31.1 C
Vaslui
01-iul.-2022

Organizarea examenului de admitere în rezidenţiat, mutată de la Ministerul Sănătăţii la cel al Educaţiei. Deputat USR: „UMF-istanul vrea să preia controlul total”

Organizarea examenului de admitere în rezidențiat, în prezent în sarcina Ministerului Sănătății, ar putea fi mutată la Ministerul Educației. Camera Deputaţilor, prin votul parlamentarilor PSD şi PNL, a adoptat un proiect de lege în acest sens. Printre inițiatori se numără Alexandru Rafila, deputat PSD, șeful catedrei de Microbiologie de la UMF București și favoritul pentru funcția de ministru al Sănătății în viitorul Guvern, dar și Adrian Streinu Cercel, senator PSD și profesor la UMF București, fost manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Ministerul Sănătății s-a opus proiectului. De asemenea, medicul Adrian Wiener, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a declarat pentru HotNews.ro că miza acestui proiect este că „UMF-istanul vrea să preia controlul total asupra coordonării rezidențiatului”.

Ministerul Educaţiei va organiza admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministerului, la propunerea universităţilor de medicină şi farmacie acreditate, prevede o iniţiativă legislativă adoptată de Camera Deputaţilor.

Proiectul prevede completarea în acest sens cu patru texte noi a art.174 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 şi abrogarea Ordonanţei de urgenţă 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea 103/2012.

Potrivit proiectului, specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se vor stabili prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, cu avizul Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, după caz. …https://www.romaniatv.net/organizarea-examenului-de-admitere-in-rezidentiat-mutata-de-la-ministerul-sanatatii-la-cel-al-educatiei-deputat-usr-umf-istanul-vrea-sa-preia-controlul-total_5983528.html

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here