar să vedem cu cine, pentru că domnul profesor sâmbătă o să aibă meci cu cei mari și nu poate să fie în două locuri: la Focșani și la Iași, unde joacă cei mici. A luat grupa ca să câștige un ban în plus, firesc, nu am nimic de obiectat. Numai că nu are vocația și timpul necesar să facă treaba asta. La grupa asta chiar trebuie să muncești, nu doar să asiști, cum a făcut până acum. Dacă nu voi mai fi director, nu vreau să iau de la capăt o grupă, pentru că am muncit 5 ani alături de aceasta. I-am format din pasiune, Nu vreau ca după 2-3 luni să rămână doar 5 copii din aceștia, pentru că vor pleca dacă nu vor vedea implicare. Nu este vorba doar despre prezența la ore. Datoria de antrenor este să le explici elevilor, să le demonstrezi, să corectezi, să vorbești cu elevii. Pe el nu-l auzi. De aici încolo depinde doar de el și de puterea lui de convingere ca acești părinți să-și aducă copiii la antrenament la dumnealui”, a declarat directorul adjunct. Mesajele de pe grupul părinților confirmă spusele acestuia, iar părinții par să își dorescă în continuare ca elevii să fie pregătiți de Ionuț Chiochiu.”Copiii vă vor pe dumneavoastră și la antrenament și la turnee. Din partea noastră aveți toată susținerea. Mergem pe programul suplimentar propus și planificat”, a scris o mamă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

  1. Ionuț Chiochiu se vrea și director adjunct și să țină și fosta lui grupă de copii. Hotărăște-te, ori director ori grupa de copii, nu poți să stai cu sula în curr și cu sufletul în rai. Iar copii nu au cum să se pregătească cu 2 antrenori, că aici nu e formula matematică, e fotbal. Sisteme de joc diferite, cerințe și viziune diferite. Să nu uitați că copilul cu multe moașe rămâne ….etc.

    • Orice director are dreptul la ore…un anumit număr.In cazul de fata antrenamente la anumite grupe!
      Ce sa se hotărască?
      Sa se hotărască cei care vorbesc urît cu copii ,care stau pe telefon,care mănîncă semințe sau înjura in timpul sntrenamebtelor cîte halbe mai fac împotriva celor care chiar muncesc !

  2. De ce vrea Pana o grupa deja formată?sa o poată dezbina impreuna cu Amarandei?Dl.Pana daca va doriți asa de mult o grupa de copii 2009-2010 formati-o chiar dvs, umblati prin oras dupa copii exact cum a facut colegul dvs cu 5-6 ani in urmă,nu râvniți la „bunul”altuia la aceasta grupa sa pus suflet si atitudine!Demonstativa talentul de antrenor formandu-va grupa!

  3. despre ce vorbim? chiar credeti ca directorii dau la ISJ toate orele ….. nu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    scoala /directorii sint cei care….. de pune cineva de la isj pila.. pentru un profesor trebuie sa execute.
    cei de la sport cum sa nu multumeasca pielea ursului…..
    si dirigentia .. a devenit …… dulceata pentru!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! pilele directorilor . nu se tine cont de continuitate daca e titular cu norma intreaga in scoala,, nu se tine cont de cite ore are la clasa respectiva … nimic

  4. Oaaaauuuu !!!! Unul dintre argumentele forte este faptul ca se prezinta la ore! Va dati seama in ce hal a ajuns invatamantul din orasul nostru si ce fel isi strunesc unii directori personalul? Cate cercetari disciplinare ati facut d-na director pentru cei care lipsesc de la ore, sau stau pe telefon in timpul orelor, sau au o atitudine neconforma in timpul orelor? Dvs, sau directoarea de la Procopiu, sau de la Mincu, sau de la Rugina etc. ???!!!! Din pacate prea multi dintre profesori au ca prioritate absoluta binele personal si burdusirea buzunarului. Este cruda realitate! Reveniti-va oameni buni! Faceti ceea ce ati face pentru copilul dvs, daca tot v-ati asumat responsabilitatea de a manageria o scoala si se umfla in dvs prostia fudula si mandria atunci cand va striga cineva „Dl., d-na director” !!! Fie-va teama ca va vor blestema copiii peste timpuri pentru ceea ce nu le-ati oferit nu din largimea sufletului, ci din ceea ce erati datori sa le dati. Atatia oameni buni din invatamant au schimbat destine de oameni doar cu un cuvant bun! Sa dea Dumnezeu copiilor si nepotilor si tuturor copiilor dragi din viata lor profesori de care sunt ei si, banuiesc, ar trebui sa fie multumiti! E o urare de bine, sa fie clar!

  5. Se pare ca orele suplimentare au devenit un „must” pentru unii.
    Atata timp cat extrem de multi copii proaspat absolventi nu au avut de unde sa prinda macar jumatate de norma in oras, invit ISJ ul sa verifice doua lucruri:
    – cum este posibil ca la licee precum LMK majoritatea profesorilor sa aiba 26 de ore!?
    -cate ore si-a luat fiecare inspsctor? Surpriza, evident nu cate trebuia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.